Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmiany w prawie żywnościowym UE zatwierdzone

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe

11 lutego 2019, Parlament Europejski i Rada osiągnęły wstępne porozumienie w sprawie wniosku Komisji Europejskiej, dotyczącego rozporządzenia o zrównoważonej i transparentnej ocenie ryzyka w łańcuchu żywnościowym w Unii Europejskiej. Stanowi to ważny krok w kierunku modernizacji polityki UE w zakresie bezpieczeństwa żywności.

Komentarz

Pierwszy wiceprzewodniczący Frans Timmermans i komisarz Vytenis Andriukaitis, odpowiedzialny za zdrowie i bezpieczeństwo żywności, z zadowoleniem przyjęli porozumienie:

"Wstępne porozumienie osiągnięte przez Parlament Europejski, Radę i Komisję Europejską, jest wyrazistą odpowiedzią na obawy obywateli dotyczące przejrzystości badań naukowych w dziedzinie żywności. Porozumienie osiągnięto dzięki ciężkiej pracy i zaangażowaniu wszystkich instytucji w ciągu niecałego roku. Odpowiedzieliśmy na apel społeczeństwa, w szczególności wyrażony w ramach europejskiej inicjatywy obywatelskiej w sprawie pestycydów, w celu zapewnienia większej przejrzystości, na wczesnym etapie procesu oceny ryzyka, w odniesieniu do badań przedłożonych w ramach wniosku o zezwolenie. Wzmocniony zostanie również organ naukowy UE ds. Oceny ryzyka - Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) -  poprzez większy udział państw członkowskich w zarządzie. Pokazuje to, że europejskie inicjatywy obywatelskie wspierane przez ponad milion obywateli europejskich mogą mieć realny wpływ na politykę i prawodawstwo UE. Wzywamy teraz Parlament Europejski i Radę do sfinalizowania przyjęcia nowych zasad, aby mogły one zostać wdrożone tak szybko, jak to możliwe ."

Główne elementy umowy mają na celu:

  • Zapewnienie większej przejrzystości: obywatele będą mieli automatyczny dostęp do wszystkich badań i informacji przekazywanych przez przemysł w procesie oceny ryzyka. Zainteresowane strony i opinia publiczna będą również konsultowane w sprawie przedłożonych badań. Jednocześnie umowa zagwarantuje poufność w należycie uzasadnionych okolicznościach, poprzez określenie rodzaju informacji, które mogą być uznane za znacząco szkodliwe dla interesów handlowych, a zatem nie mogą zostać ujawnione.
  • Zwiększenie niezależności badań: Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zostanie powiadomiony o wszystkich zleconych badaniach, aby zagwarantować, że firmy składające wnioski o zezwolenia przedłożą wszystkie istotne informacje i nie wstrzymają się od niekorzystnych badań. Wnioskodawcom, w szczególności MŚP, przed złożeniem dokumentacji przedstawione zostaną również informacje ogólne. Komisja może zwrócić się do Urzędu o zlecenie dodatkowych badań w celu weryfikacji i może przeprowadzać audyty w celu sprawdzenia zgodności laboratoriów / badań z normami.
  • Wzmocnienie zarządzania i współpracy naukowej: państwa członkowskie, społeczeństwo obywatelskie i Parlament Europejski będą uczestniczyć w zarządzaniu projektem, poprzez ich należyte reprezentowanie w zarządzie. Państwa członkowskie będą wzmacniać potencjał naukowy Urzędu i angażować najlepszych niezależnych ekspertów do swoich prac.
  • Opracowanie kompleksowej komunikacji na temat ryzyka: przyjęty zostanie ogólny plan komunikacji ryzyka, który zapewni spójną strategię komunikacji ryzyka w całym procesie analizy ryzyka, w połączeniu z otwartym dialogiem między wszystkimi zainteresowanymi stronami.

Następne kroki

Tymczasowe porozumienie będzie musiało teraz zostać formalnie przyjęte zarówno przez Parlament Europejski, jak i przez Radę.

Tło

Wniosek został złożony w dniu 11 kwietnia 2018 r. po odpowiedzi Komisji Europejskiej na europejską inicjatywę obywatelską: "Zakazać używania glifosatu oraz toksycznych pestycydów", a także zobowiązanie Komisji do lepszego stanowienia prawa, które obejmowało sprawdzenie kondycji ogólnej Nadrzędnego Prawa Żywnościowego.

Więcej informacji:

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-19-1031_en.htm

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-2941_en.htm

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-18-2942_en.htm

Źródło: 

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-1030_en.htm 

 

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.