EFSA - Ocena ryzyka nowych białek z żywności GMO
EFSA przeprowadza ocenę ryzyka organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO) przedstawioną zgodnie z rozporządzeniem (WE) 1829/2003 i rozporządzeniem (UE) 503/2013.
Narażenie na spożycie w diecie jest istotnym elementem oceny ryzyka związanego z żywnością modyfikowaną genetycznie. Oszacowania narażenia dietetycznego powinny obejmować wszystkich konsumentów z różnych grupach wiekowych uwzględniając grupy specjalne, a także konsumentów o wyższym stopniu narażenia.
Treść dokumentu
Oświadczenie EFSA zawiera wskazówki, w jaki sposób należy oszacować narażenie ludzi na ekspozycje białka pochodzące z produktów GMO w diecie, stosując model deterministyczny, wykorzystujący dostępne informacje.
Statystyki podsumowujące spożycie żywności zawierającej, składającej się bądź wyprodukowanej z upraw GMO dostępne są na stronie internetowej EFSA, wraz z różnymi czynnikami, które pomagają przeliczyć zadeklarowane spożycie żywności przetworzonej na surowce podstawowe.
Dostarczono również wskazówek, w jaki sposób należy stosować dane dotyczące stężenia nowych białek, zwykle określane w surowcach pierwotnych (analizowane materiały, etap wzrostu, statystyki opisowe itp.).
W dokumencie przedstawiono także przegląd różnych niewiadomych związanych z oszacowaniami narażenia na spożycie białek wraz z dietą, informując o możliwych ograniczeniach oceny.
Dokument opisuje również informacje, które wnioskodawcy muszą podać na temat narażenia ludzi na ekspozycje białka pochodzące z produktów GMO w diecie, aby umożliwić EFSA dokonanie odpowiedniej oceny w ramach przedstawionego wniosku.
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
-
24.07.2019
Cukry w diecie – opinia naukowa EFSA
EFSA zaktualizowała harmonogram publikacji opinii naukowych dotyczących cukrów zawartych w diecie ze względu na dużą liczbę danych i badań, które należy zebrać, przeanalizować i ocenić.
-
11.06.2019
Bezpieczeństwo żywności w UE - ankieta EFSA
Dwóch na pięciu Europejczyków interesuje się bezpieczeństwem żywności, a tylko 1 na 5 osób uważa, że jest to główny problem przy wyborze żywności. Dla większości Europejczyków jest to jeden z kilku czynników - łącznie z ceną, smakiem, odżywianiem i pochodzeniem żywności - które wpływają na ich nawyki i wybory żywieniowe.
-
03.04.2019
Nowa inicjatywa EFSA - wsparcie dla małych i średnich przedsiębiorstw
EFSA ogłosiła nową inicjatywę wspierającą wnioskodawców z małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP). MŚP będą teraz miały dostęp do wsparcia EFSA przy przygotowywaniu, składaniu i monitorowaniu swoich wniosków dotyczących produktów objętych regulacją...