Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
EFSA rozpoczyna publiczne konsultacje w sprawie zagrożeń dla zdrowia publicznego związanych z obecnością aflatoksyn w żywności. Aflatoksyny są mikotoksynami wytwarzanymi przez dwa gatunki Aspergillus, grzyb występujący szczególnie na obszarach o gorącym i wilgotnym klimacie. Aflatoksyny są znane jako genotoksyczne (zdolne do uszkodzenia DNA) i rakotwórcze.
Większość ludzi narażona jest na skażone ziarna i produkty pochodne. Ponadto aflatoksyna M1 znajduje się w mleku. Panel CONTAM stwierdził, że narażenie populacji europejskiej na dietę na aflatoksyny budzi potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Termin przesyłania komentarzy upływa 15 listopada 2019 r.
Szczegóły: Konsultacje publiczne EFSA - aflatoksyny w żywności
Przeczytaj także
Zagrożenia dla konsumentów związane z obecnością pozostałości pestycydów w żywności są obecnie szacowane dla poszczególnych substancji. Jednak wiele pestycydów ma podobne skutki, a ich wpływ na zdrowie ludzi może być większy w połączeniu niż osobno.
Zgodnie z oświadczeniem EFSA, pestycyd chloropiryfos nie spełnia kryteriów wymaganych przez prawo w celu przedłużenia jego zatwierdzenia w Unii Europejskiej.
EFSA zaktualizowała harmonogram publikacji opinii naukowych dotyczących cukrów zawartych w diecie ze względu na dużą liczbę danych i badań, które należy zebrać, przeanalizować i ocenić.