Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zła dieta zabija – „The Lancet” publikuje wyniki ogólnoświatowego badania

Kategoria: Składniki Żywności

11 milionów zgonów rocznie

W szeroko zakrojonym badaniu epidemiologicznym, opublikowanym niedawno w prestiżowym czasopiśmie „The Lancet”, przeanalizowano tendencje w spożyciu 15 różnych kategorii produktów spożywczych w 195 krajach na całym świecie od 1990 do 2017 roku. Wyniki pracy wskazują, że niewłaściwe odżywianie zabija 11 milionów osób rocznie, a autorzy publikacji apelują, by ogólnoświatowa polityka zdrowotna skoncentrowana była w większym stopniu na zwiększeniu podaży owoców i produktów zbożowych oraz ograniczeniu soli, nie zaś na redukcji spożycia cukru i tłuszczu, jak miało to miejsce do tej pory.

Choroby serca, nowotwory i cukrzyca

„Mimo że sól, cukier i tłuszcz stanowiły główny obiekt debaty publicznej związanej ze zdrowym odżywianiem w przeciągu ostatnich lat, uzyskane przez nas rezultaty sugerują, że największe ryzyko związane jest ze spożywaniem diety bogatej w sól, a ubogiej w produkty pełnoziarniste, owoce, orzechy, nasiona i kwasy tłuszczowe omega-3”, podkreślają naukowcy. Jak wynika z badania śmierć 1 na każdych 5 osób zmarłych na świecie w 2017 roku związana była z nieodpowiednią dietą. Według zebranych przez badaczy danych 10 milionów zgonów spowodowanych było chorobami układu sercowo-naczyniowego, 913 tys. nowotworami, a 339 tys. cukrzycą typu 2.

Niedobór prozdrowotnych składników

W publikacji zwrócono uwagę, że głównymi czynnikami żywieniowymi mającymi związek z podwyższoną śmiertelnością był nadmiar sodu oraz zbyt niskie spożycie owoców, warzyw, nasion roślin strączkowych, orzechów i mleka. Mniejszy wpływ stwierdzono natomiast w przypadku słodzonych napojów, cukru, tłuszczu i czerwonego mięsa. Naukowcy zaznaczają, że w związku z tym „większym zagrożeniem jest niedobór produktów prozdrowotnych niż nadmiar niezdrowych składników diety”.

Miejsce Polski w światowym rankingu

Spośród 195 analizowanych krajów największy odsetek zgonów związanych z niewłaściwą dietą odnotowano w Uzbekistanie (miejsce 195) i Afganistanie (miejsce 194), natomiast najmniejszą śmiertelność stwierdzono w Izraelu (miejsce 1), we Francji (miejsce 2), w Hiszpanii (miejsce 3), w Japonii (miejsce 4) oraz w Andorze (miejsce 5). Wielka Brytania uplasowała się na 23 pozycji, USA na 43, Indie na 118, a Chiny na 140. Polska zajęła w zestawieniu miejsce 83.

Promowanie zbilansowanej diety

Autorzy badania twierdzą, że wyniki przeprowadzonych przez nich analiz „wskazują na palącą potrzebę wzmożenia wspólnych wysiłków na rzecz poprawy sposobu żywienia globalnej populacji poprzez współpracę między różnymi ogniwami światowego łańcucha żywnościowego”. Naukowcy przekonują, że władze poszczególnych krajów powinny położyć większy nacisk na promowanie zbilansowanej diety i działać na rzecz większego dostępu do zdrowych produktów zamiast skupiać się na ograniczaniu niekorzystnych składników diety.

Źródła:

https://www.efeagro.com/noticia/comer-mal-mata/?fbclid=IwAR3rsAvMMn4HHG8yl8F7cWhJFM6GaoAxyQITMmWXQwJ_n1-X4SLxB8l1kyg

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.