Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Naturalny monosacharyd
Niemiecki start-up, Savanna Ingredients GmbH, rozpoczyna produkcję monosacharydu psykozy, znanego również jako alluloza, naturalnego węglowodanu opisywanego jako „prawdziwy cukier bez kalorii”. Allulozę znaleźć można w takich produktach, jak figi, rodzynki, melasa czy syrop klonowy, jednak występuje ona w przyrodzie w bardzo niewielkich ilościach. Wiele osób jest przywiązana do cukru stołowego w jego naturalnej postaci, pomimo dostarczanych przez niego kalorii. Jednak w kontekście najnowszych trendów żywieniowych, coraz liczniejszą grupę stanowią konsumenci, którzy poszukują słodkich i niskoenergetycznych alternatyw – Savanna Ingredients oferuje właśnie taki produkt.
Produkcja z buraków cukrowych
Dyrektor Zarządzający niemieckiej firmy, dr Timo Koch, tak opisuje allulozę: „to naturalny cukier o bardzo niskiej wartości energetycznej, który występuje w przyrodzie, jednak w znikomych ilościach, dlatego opracowaliśmy metodę pozyskiwania psykozy na dużą skalę z buraków cukrowych. Współczesna debata na temat zdrowego odżywiania koncentruje się w dużej mierze na kaloriach – dzięki allulozie, konsumenci zyskają możliwość wyboru naturalnej i niskoenergetycznej alternatywy dla cukru, bez konieczności rezygnowania z cennych właściwości sacharozy. Inne naturalne substancje słodzące, takie jak stewia, erytrol czy ksylitol, mają wiele wad – charakteryzują je obce nuty smakowe lub niekorzystne cechy technologiczne. Dlatego jesteśmy przekonani o ogromnym potencjale allulozy – to prawdziwy cukier, który smakuje jak znana wszystkim sacharoza”.
Duży potencjał na europejskim rynku
Savanna Ingredients zamierza zainwestować w przedsięwzięcie „pieniądze proporcjonalne do wysokiego potencjału psykozy na rynku europejskim, równocześnie planując otwarcie fabryki przeznaczonej do produkcji substancji na skalę przemysłową. Jesteśmy przygotowani na możliwość otwarcia kolejnych zakładów produkcyjnych w zależności od postępów w europejskich regulacjach prawnych oraz zapotrzebowania na rynku. Rozpoczniemy produkcję tak szybko, jak tylko będzie to możliwe”, zapowiada dr Koch. Projekt Savanna Ingredients jest finansowany ze środków niemieckiego Ministerstwa Polityki Żywnościowej i Rolnictwa w ramach narodowej strategii ograniczenia spożycia tłuszczu, soli i cukru.
Szerokie zastosowanie w przemyśle
Alluloza jest jednocukrem, tak jak glukoza, fruktoza czy galaktoza i naturalnie występuje w przyrodzie. W związku z tym od dawna jest spożywana przez człowieka, choć w niewielkich ilościach. Ze względu na swój smak i właściwości funkcjonalne, alluloza może znaleźć zastosowanie jako składnik wielu produktów, m.in. napojów, wypieków czy przetworów mlecznych. Najpierw jednak musi zostać zaakceptowana przez Komisję Europejską jako nowa żywność na podstawie opinii EFSA. Badania konieczne do wprowadzenia jej na rynek UE są już w toku.
Źródło:
Przeczytaj także
Cukrzyca to pierwsza niezakaźna choroba uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku. Światowy Dzień Walki z Cukrzycą jest obchodzony 27 czerwca dla upamiętnienia odkrycia insuliny – leku, dzięki któremu cukrzyca z choroby nieuleczalnej stała się chorobą przewlekłą.
Badanie przeprowadzone w Singapurze wykazało skuteczność palatynozy (izomaltulozy), „inteligentnego cukru” złożonego z glukozy oraz fruktozy, w stabilizacji poziomu cukru we krwi w ramach diety o niskim indeksie glikemicznym (IG)...
Wielka Brytania wprowadziła nowy podatek od cukru w napojach słodzonych. Zabieg ten ma zmusić firmy spożywcze do obniżenia zawartości sacharozy w tego typu produktach – podobne regulacje prawne zastosowano...