Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wczesna kolacja zmniejsza ryzyko nowotworu

Kategoria: Składniki Żywności

Najpóźniej 21:00

Spożywanie kolacji o wcześniejszej porze lub odczekanie przynajmniej 2 godzin pomiędzy ostatnim posiłkiem a snem wiąże się z niższym ryzykiem nowotworu piersi i nowotworu prostaty. W przypadku osób, które jedzą kolację przed godz. 21:00 albo czekają po jej spożyciu co najmniej 2 godziny zanim pójdą spać, prawdopodobieństwo rozwoju raka jest o 20% mniejsze w porównaniu z osobami, których ostatni posiłek przypada po godz. 22:00 lub które kładą się do łóżka bezpośrednio po kolacji. Do takich wniosków doszli hiszpańscy badacze z Instytutu Zdrowia Globalnego w Barcelonie (ISGlobal), którzy jako pierwsi postanowili zbadać zależność pomiędzy porami posiłków i snem a ryzykiem rozwoju nowotworów.

Zaburzenia cyklu dobowego

Celem pracy hiszpańskich naukowców było sprawdzenie czy godziny spożywania posiłków i rytm snu mogą mieć związek z występowaniem raka piersi i raka prostaty – dwóch najczęściej spotykanych rodzajów nowotworów na świecie, na które znaczący wpływ mają zaburzenia tzw. cyklu dobowego, czyli naszego wewnętrznego „zegara biologicznego”. Naukowcy przeanalizowali codzienne nawyki, a także chronotyp badanych osób – indywidualnie uwarunkowaną skłonność do większej aktywności we wcześniejszych lub późniejszych porach dnia. Wzięto pod uwagę 621 przypadków raka prostaty oraz 1205 przypadków raka piersi, a jako grupa kontrolna posłużyły dane zebrane od 872 mężczyzn oraz 1321 kobiet dobranych losowo spośród pacjentów podstawowej opieki medycznej.

Wcześniej – zdrowiej

„Przesunięcie posiłków na wcześniejsze godziny w ciągu dnia koreluje z niższym ryzykiem rozwoju raka”, wyjaśnia Manolis Kogevinas, główny autor publikacji. Naukowiec zaznacza, że uzyskane przez jego zespół wyniki „pokazują jak ważne jest, by w badaniach nad dietą i nowotworami brać pod uwagę rytm dobowy”. Ponadto, jeśli uda się potwierdzić rezultaty badania, „konieczne będzie zrewidowanie aktualnych rekomendacji dotyczących prewencji chorób nowotworowych, które nie uwzględniają pór spożywania posiłków. Może to mieć szczególnie duże znaczenie dla mieszkańców krajów południowoeuropejskich, gdzie późne kolacje są tradycyjnym zwyczajem.”

Konieczne dalsze badania

Dotychczasowe dowody naukowe uzyskane w badaniach na zwierzętach wskazują, że czas spożywania posiłków ma „istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania metabolizmu i nie jest obojętny dla zdrowia”, wyjaśnia Dora Romaguera, badaczka z ISGlobal i współautorka pracy. Dodaje ona, że „konieczne są dalsze badania z udziałem ludzi, które pozwolą lepiej zrozumieć jaki wpływ na metabolizowanie pożywienia mogą mieć pory snu”.

Źródła:

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.