Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Dostosowanie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności do zmian w prawie żywnościowym

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe

Które zmiany w prawie żywnościowym w 2018 r. nie mogą zostać pominięte? Które procesy systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności powinny być przejrzane i ewentualnie zmodyfikowane? 

Jednym z podstawowych założeń systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności jest spełnienie wymagań klientów oraz mających zastosowanie wymagań prawnych. O ile zarządzanie wymaganiami klientów jest zazwyczaj procesem, dla którego łatwo określić dane wejściowe, ich zmianę oraz idące za tym modyfikacje w procesach systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, o tyle proces identyfikacji, jak i wprowadzenia modyfikacji systemu wynikających ze zmieniających się wymagań prawnych jest o wiele trudniejszy. Trudności, które tutaj pojawiają się, związane są po pierwsze: z określeniem tych „mających zastosowanie” wymagań prawnych oraz po drugie: z ich wdrożeniem w procesy systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Grupą zmian w prawie żywnościowym, która najczęściej pojawia się to zmiany dotyczące poszczególnych substancji stosowanych w procesach produkcyjnych. Mowa tutaj zarówno o zmianach dotyczących parametrów fizyko- chemicznych, jak i zastosowania substancji, w tym np. dopuszczalnych poziomów / stężeń w poszczególnych grupach środków spożywczych.

Przykłady

Można by podać wiele przykładów, który miały miejsce w tym zakresie w 2018r., ale ciekawym wyborem będzie zmiana załącznika II do Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania substancji słodzących w pieczywie cukierniczym i wyrobach ciastkarskich specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Acesulfam K, Aspartam, Sukraloza i inne). Biorąc również pod uwagę Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 609/2013, w którym zniesiono pojęcie „środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego”, organizacje wytwarzające takie produkty zostały postawione w sytuacji, gdzie praktycznie w przeciągu miesiąca należało zmienić receptury (chyba, że śledzono prace nad tymi zmianami i z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym rozpoczęto proces przygotowania do wprowadzenia zmian)...

Cały artykuł dostępny jest TUTAJ - > https://page.bsigroup.com/l/73472/2018-11-20/g5vxml

 

Autor: Joanna Mazurkiewicz

Joanna Mazurkiewicz

Trener Akademii BSI, Certyfikowany Trener BRC Global Standards, Auditor

Absolwentka licznych studiów o profilach od technicznego, pedagogicznego do związanego z zarządzaniem (Inżynieria Chemiczna i Procesowa, Studia Pedagogiczne, Zarządzanie Projektami, Zarządzanie Bezpieczeństwem i Higieną Pracy, Business English i MBA realizowanego w USA). Od początku kariery zawodowej związana z systemami zarządzania, pracując w kilku międzynarodowych koncernach na różnych szczeblach, rozpoczynając od pracy w laboratorium branży FMCG, poprzez budowanie struktur, procesów w systemach zintegrowanych do zarządzania jakością na poziomie globalnym pełniąc funkcję Global Quality Managera. Ceni bezpośredni kontakt, lubi dzielić się swoimi doświadczeniami, stąd z dużą pasją realizuje się również w roli szkoleniowca, konsultanta, jak i auditora.

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn