Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Coraz mniej zdrowe przekąski
Dostarczają energii, pobudzają do działania, są źródłem przyjemności – nic dziwnego, że lubimy przekąski. Według sondażu zrealizowanego przez Ipsos Polska „Food Trends/Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków”, aż 2/3 Polaków je przynajmniej jedną przekąskę dziennie a połowa z nas deklaruje, że ma do nich zdecydowaną słabość. Największą popularnością wśród przekąsek niezmiennie cieszą się świeże owoce, warzywa, kanapki, jogurty owocowe a także czekolada i ciastka domowe. I choć ranking popularności przekąsek nie zmienia się od lat, to systematycznie zmniejsza się liczba osób uznająca swoje przekąski za zdrowe. Jeszcze 10 lat temu połowa z nas uważała większość spożywanych przez siebie przekąsek za zdrowe, obecnie jest to tylko 30%.
Skąd taka zmiana, skoro jemy cały czas to samo?
Z jednej strony może to wiązać się z większą świadomością tego, jakie produkty są rzeczywiście zdrowe, a które nie mogą za takie uchodzić. Dzięki informacjom pojawiającym się w mediach, nasza wiedza o zdrowym żywieniu rośnie, co sprawia, że zmieniają się kryteria oceny przekąsek, a my możemy bardziej realistycznie oceniać nasze wybory żywieniowe. Z drugiej strony, wszechobecny przekaz o zdrowym odżywianiu i koncepcji życia fit nie tylko zwiększa świadomość, ale też tworzy presję. Bombardowani informacjami o nowych dietach i tzw. superfoods - produktach o wręcz magicznych mocach - coraz rzadziej uznajemy zwykłą kanapkę za zdrową.
Przekąski w służbie zdrowego odżywiania?
Jednak sięgnięcie po „zakazany” produkt nie musi wcale wiązać się z uleganiem pokusom, a nawet może mieć swoje zdrowotne uzasadnienie. W ostatnich latach zwiększa się liczba Polaków twierdzących, że przekąski pozwalają kontrolować regularność jedzenia lub wielkość zjadanych porcji. Sięganie po przekąski może stać się sposobem na stosowanie się do jednej z podstawowych zasad zdrowego odżywiania, jakim jest zjadanie 5 posiłków w ciągu dnia, być przejawem racjonalnego, zdrowego podejścia do żywienia. A do tego, jest to takie przyjemne!
Po więcej informacji o zwyczajach żywieniowych Polaków zapraszamy do raportu ‘FoodTrends2017 Ipsos’ - szczegóły w załączniku.
Przeczytaj także
Wystarczy jedna wizyta w hipermarkecie w Warszawie, by nabrać przekonania, że Polacy polubili kuchnię międzynarodową na tyle, że potrzebują do gotowania w domu trawy cytrynowej we wszystkich możliwych stanach...
Jakość żywota wegetarianina w ostatnich latach znacząco się poprawiła. Czasy, gdy jedyną opcją w sklepie były gumowate kotlety sojowe, a w restauracji prosząc o danie bezmięsne otrzymywał same ziemniaki z surówką i ewentualnie z jajkiem...
Dawno już minęły czasy gdy rubensowskie kształty wyznaczały kanon piękna wśród kobiet, a wydatny brzuszek komunikował wysoki stopień zamożności wśród panów. Na przestrzeni stuleci powszechny ideał pięknego ciała zmieniał...