Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

EFSA: Wspieranie przyszłych systemów bezpieczeństwa żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja Europejska ogłosiła dzisiaj nabór (link) do opracowania platformy badań i innowacji w zakresie bezpieczeństwa żywności. Ułatwi to krajowym organom ds. bezpieczeństwa żywności, agencjom UE, decydentom, społeczności naukowej i społeczeństwu obywatelskiemu koordynację badań.

Termin składania wniosków upływa 22 stycznia 2020 r.

Określenie priorytetów w zakresie badań nad bezpieczeństwem żywności jest kluczowe dla EFSA dlatego angażujemy się aktywnie. W naszym ostatnim raporcie na temat potrzeb regulacyjnych w zakresie bezpieczeństwa żywności do 2030 r. określono priorytety badawcze na najbliższe 10 lat ”, powiedziała główna naukowiec EFSA Marta Hugas. Publikacja EFSA analizuje, w jaki sposób badania mogą stymulować innowacje, jak skutecznie komunikować naukę społeczeństwu i jak zapewnić bezpieczną żywność rosnącej populacji świata.

Cele projektu

Najważniejszymi celami projektu Komisji będą ponadnarodowe programy badawcze, dostosowanie krajowych i unijnych programów badawczych oraz stworzenie strategicznego programu badań i innowacji w zakresie bezpieczeństwa żywności (SRIA) w celu spełnienia oczekiwań konsumentów, nowych technologii i priorytetów politycznych.

Platforma będzie zawierać informacje na temat badań nad bezpieczeństwem żywności i poprawi spójność między finansowaniem krajowym i unijnym na badania dotyczące bezpieczeństwa żywności. Ułatwi także nowe podejście do komunikacji w zakresie bezpieczeństwa żywności.

Źródło:

http://www.efsa.europa.eu/en/funding/calls/supporting-food-safety-systems-future

Autor: Jakub Ostaszewski

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn