Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
11 milionów zgonów rocznie
W szeroko zakrojonym badaniu epidemiologicznym, opublikowanym niedawno w prestiżowym czasopiśmie „The Lancet”, przeanalizowano tendencje w spożyciu 15 różnych kategorii produktów spożywczych w 195 krajach na całym świecie od 1990 do 2017 roku. Wyniki pracy wskazują, że niewłaściwe odżywianie zabija 11 milionów osób rocznie, a autorzy publikacji apelują, by ogólnoświatowa polityka zdrowotna skoncentrowana była w większym stopniu na zwiększeniu podaży owoców i produktów zbożowych oraz ograniczeniu soli, nie zaś na redukcji spożycia cukru i tłuszczu, jak miało to miejsce do tej pory.
Choroby serca, nowotwory i cukrzyca
„Mimo że sól, cukier i tłuszcz stanowiły główny obiekt debaty publicznej związanej ze zdrowym odżywianiem w przeciągu ostatnich lat, uzyskane przez nas rezultaty sugerują, że największe ryzyko związane jest ze spożywaniem diety bogatej w sól, a ubogiej w produkty pełnoziarniste, owoce, orzechy, nasiona i kwasy tłuszczowe omega-3”, podkreślają naukowcy. Jak wynika z badania śmierć 1 na każdych 5 osób zmarłych na świecie w 2017 roku związana była z nieodpowiednią dietą. Według zebranych przez badaczy danych 10 milionów zgonów spowodowanych było chorobami układu sercowo-naczyniowego, 913 tys. nowotworami, a 339 tys. cukrzycą typu 2.
Niedobór prozdrowotnych składników
W publikacji zwrócono uwagę, że głównymi czynnikami żywieniowymi mającymi związek z podwyższoną śmiertelnością był nadmiar sodu oraz zbyt niskie spożycie owoców, warzyw, nasion roślin strączkowych, orzechów i mleka. Mniejszy wpływ stwierdzono natomiast w przypadku słodzonych napojów, cukru, tłuszczu i czerwonego mięsa. Naukowcy zaznaczają, że w związku z tym „większym zagrożeniem jest niedobór produktów prozdrowotnych niż nadmiar niezdrowych składników diety”.
Miejsce Polski w światowym rankingu
Spośród 195 analizowanych krajów największy odsetek zgonów związanych z niewłaściwą dietą odnotowano w Uzbekistanie (miejsce 195) i Afganistanie (miejsce 194), natomiast najmniejszą śmiertelność stwierdzono w Izraelu (miejsce 1), we Francji (miejsce 2), w Hiszpanii (miejsce 3), w Japonii (miejsce 4) oraz w Andorze (miejsce 5). Wielka Brytania uplasowała się na 23 pozycji, USA na 43, Indie na 118, a Chiny na 140. Polska zajęła w zestawieniu miejsce 83.
Promowanie zbilansowanej diety
Autorzy badania twierdzą, że wyniki przeprowadzonych przez nich analiz „wskazują na palącą potrzebę wzmożenia wspólnych wysiłków na rzecz poprawy sposobu żywienia globalnej populacji poprzez współpracę między różnymi ogniwami światowego łańcucha żywnościowego”. Naukowcy przekonują, że władze poszczególnych krajów powinny położyć większy nacisk na promowanie zbilansowanej diety i działać na rzecz większego dostępu do zdrowych produktów zamiast skupiać się na ograniczaniu niekorzystnych składników diety.
Źródła:
Przeczytaj także
Wyniki najnowszych badań wskazują, że otyłe kobiety tracą więcej masy ciała i w większym stopniu poprawiają markery zdrowotne stosując „przerywany post” w porównaniu z tradycyjną, ściśle kontrolowaną dietą redukcyjną. „Ciągłe restrykcje dietetyczne to najpowszechniejszy sposób...
Światowa sława diety DASH rozpoczęła się 21 lat temu, kiedy to amerykańscy naukowy postanowili sprawdzić, jaka dieta obniża ciśnienie krwi i w tym celu przeprowadzili badanie o nazwie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension, Dieta w Zapobieganiu i Leczeniu Nadciśnienia). Badanie to wykazało, że najlepsze efekty w obniżaniu ciśnienia u osób...
Dieta ketogeniczna przedłuża życie, wspomaga sprawność fizyczną oraz pozytywnie oddziałuje na pamięć – tak zaskakująco naukowcy podsumowują badania przeprowadzone na myszach.