Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Konsultacje publiczne EFSA: aflatoksyny w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA rozpoczyna publiczne konsultacje w sprawie zagrożeń dla zdrowia publicznego związanych z obecnością aflatoksyn w żywności. Aflatoksyny są mikotoksynami wytwarzanymi przez dwa gatunki Aspergillus, grzyb występujący szczególnie na obszarach o gorącym i wilgotnym klimacie. Aflatoksyny są znane jako genotoksyczne (zdolne do uszkodzenia DNA) i rakotwórcze.

Większość ludzi narażona jest na skażone ziarna i produkty pochodne. Ponadto aflatoksyna M1 znajduje się w mleku. Panel CONTAM stwierdził, że narażenie populacji europejskiej na dietę na aflatoksyny budzi potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Termin przesyłania komentarzy upływa 15 listopada 2019 r.

Szczegóły: Konsultacje publiczne EFSA - aflatoksyny w żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn