Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

„Przerywany post” może poprawiać zdrowie i sprzyjać odchudzaniu

Kategoria: Składniki Żywności

Alternatywa dla zwykłych diet

Wyniki najnowszych badań wskazują, że otyłe kobiety tracą więcej masy ciała i w większym stopniu poprawiają markery zdrowotne stosując „przerywany post” w porównaniu z tradycyjną, ściśle kontrolowaną dietą redukcyjną. „Ciągłe restrykcje dietetyczne to najpowszechniejszy sposób, w jaki kobiety cierpiące na otyłość starają się pozbyć nadmiaru kilogramów. Niestety badania pokazują, że długoterminowe przestrzeganie mocno ograniczającej diety stanowi ogromne wyzwanie dla wielu osób. Dlatego postanowiliśmy przyjrzeć się alternatywnemu rozwiązaniu”, mówi główna autorka publikacji, dr Amy Hutchison z Uniwersytetu w Adelajdzie w Australii.

Korzyści z czasowego postu

W badaniu wzięło udział 88 kobiet, które przez okres 8 tygodni żywiły się w sposób zalecony im przez naukowców. Uczestniczki, które stosowały dietę z deficytem energetycznym na poziomie 30% oraz okresami postu, straciły więcej masy ciała i tkanki tłuszczowej niż osoby na tradycyjnej diecie redukcyjnej z takim samym deficytem energetycznym. Natomiast samo przestrzeganie postu bez restrykcji kalorycznych przyczyniło się do większej utraty wagiw porównaniu z kobietami na diecie kontrolnej.

Poprawa parametrów zdrowotnych

W badaniu wzięto także pod uwagę efekt zdrowotny analizowanych diet. U kobiet, które stosowały jednoczesne ograniczenie podaży energii i okresy postu, odnotowano poprawę parametrów zdrowotnych. „Trzymanie się diety redukcyjnej w połączeniu z «przerywanym postem» spowodowało znaczną utratę masy ciała oraz obniżenie m.in. markerów związanych z ryzykiem rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego”, podkreśla dr Hutchison. Uczestniczki, u których wprowadzono „przerywany post” spożywały śniadania, a następnie powstrzymywały się od jedzenia na okres 24 godzin, po czym na kolejną dobę wracały do spożywania posiłków, a przez następne 24 godziny znów pościły.„Niektóre kobiety chudły nawet 0,5-1 kg tygodniowo”, zaznacza australijska badaczka.

Trwają dalsze badania

„Nasze badanie stanowi kolejny dowód na to, że okresy postu, przynajmniej w krótkiej perspektywie, mogą być korzystniejsze dla zdrowia i potencjalnie skuteczniejsze w zmniejszaniu masy ciała niż zwykła dieta redukcyjna”, mówi Leonie Heilbronn, adiunkt na Uniwersytecie w Adelajdzie. „Nasze wyniki wskazują, że «przerywany post» jest skuteczniejszy niż tradycyjna dieta o obniżonej kaloryczności, jednak wciąż nie znamy dokładnych mechanizmów wpływających na kontrolę łaknienia, która może odpowiadać za ten efekt”, podsumowuje dr Heilbronn. Trwają kolejne badania, mające na celu ocenę skuteczności takich rozwiązań żywieniowych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.

Źródła:

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

  • 13.02.2019

    Samo bycie healthy nie wystarczy. Czym jest Healthy 2.0.?

    Można zauważyć, że trend healthy rozwija się i samo mówienie o tym, że produkt nie zawiera wybranych składników czy niezdrowych elementów już nie jest nowością czy wyróżniającym się elementem propozycji. Healthy 2.0. – nowa fala omawianego trendu, idzie w kierunku wzbogacenia, wygody i odkrywania lokalnych składników na nowo...

    Czytaj więcej
  • 07.12.2018

    Wczesna kolacja zmniejsza ryzyko nowotworu

    Spożywanie kolacji o wcześniejszej porze lub odczekanie przynajmniej 2 godzin pomiędzy ostatnim posiłkiem a snem wiąże się z niższym ryzykiem nowotworu piersi i nowotworu prostaty. W przypadku osób, które jedzą kolację przed godz. 21:00 albo czekają po jej spożyciu co najmniej 2 godziny zanim pójdą spać...

    Czytaj więcej
  • 20.10.2018

    Jak jeść zdrowo między posiłkami?

    Zdrowa przekąska to sposób na pełnowartościowy posiłek w ciągu dnia. Niezależnie od tego, czy chodzisz do szkoły, na uczelnię czy do pracy ważne jest, aby między głównymi posiłkami dostarczać organizmowi energii, która pozwoli duchowi i ciału pracować na najwyższych obrotach. Co wybrać, aby przekąska była zdrowa, łatwa w przechowaniu i dało się ją zjeść w każdych warunkach?

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.