Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

EFSA - Ocena ryzyka nowych białek z żywności GMO

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

EFSA przeprowadza ocenę ryzyka organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO) przedstawioną zgodnie z rozporządzeniem (WE) 1829/2003 i rozporządzeniem (UE) 503/2013.

Narażenie na spożycie w diecie jest istotnym elementem oceny ryzyka związanego z żywnością modyfikowaną genetycznie. Oszacowania narażenia dietetycznego powinny obejmować wszystkich konsumentów z różnych grupach wiekowych uwzględniając grupy specjalne, a także konsumentów o wyższym stopniu narażenia.

Treść dokumentu

Oświadczenie EFSA zawiera wskazówki, w jaki sposób należy oszacować narażenie ludzi na ekspozycje białka pochodzące z produktów GMO w diecie, stosując model deterministyczny, wykorzystujący dostępne informacje.

Statystyki podsumowujące spożycie żywności zawierającej, składającej się bądź wyprodukowanej z upraw GMO dostępne są na stronie internetowej EFSA, wraz z różnymi czynnikami, które pomagają przeliczyć zadeklarowane spożycie żywności przetworzonej na surowce podstawowe.

Dostarczono również wskazówek, w jaki sposób należy stosować dane dotyczące stężenia nowych białek, zwykle określane w surowcach pierwotnych (analizowane materiały, etap wzrostu, statystyki opisowe itp.).

W dokumencie przedstawiono także przegląd różnych niewiadomych związanych z oszacowaniami narażenia na spożycie białek wraz z dietą, informując o możliwych ograniczeniach oceny.

Dokument opisuje również informacje, które wnioskodawcy muszą podać na temat narażenia ludzi na ekspozycje białka pochodzące z produktów GMO w diecie, aby umożliwić EFSA dokonanie odpowiedniej oceny w ramach przedstawionego wniosku.

Źródło: EFSA

Autor: Jakub Ostaszewski

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn