Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Dwóch na pięciu Europejczyków interesuje się bezpieczeństwem żywności, a tylko 1 na 5 osób uważa, że jest to główny problem przy wyborze żywności. Dla większości Europejczyków jest to jeden z kilku czynników - łącznie z ceną, smakiem, odżywianiem i pochodzeniem żywności - które wpływają na ich nawyki i wybory żywieniowe.
Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
Według ONZ Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, który po raz pierwszy odbył się 7 czerwca 2019 r. daje „konsumentom, producentom i rządom szansę skupienia się na problemie, który często uznawany jest za oczywisty". Nasze wyniki badań sugerują, że większość Europejczyków (55%) ma wysoki poziom świadomości zagadnień związanych z bezpieczeństwem żywności, a dwie trzecie zmieniło swoje zachowanie w wyniku otrzymywania informacji o kwestiach bezpieczeństwa żywności. Poniżej przedstawiamy niektóre z wielu wniosków z nowego badania Eurobarometru przeprowadzonego przez EFSA.
Pierwsze badanie dotyczące świadomości bezpieczeństwa żywności w UE od 2010 roku
„Cieszę się, że w końcu jest dzień, który podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywności i uznaje cenną pracę kobiet i mężczyzn, rolników, lekarzy weterynarii, agronomów, kucharzy i wielu innych, którzy ciężko pracują każdego dnia, aby upewnić się, że żywność, która trafia na nasze talerze, jest bezpieczna - powiedział komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności, Vytenis Andriukaitis. „Wyniki tego badania pokazują, że Europejczycy mają wysoki poziom świadomości zagadnień związanych z bezpieczeństwem żywności i dbają o to, co jedzą. Daje nam to jeszcze większą motywację do kontynuowania naszej pracy w celu zapewnienia utrzymania naszych wysokich standardów, a także dążenia do osiągnięcia bardziej zrównoważonych wzorców rozwoju produkcji i konsumpcji. ”
Dyrektor wykonawczy EFSA Bernhard Url powiedział: „Minęło prawie 10 lat od ostatniego ogólnounijnego badania na ten temat. Społeczeństwo bardzo zmieniło się w tym czasie, a sposób, w jaki produkujemy i konsumujemy żywność, również ewoluował.”
Badanie przeprowadzone w 2019 r. zostało opracowane wspólnie z państwami członkowskimi UE, aby uwzględnić nowe perspektywy i zapewnić bliższy kontakt z obywatelami.
„Uspokajające jest to, że Europejczycy mniej martwią się jedzeniem na swoich talerzach. Uważam, że nie jest to przypadek, ale raczej postęp w nauce i technologii, który pomógł poprawić standardy żywności i praktyki higieniczne ”- dodał dr Url.
Brak pojedynczego głównego problemu bezpieczeństwa
Kiedy bezpieczeństwo żywności jest czynnikiem, nie ma pojedynczego problemu, który dominuje we wszystkich krajach UE. Istnieją jednak trzy kwestie, które pojawiają się najczęściej w 20 lub więcej państwach członkowskich UE: niewłaściwe użycie antybiotyków, hormonów i sterydów u zwierząt gospodarskich (44%), pozostałości pestycydów w żywności (39%) i dodatków do żywności (36%) .
Były to również główne obawy zgłoszone w Eurobarometrze z 2010 r. dotyczącym bezpieczeństwa żywności. Jednak Europejczycy wydają się mniej zaniepokojeni niż przedtem kwestiami takimi jak GMO, a po raz pierwszy na radarach bezpieczeństwa żywności pojawiły się nowe problemy, takie jak pozostałości mikroczątek plastiku.
Informacje i zaufanie
W Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności agencje ONZ zwróciły uwagę na zaufanie, jakie obywatele pokładają w rządach i producentach, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.
W Europie naukowcy (82% - wzrost z 73% w porównaniu z 2010 r.), Organizacje konsumenckie (79%) i rolnicy (69%) cieszą się najwyższym poziomem zaufania wśród Europejczyków, jeśli chodzi o informacje na temat zagrożeń żywności.
Zaufanie zarówno do władz krajowych (60%), jak i instytucji Unii Europejskiej (58%) jest dość wysokie i porównywalne z wynikami z 2010 roku. Raport pokazuje jednak, że Europejczycy mają dość ograniczone zrozumienie funkcjonowania unijnego systemu bezpieczeństwa żywności.
Podobnie jak w 2010 r., telewizja jest głównym źródłem informacji o ryzyku żywnościowym dla siedmiu na dziesięciu wszystkich Europejczyków. Podczas gdy młodsi ludzie po telewizji korzystają z mediów społecznościowych (45% osób w wieku 15-24 lat), osoby starsze wybierają tradycyjne źródła, takie jak gazety (46%) i radio (30%).
Praca do wykonania
„Wiele aspektów wynikających z badania jest pozytywne, jednak nie możemy spocząć na laurach. Musimy dotrzymać kroku obawom i zachowaniom Europejczyków, jak przewidziano w niedawnej reformie ogólnego prawa żywnościowego. Nie powinniśmy przyjmować ich zaufania za pewnik. - powiedział dr Url - „Fakt, że konsumenci mają duże zaufanie do opinii naukowców, jest budujący. Możemy jeszcze bardziej zwiększyć zaufanie Europejczyków do żywności którą spożywają, jeśli lepiej wsłuchamy się w ich obawy i poprawimy możliwości dialogu, aby lepiej rozumieli wkład nauki w system UE ”.
Badanie ujawniło istotne różnice między krajami UE, które zostały szczegółowo przedstawione w raporcie i podsumowane dla wszystkich 28 państw członkowskich UE w specjalnych arkuszach informacyjnych (dostępnych w językach angielskim i lokalnym >arkusz dla Polski<).
Wybrane wyniki badania Eurobarometru (dla średniej UE):
Źródła:
Przeczytaj także
11 lutego 2019, Parlament Europejski i Rada osiągnęły wstępne porozumienie w sprawie wniosku Komisji Europejskiej, dotyczącego rozporządzenia o zrównoważonej i transparentnej ocenie ryzyka w łańcuchu żywnościowym w Unii Europejskiej. Stanowi to ważny krok w kierunku modernizacji polityki UE w zakresie bezpieczeństwa żywności...
Czy możemy ufać systemom bezpieczeństwa żywności i czy są one zrównoważone? Specjaliści biorący udział w nowelizacji normy ISO 22000 wyjaśniają, dlaczego nowa wersja normy to odpowiedź na rosnące globalne wyzwania dotyczące bezpieczeństwa żywności.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ogłosił, że ponad 96% próbek żywności analizowanych w 2016 roku pod kątem pozostałości pestycydów mieści się w granicach norm prawnych a w około 51% próbek nie wykryto jakichkolwiek pozostałości....