Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

BRC czy FSSC / ISO 22000 - który standard wybrać?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Biznes

Częstym pytaniem, które można usłyszeć w branży spożywczej jest pytanie o to, który standard wybrać i wdrożyć? Jakie są różnice? Która opcja jest korzystniejsza dla firmy? Nie ulega wątpliwości, iż nie ma jednej słusznej odpowiedzi na powyższe pytania.

Wybór uzależniony jest od wielu czynników, wśród których kluczowymi są:

- wymagania klientów (w wielu przypadkach konieczność wdrożenia danego standardu wynika wprost z wymagań stawianych przez klientów, np.: sieci  hipermarketów, przykładowo tych brytyjskich dla standardu BRC),

- rozpoznawalność standardu w świecie (BRC oraz FSSC 22000 to standardy uznawane przez GFSI – Global Food Safety Initiative, w przeciwieństwie do ISO 22000),

- różnice w zakresie wymagań określonych w standardzie.

ISO 22000 określa wymagania dla systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności organizacji w łańcuchu spożywczym i koncentruje się na  zdolności organizacji do wykazania skutecznej kontroli zagrożeń w procesach. Rezultatem wdrożenia takiej kontroli jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Jest to również cel nadrzędny standardu BRC. Standard ten koncentruje się jednak na podaniu konkretnych wymagań, spełenienie których zapewnia jakość, bezpieczeństwo oraz integralność produktów spożywczych (ochrona konsumentów i zgodność z przepisami prawa).

Pomimo tego, iż cel w przypadku obu standardów jest w gruncie rzeczy taki sam (dostarczenie bezpiecznej żywności), wymagania przedstawione są w zgoła odmienny sposób. ISO 22000 podaje wymagania w sposób bardziej ogólny, bazujący na cyklu PDCA (Plan-Do-Check-Act) i pozostawia znacznie więcej dowolności dla organizacji, jezli chodzi o metody. Z kolei stanadard BRC precyzuje bardzo szczegółowo, co konkretnie należy wdrożyć i w jakim zakresie (system określany przez wielu jako 0-1).

Inaczej wygląda również przebieg procesu audytu, jak i sam cykl certyfikacyjny (ISO 22000: 3 lata, BRC: 1 rok). W przypadku ISO 22000 audyt prowadzony jest w oparciu tzw. podejście procesowe. Z kolei w przypadku BRC w opraciu o metodologię „vertical” bazującą na ćwiczeniu identyfikowalności połączonym z weryfikacją aktywności w obszarze operacyjnym (min 50% czasu audytu).

Spośród wielu różnic warto wymienić również klasyfikację niezgodności, w przeciwieństwie do ISO 22000, standard BRC nie przewiduje tzw. OFI (opportunities for improvements – uwagi, możliwości doskonalenia). (Klasyfikacja niezgodności w BRC: krytyczna, duża, mała; w ISO 22000: duża, mała, możliwości doskonalenia).

Z jednej strony standard BRC może wydawać się bardziej rygorystyczny, z drugiej strony jednak wiele firm postrzega go jako bardziej czytelny i jednoznaczny, a tym samym łatwiejszy do wdrożenia. Dotyczy to w szczególności organizacji, dla których BRC jest pierwszym wdrażanym standardem. Firmy posiadające systemy zarządzania oparte na standardach ISO zazwyczaj wdrażają ISO 22000 lub FSSC 22000 ze względu na łatwość ich integracji z systemem już istniejącym.

Wybór należy do organizacji i w każdym z przypadków poparty powinnien być szczegółową analizą uwzględniającą między innymi wyżej opisane aspekty.

Wybierz temat: Certyfikacja

Autor: Joanna Mazurkiewicz

Joanna Mazurkiewicz

Trener Akademii BSI, Certyfikowany Trener BRC Global Standards, Auditor

Absolwentka licznych studiów o profilach od technicznego, pedagogicznego do związanego z zarządzaniem (Inżynieria Chemiczna i Procesowa, Studia Pedagogiczne, Zarządzanie Projektami, Zarządzanie Bezpieczeństwem i Higieną Pracy, Business English i MBA realizowanego w USA). Od początku kariery zawodowej związana z systemami zarządzania, pracując w kilku międzynarodowych koncernach na różnych szczeblach, rozpoczynając od pracy w laboratorium branży FMCG, poprzez budowanie struktur, procesów w systemach zintegrowanych do zarządzania jakością na poziomie globalnym pełniąc funkcję Global Quality Managera. Ceni bezpośredni kontakt, lubi dzielić się swoimi doświadczeniami, stąd z dużą pasją realizuje się również w roli szkoleniowca, konsultanta,

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.