Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Które zmiany w prawie żywnościowym w 2018 r. nie mogą zostać pominięte? Które procesy systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności powinny być przejrzane i ewentualnie zmodyfikowane?
Jednym z podstawowych założeń systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności jest spełnienie wymagań klientów oraz mających zastosowanie wymagań prawnych. O ile zarządzanie wymaganiami klientów jest zazwyczaj procesem, dla którego łatwo określić dane wejściowe, ich zmianę oraz idące za tym modyfikacje w procesach systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, o tyle proces identyfikacji, jak i wprowadzenia modyfikacji systemu wynikających ze zmieniających się wymagań prawnych jest o wiele trudniejszy. Trudności, które tutaj pojawiają się, związane są po pierwsze: z określeniem tych „mających zastosowanie” wymagań prawnych oraz po drugie: z ich wdrożeniem w procesy systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Grupą zmian w prawie żywnościowym, która najczęściej pojawia się to zmiany dotyczące poszczególnych substancji stosowanych w procesach produkcyjnych. Mowa tutaj zarówno o zmianach dotyczących parametrów fizyko- chemicznych, jak i zastosowania substancji, w tym np. dopuszczalnych poziomów / stężeń w poszczególnych grupach środków spożywczych.
Przykłady
Można by podać wiele przykładów, który miały miejsce w tym zakresie w 2018r., ale ciekawym wyborem będzie zmiana załącznika II do Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania substancji słodzących w pieczywie cukierniczym i wyrobach ciastkarskich specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Acesulfam K, Aspartam, Sukraloza i inne). Biorąc również pod uwagę Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 609/2013, w którym zniesiono pojęcie „środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego”, organizacje wytwarzające takie produkty zostały postawione w sytuacji, gdzie praktycznie w przeciągu miesiąca należało zmienić receptury (chyba, że śledzono prace nad tymi zmianami i z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym rozpoczęto proces przygotowania do wprowadzenia zmian)...
Cały artykuł dostępny jest TUTAJ - > https://page.bsigroup.com/l/73472/2018-11-20/g5vxml
Przeczytaj także
Standard BRC (Bezpieczeństwo żywności, wydanie 8) zawiera szereg wymagań „podstawowych”, które są kluczowe dla systemu zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności. Jednocześnie są to wymagania, bez wdrożenia których nie jest możliwe uzyskanie...
Częstym pytaniem, które można usłyszeć w branży spożywczej jest pytanie o to, który standard wybrać i wdrożyć? Jakie są różnice? Która opcja jest korzystniejsza dla firmy? Nie ulega wątpliwości, iż nie ma jednej słusznej odpowiedzi na powyższe pytania.Wybór uzależniony jest od wielu czynników, wśród których kluczowymi są...