Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jedzenie poza domem wiąże się z wyższym stężeniem ftalanów w organizmie

Kategoria: Biznes

Opakowania żywności i kosmetyki

Jedzenie w restauracjach i sieciach „fast food” może zwiększać ekspozycję na potencjalnie szkodliwe związki zaburzające gospodarkę hormonalną, które stosuje się do polepszania elastyczności i trwałości plastikowych opakowań. Naukowcy na przestrzeni ostatnich lat badają wpływ ftalanów na organizm – substancje te powiązane są z występowaniem schorzeń takich, jak astma, rak piersi, cukrzyca typu II i zaburzenia płodności. Ftalany wykorzystywane są nie tylko przez przemysł opakowaniowy, można je bowiem znaleźć również w mydłach i szamponach, a stosowanie niektórych form tych związków zostało już zakazane w przypadku produktów dla dzieci w USA. Ftalany są wszędzie, a ich potencjalny szkodliwy wpływ na zdrowie jest niepokojący.

Burgery i kanapki z „fast foodów”

W badaniu amerykańskich naukowców stwierdzono, że niektóre rodzaje żywności, w tym burgery i kanapki, mają związek z podwyższonym poziomem ftalanów, jednak tylko wówczas, gdy produkty te były kupowane w lokalu typu „fast food”, restauracji bądź kawiarni. Korelacja była szczególnie wyraźna w przypadku młodzieży. Nastolatki często korzystające z „fast foodów” podczas spotkań ze znajomymi miały o 55% wyższy poziom szkodliwych substancji niż ich rówieśnicy jedzący w domu. Jak mówi dr Ami Zota z Uniwersytetu Jerzego Waszyngtona, „badanie to wskazuje, że posiłki przygotowywane w domu zawierają prawdopodobnie mniejsze ilości ftalanów. Uzyskane przez nas wyniki wskazują, że jedzenie poza domem może być istotnym i niedocenianym wcześniej czynnikiem zwiększającym ekspozycję na te związki.”

Zaburzenia gospodarki hormonalnej

Naukowcy przeanalizowali dane z amerykańskich badań NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) zebranych między rokiem 2005 a 2014. Łącznie 10 253 osoby zostały poproszone o określenie rodzaju i miejsca spożywania posiłków w czasie 24 godzin poprzedzających ankietę – 61% grupy badanej zadeklarowało w tym okresie jedzenie poza domem. W moczu każdego z uczestników oznaczono poziom biomarkerów ftalanów.  Jak podkreśla główna autorka opracowania, dr Julia Varshavsky z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley, „kobiety w ciąży, dzieci oraz nastolatki należą do osób najbardziej wrażliwych na toksyczne działanie związków zaburzających gospodarkę hormonalną, dlatego ważne jest, by szukać sposobów obniżania ekspozycji na te substancje. Kolejne badania powinny być ukierunkowane na znalezienie efektywnych metod usuwania ftalanów z żywności”.

Źródło:

https://www.theguardian.com/society/2018/mar/29/eating-out-increases-levels-of-phthalates-in-the-body-study-finds

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.