Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Konsultacje publiczne EFSA: Sekwencjonowanie całego genomu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Whole genome sequencing

Według panelu EFSA sekwencjonowanie całego genomu oferuje nowe możliwości wykrywania i badania ognisk chorób przenoszonych przez żywność, przypisywania źródeł i identyfikacji zagrożeń.

Opinia naukowa panelu ds. zagrożeń biologicznych obejmuje wykorzystanie techniki sekwencjonowania całych genomów (WGS) i metagenomiki do badania ognisk chorób, określania źródeł i oceny ryzyka w odniesieniu do patogenów przenoszonych przez żywność. Nie uwzględniono analiz kosztów i zysków oraz zaleceń technicznych dotyczących stosowania WGS i metagenomiki.

EFSA przedstawia szereg zaleceń, takich jak parametry normalizacji i kontroli jakości, które powinny być uzgodnione i zatwierdzone na szczeblu międzynarodowym, aby dostarczyć dowodów na to, że metody są powtarzalne, powtarzalne i dokładne.

Panel stwierdził również, że należy zwrócić uwagę na budowanie potencjału w zakresie stosowania WGS i metagenomiki w laboratoriach europejskich i na całym świecie, aby pomóc w prowadzeniu badań nad transgranicznymi ogniskami chorób i opracowywaniu międzynarodowych standaryzowanych ocen ryzyka dotyczących mikroorganizmów przenoszonych przez żywność.

Konsultacje społeczne

EFSA uruchamia konsultacje w sprawie oświadczenia dotyczącego sposobu przeprowadzania i opisywania techniki analizy sekwencjonowania całego genomów (WGS) mikroorganizmów dodawanych do żywności i pasz.

Dokument zawiera wskazówki dla podmiotów, które chcą wprowadzić takie produkty do obrotu. Stosowanie mikroorganizmów, takich jak bakterie, w żywności i paszy wymaga zezwolenia, które jest oparte na ocenie ryzyka przeprowadzonej przez EFSA. W niektórych obszarach stosowanie danych opartych na WGS jest wymogiem oceny ryzyka, dlatego też wnioskodawcy muszą korzystać z nowego narzędzia w celu przygotowania wniosków.

Termin składania uwag upływa w dniu 28 lutego 2020 r. 

Link do konsultacji: Konsultacje społeczne na temat oświadczenia EFSA w sprawie wymogów dotyczących sekwencjonowania całego genomu drobnoustrojów celowo wykorzystywanych w łańcuchu żywnościowym

Źródło: EFSA

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.