Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Piękno kiedyś, piękno dziś
Dawno już minęły czasy gdy rubensowskie kształty wyznaczały kanon piękna wśród kobiet, a wydatny brzuszek komunikował wysoki stopień zamożności wśród panów. Na przestrzeni stuleci powszechny ideał pięknego ciała zmieniał się bardzo istotnie.
Lustereczko powiedz przecie…
Komu z nas nie zdarzyło się stanąć przed lustrem i krytycznie spojrzeć na odbicie. Bezlitosny wskaźnik BMI nie kłamie – 47% Polaków ma nadwagę (na podstawie badania „Food Trends / Trendy w Zwyczajach Żywieniowych’ 2017” zrealizowanego przez Ipsos). Mankamenty związane z nadmiarem tkanki tłuszczowej, który sprawia, że nasza sylwetka bardziej przypomina maskotkę Michelin niż talię osy, są zaczątkiem niejednego postanowienia, „idę na dietę”… „rzucam słodycze”… „od dziś tylko wersja light”... itd.
Odchudzanie bez tasiemców
Nagonka na świat mody i modelek, czasem sprawiających wrażenie skrajnie ‘zagłodzonych’, przyczynia się do zmiany podejścia do odchudzania. Obecnie nie tylko sam efekt końcowy ma znaczenie, ale też zdrowe podejście do tematu. Odchudzanie to już nie tylko proste niejedzenie – pojawiają się coraz inne opcje do kontrolowania wagi przy jednoczesnym zachowaniu zdrowego podejścia.
Coraz popularniejsze stają się nowoczesne, bardziej zdrowe, zbilansowane, rozsądniejsze niż głodówka, czy hodowanie w ciele tasiemców (aaa!!!) metody walczenia o pożądaną sylwetkę. Po porady fachowców/ dietetyków sięga już 21% Polaków, a technologia i aplikacje do kontrolowania procesu utraty wagi, monitorowania kalorii i ruchu wspiera 13% (3 razy więcej niż 2 lata temu!) walczących o zdrowie i atrakcyjność sylwetki.
Asystent w odchudzaniu
Śledząc trendy i rozwój technologii można sobie wyobrazić, iż potencjał rozwoju wykorzystają nie tylko dietetycy i producenci zdrowej żywności, ale również analitycy i eksperci od IT, tworząc coraz więcej asystentów, aplikacji, fit opasek, itp. motywujących nas na drodze do zdrowia i urody.
Po więcej informacji o zwyczajach żywieniowych Polaków zapraszamy do raportu ‘FoodTrends2017 Ipsos’ - szczegóły w załączniku.
Przeczytaj także
W ostatnich dekadach kawa szturmem zdobyła stoły i stoliki Polaków, poważnie zagrażając pozycji herbaty jako królowej gorących napojów w naszym kraju. Za ilościowym wzrostem spożycia idą jakościowe przemiany w kulturze picia kawy...