Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zgodnie z oświadczeniem EFSA, pestycyd chloropiryfos nie spełnia kryteriów wymaganych przez prawo w celu przedłużenia jego zatwierdzenia w Unii Europejskiej.
Wciąż rozpatrywany wniosek
Okres zatwierdzania chloropiryfosu upływa w styczniu 2020 r., a wniosek o przedłużenie stosowania jest obecnie oceniany w ramach unijnego systemu wzajemnej oceny w zakresie zatwierdzania pestycydów.
Mimo, że ocena związku nie została jeszcze w pełni zakończona, Komisja Europejska zwróciła się do EFSA o przedstawienie oświadczenia na temat dostępnych wyników oceny ryzyka. Agencja zidentyfikowała obawy dotyczące możliwych skutków genotoksycznych, a także neurologicznych podczas rozwoju, poparte danymi epidemiologicznymi, które wykazały tego typu działanie u dzieci.
Oznacza to, że dla substancji nie można ustalić bezpiecznego poziomu narażenia - ani toksykologicznej wartości referencyjnej.
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
EFSA przeprowadza ocenę ryzyka organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO) przedstawioną zgodnie z rozporządzeniem (WE) 1829/2003 i rozporządzeniem (UE) 503/2013.
EFSA zaktualizowała harmonogram publikacji opinii naukowych dotyczących cukrów zawartych w diecie ze względu na dużą liczbę danych i badań, które należy zebrać, przeanalizować i ocenić.
Panel ds. środków ochrony roślin i ich pozostałości (PPR), działający w ramach EFSA, opracował zalecenia, które mają pomóc w ocenie ryzyka, związanego z obecnością pestycydów w żywności.