Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Cukry w diecie – opinia naukowa EFSA

Kategoria: Składniki Żywności

EFSA zaktualizowała harmonogram publikacji opinii naukowych dotyczących cukrów zawartych w diecie ze względu na dużą liczbę danych i badań, które należy zebrać, przeanalizować i ocenić. EFSA uzgodniła przedłużenie terminu z pięcioma krajami europejskimi, które zwróciły się o tę opinię naukową, i zamierza przygotować projekt do konsultacji publicznych pod koniec 2020 r., w celu sfinalizowania prac w 2021 r.

Agencja EFSA została poproszona o przedstawienie opinii naukowej na temat cukrów dodanych w 2017 r. i opracowała protokół naukowy - szczegółowy plan przeprowadzenia oceny. Po publicznych konsultacjach dotyczących protokołu w 2018 r. rozszerzono zakres badań, które należy uwzględnić podczas oceny. Poczyniono znaczne postępy, ale liczne dodatkowe badania wymagają oceny, a niektórzy właściciele danych są proszeni o dodatkowe informacje.

Eksperci EFSA ds. Żywienia spróbują ustalić tolerowany górny poziom spożycia dla cukrów ogółem, dodanych i wolnych, jeśli dostępne dane na to pozwalają. W przeciwnym razie można wykorzystać inne wartości do scharakteryzowania ryzyka. Pomoże to władzom krajowym w ustaleniu zaleceń dotyczących spożycia cukrów i zaplanowaniu wytycznych żywieniowych opartych spożywanej żywności.

Źródło: EFSA

Wybierz obszar: Dodatki i składniki

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.