Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bezpieczeństwo żywności w UE - ankieta EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Dwóch na pięciu Europejczyków interesuje się bezpieczeństwem żywności, a tylko 1 na 5 osób uważa, że ​​jest to główny problem przy wyborze żywności. Dla większości Europejczyków jest to jeden z kilku czynników - łącznie z ceną, smakiem, odżywianiem i pochodzeniem żywności - które wpływają na ich nawyki i wybory żywieniowe.

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

Według ONZ Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, który po raz pierwszy odbył się 7 czerwca 2019 r. daje „konsumentom, producentom i rządom szansę skupienia się na problemie, który często uznawany jest za oczywisty". Nasze wyniki badań sugerują, że większość Europejczyków (55%) ma wysoki poziom świadomości zagadnień związanych z bezpieczeństwem żywności, a dwie trzecie zmieniło swoje zachowanie w wyniku otrzymywania informacji o kwestiach bezpieczeństwa żywności. Poniżej przedstawiamy niektóre z wielu wniosków z nowego badania Eurobarometru przeprowadzonego przez EFSA.

Pierwsze badanie dotyczące świadomości bezpieczeństwa żywności w UE od 2010 roku

Cieszę się, że w końcu jest dzień, który podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywności i uznaje cenną pracę kobiet i mężczyzn, rolników, lekarzy weterynarii, agronomów, kucharzy i wielu innych, którzy ciężko pracują każdego dnia, aby upewnić się, że żywność, która trafia na nasze talerze, jest bezpieczna - powiedział komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności, Vytenis Andriukaitis. „Wyniki tego badania pokazują, że Europejczycy mają wysoki poziom świadomości zagadnień związanych z bezpieczeństwem żywności i dbają o to, co jedzą. Daje nam to jeszcze większą motywację do kontynuowania naszej pracy w celu zapewnienia utrzymania naszych wysokich standardów, a także dążenia do osiągnięcia bardziej zrównoważonych wzorców rozwoju produkcji i konsumpcji.

Dyrektor wykonawczy EFSA Bernhard Url powiedział: „Minęło prawie 10 lat od ostatniego ogólnounijnego badania na ten temat. Społeczeństwo bardzo zmieniło się w tym czasie, a sposób, w jaki produkujemy i konsumujemy żywność, również ewoluował.

Badanie przeprowadzone w 2019 r. zostało opracowane wspólnie z państwami członkowskimi UE, aby uwzględnić nowe perspektywy i zapewnić bliższy kontakt z obywatelami.

Uspokajające jest to, że Europejczycy mniej martwią się jedzeniem na swoich talerzach. Uważam, że nie jest to przypadek, ale raczej postęp w nauce i technologii, który pomógł poprawić standardy żywności i praktyki higieniczne ”- dodał dr Url.

Brak pojedynczego głównego problemu bezpieczeństwa

Kiedy bezpieczeństwo żywności jest czynnikiem, nie ma pojedynczego problemu, który dominuje we wszystkich krajach UE. Istnieją jednak trzy kwestie, które pojawiają się najczęściej w 20 lub więcej państwach członkowskich UE: niewłaściwe użycie antybiotyków, hormonów i sterydów u zwierząt gospodarskich (44%), pozostałości pestycydów w żywności (39%) i dodatków do żywności (36%) .

Były to również główne obawy zgłoszone w Eurobarometrze z 2010 r. dotyczącym bezpieczeństwa żywności. Jednak Europejczycy wydają się mniej zaniepokojeni niż przedtem kwestiami takimi jak GMO, a po raz pierwszy na radarach bezpieczeństwa żywności pojawiły się nowe problemy, takie jak pozostałości mikroczątek plastiku.

Informacje i zaufanie

W Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności agencje ONZ zwróciły uwagę na zaufanie, jakie obywatele pokładają w rządach i producentach, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.

W Europie naukowcy (82% - wzrost z 73% w porównaniu z 2010 r.), Organizacje konsumenckie (79%) i rolnicy (69%) cieszą się najwyższym poziomem zaufania wśród Europejczyków, jeśli chodzi o informacje na temat zagrożeń żywności.

Zaufanie zarówno do władz krajowych (60%), jak i instytucji Unii Europejskiej (58%) jest dość wysokie i porównywalne z wynikami z 2010 roku. Raport pokazuje jednak, że Europejczycy mają dość ograniczone zrozumienie funkcjonowania unijnego systemu bezpieczeństwa żywności.

Podobnie jak w 2010 r., telewizja jest głównym źródłem informacji o ryzyku żywnościowym dla siedmiu na dziesięciu wszystkich Europejczyków. Podczas gdy młodsi ludzie po telewizji korzystają z mediów społecznościowych (45% osób w wieku 15-24 lat), osoby starsze wybierają tradycyjne źródła, takie jak gazety (46%) i radio (30%).

Praca do wykonania

Wiele aspektów wynikających z badania jest pozytywne, jednak nie możemy spocząć na laurach. Musimy dotrzymać kroku obawom i zachowaniom Europejczyków, jak przewidziano w niedawnej reformie ogólnego prawa żywnościowego. Nie powinniśmy przyjmować ich zaufania za pewnik. - powiedział dr Url - „Fakt, że konsumenci mają duże zaufanie do opinii naukowców, jest budujący. Możemy jeszcze bardziej zwiększyć zaufanie Europejczyków do żywności którą spożywają, jeśli lepiej wsłuchamy się w ich obawy i poprawimy możliwości dialogu, aby lepiej rozumieli wkład nauki w system UE ”.

Badanie ujawniło istotne różnice między krajami UE, które zostały szczegółowo przedstawione w raporcie i podsumowane dla wszystkich 28 państw członkowskich UE w specjalnych arkuszach informacyjnych (dostępnych w językach angielskim i lokalnym >arkusz dla Polski<).

Wybrane wyniki badania Eurobarometru (dla średniej UE):

  • Najważniejszymi czynnikami dla Europejczyków przy zakupie żywności są: pochodzenie żywności (53%), cena (51%), bezpieczeństwo żywności (50%) i smak (49%). Zawartość odżywcza jest nieco mniej ważna (44%), podczas gdy etyka i przekonania są najmniej istotne (19%). Ogółem 41% respondentów twierdzi, że „osobiście interesuje się tematem bezpieczeństwa żywności”. Nieco ponad jedna piąta Europejczyków (22%) twierdzi, że bezpieczeństwo jest głównym problemem przy wyborze żywności.
  • Dwie trzecie Europejczyków (66%) zmieniło konsumpcję po otrzymaniu informacji o ryzyku żywnościowym. Dla 33% zmiana była trwała; dla pozostałych 33% tylko przez chwilę.
  • Zmiany w zachowaniach konsumpcyjnych są bardziej powszechne wśród kobiet, osób w średnim wieku i osób z wyższym poziomem wykształcenia.
  • Najczęściej przytaczane obawy to „pozostałości antybiotyków, hormonów lub steroidów w mięsie” (44%), „pozostałości pestycydów w żywności” (39%), „zanieczyszczenia środowiska w rybach, mięsie lub nabiale” (37%) i „dodatki takie jak barwniki, środki konserwujące lub aromaty stosowane w żywności lub napojach ”(36%).
  • Zaufanie do opinii w celu uzyskania informacji na temat zagrożeń związanych z żywnością jest najwyższe w przypadku naukowców (82%) i organizacji konsumenckich (79%), następnie rolników (69%), władz krajowych (60%), instytucji UE (58%), organizacji pozarządowych (56% ) i dziennikarzy (50%). Mniej osób zaufało supermarketom i restauracjom (43%), przemysłowi spożywczemu (36%) i celebrytom, blogerom i wpływowym (19%).
  • Nieco ponad 2 na 5 respondentów (43%) twierdzi, że „istnieją przepisy zapewniające bezpieczeństwo żywności, którą spożywasz”. Trzech na dziesięciu  (28%) wie, że „aby określić ryzyko związane ze spożyciem produktu spożywczego, UE polega na naukowcach, którzy udzielają fachowych porad”.

Źródła:

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.