Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
EFSA zaktualizowała harmonogram publikacji opinii naukowych dotyczących cukrów zawartych w diecie ze względu na dużą liczbę danych i badań, które należy zebrać, przeanalizować i ocenić. EFSA uzgodniła przedłużenie terminu z pięcioma krajami europejskimi, które zwróciły się o tę opinię naukową, i zamierza przygotować projekt do konsultacji publicznych pod koniec 2020 r., w celu sfinalizowania prac w 2021 r.
Agencja EFSA została poproszona o przedstawienie opinii naukowej na temat cukrów dodanych w 2017 r. i opracowała protokół naukowy - szczegółowy plan przeprowadzenia oceny. Po publicznych konsultacjach dotyczących protokołu w 2018 r. rozszerzono zakres badań, które należy uwzględnić podczas oceny. Poczyniono znaczne postępy, ale liczne dodatkowe badania wymagają oceny, a niektórzy właściciele danych są proszeni o dodatkowe informacje.
Eksperci EFSA ds. Żywienia spróbują ustalić tolerowany górny poziom spożycia dla cukrów ogółem, dodanych i wolnych, jeśli dostępne dane na to pozwalają. W przeciwnym razie można wykorzystać inne wartości do scharakteryzowania ryzyka. Pomoże to władzom krajowym w ustaleniu zaleceń dotyczących spożycia cukrów i zaplanowaniu wytycznych żywieniowych opartych spożywanej żywności.
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
W szeroko zakrojonym badaniu epidemiologicznym, opublikowanym niedawno w prestiżowym czasopiśmie „The Lancet”, przeanalizowano tendencje w spożyciu 15 różnych kategorii produktów spożywczych w 195 krajach na całym świecie od 1990 do 2017 roku. Wyniki pracy wskazują, że niewłaściwe odżywianie zabija 11 milionów osób rocznie
Niemiecki start-up, Savanna Ingredients GmbH, rozpoczyna produkcję monosacharydu psykozy, znanego również jako alluloza, naturalnego węglowodanu opisywanego jako „prawdziwy cukier bez kalorii”.
EFSA w odpowiedzi na wspólny wniosek Danii, Finlandii, Szwecji oraz dwóch krajów spoza UE – Islandii i Norwegii, radzi w sprawie spożywania cukrów dodanych.