Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Prawdziwy cukier bez kalorii – niemiecki start-up przedstawia allulozę

Kategoria: Składniki Żywności

Naturalny monosacharyd

Niemiecki start-up, Savanna Ingredients GmbH, rozpoczyna produkcję monosacharydu psykozy, znanego również jako alluloza, naturalnego węglowodanu opisywanego jako „prawdziwy cukier bez kalorii”. Allulozę znaleźć można w takich produktach, jak figi, rodzynki, melasa czy syrop klonowy, jednak występuje ona w przyrodzie w bardzo niewielkich ilościach. Wiele osób jest przywiązana do cukru stołowego w jego naturalnej postaci, pomimo dostarczanych przez niego kalorii. Jednak w kontekście najnowszych trendów żywieniowych, coraz liczniejszą grupę stanowią konsumenci, którzy poszukują słodkich i niskoenergetycznych alternatyw – Savanna Ingredients oferuje właśnie taki produkt.

Produkcja z buraków cukrowych

Dyrektor Zarządzający niemieckiej firmy, dr Timo Koch, tak opisuje allulozę: „to naturalny cukier o bardzo niskiej wartości energetycznej, który występuje w przyrodzie, jednak w znikomych ilościach, dlatego opracowaliśmy metodę pozyskiwania psykozy na dużą skalę z buraków cukrowych. Współczesna debata na temat zdrowego odżywiania koncentruje się w dużej mierze na kaloriach – dzięki allulozie, konsumenci zyskają możliwość wyboru naturalnej i niskoenergetycznej alternatywy dla cukru, bez konieczności rezygnowania z cennych właściwości sacharozy. Inne naturalne substancje słodzące, takie jak stewia, erytrol czy ksylitol, mają wiele wad – charakteryzują je obce nuty smakowe lub niekorzystne cechy technologiczne. Dlatego jesteśmy przekonani o ogromnym potencjale allulozy – to prawdziwy cukier, który smakuje jak znana wszystkim sacharoza”.

Duży potencjał na europejskim rynku

Savanna Ingredients zamierza zainwestować w przedsięwzięcie „pieniądze proporcjonalne do wysokiego potencjału psykozy na rynku europejskim, równocześnie planując otwarcie fabryki przeznaczonej do produkcji substancji na skalę przemysłową. Jesteśmy przygotowani na możliwość otwarcia kolejnych zakładów produkcyjnych w zależności od postępów w europejskich regulacjach prawnych oraz zapotrzebowania na rynku. Rozpoczniemy produkcję tak szybko, jak tylko będzie to możliwe”, zapowiada dr Koch. Projekt Savanna Ingredients jest finansowany ze środków niemieckiego Ministerstwa Polityki Żywnościowej i Rolnictwa w ramach narodowej strategii ograniczenia spożycia tłuszczu, soli i cukru.

 

Szerokie zastosowanie w przemyśle

Alluloza jest jednocukrem, tak jak glukoza, fruktoza czy galaktoza i naturalnie występuje w przyrodzie. W związku z tym od dawna jest spożywana przez człowieka, choć w niewielkich ilościach. Ze względu na swój smak i właściwości funkcjonalne, alluloza może znaleźć zastosowanie jako składnik wielu produktów, m.in. napojów, wypieków czy przetworów mlecznych. Najpierw jednak musi zostać zaakceptowana przez Komisję Europejską jako nowa żywność na podstawie opinii EFSA. Badania konieczne do wprowadzenia jej na rynek UE są już w toku.

Źródło:

  1. http://www.foodingredientsfirst.com/news/sugar-without-calories-german-start-up-eyes-emerging-potential-for-allulose-in-europe.html

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.