Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niewielkie zmiany w porach posiłków mogą pomóc w utracie tkanki tłuszczowej

Kategoria: Składniki Żywności

Późniejsze śniadanie, wcześniejsza kolacja

Zespół naukowców kierowany przez dra Jonathana Johnstona z Uniwersytetu w Surrey w Wielkiej Brytanii zbadał wpływ zmiany pór posiłków, czyli tzw. „przerywanego postu” (ang. intermittent fasting), na wartość energetyczną diety, skład ciała oraz parametry krwi związane z ryzykiem cukrzycy i chorób serca. Uczestnicy w grupie badawczej zostali poproszeni o spożywanie śniadań 90 min. później, a kolacji o 90 min. wcześniej niż zazwyczaj, podczas gdy osoby w grupie kontrolnej jadły o normalnych porach. Od wszystkich badanych pobierano próbki krwi, polecono im również wypełnić dzienniczki żywieniowe przed oraz w trakcie 10-tygodniowego badania, a także uzupełnić kwestionariusz bezpośrednio po zakończeniu doświadczenia. W przeciwieństwie do poprzednich tego typu badań, uczestnicy nie musieli trzymać się żadnej konkretnej diety – mogli jeść dowolne produkty w dowolnych ilościach, a jedynym wymogiem było trzymanie się wyznaczonych ram czasowych.

Utrata tkanki tłuszczowej

Naukowcy stwierdzili, że osoby, które skróciły okres jedzenia w ciągu dnia straciły średnio dwukrotnie więcej tkanki tłuszczowej niż te, które nie zmieniły pór posiłków. Mimo że uczestnikom w grupie badawczej nie narzucono żadnych ograniczeń dietetycznych, jedli oni mniej w porównaniu z grupą kontrolną. Obserwacje te potwierdziły dane z kwestionariusza, według którego 57% osób zauważyło spontaniczną redukcję ilości spożywanych pokarmów ze względu na spadek apetytu, mniej okazji do jedzenia lub ograniczenie podjadania (szczególnie w godzinach wieczornych).

Praktyczne rozwiązanie?

Częścią badania było również sprawdzenie czy wprowadzenie „przerywanego postu” jest rozwiązaniem praktycznym i czy ma szansę być z powodzeniem stosowane w dłuższym okresie czasu. 57% uczestników stwierdziło, że nie byliby w stanie trzymać się ograniczonych pór posiłków dłużej niż wyznaczone 10 tygodni ze względu na problemy z dostosowaniem takiego rytmu odżywiania do życia rodzinnego i towarzyskiego. Jednak aż 47% osób zadeklarowało, że rozważyłoby możliwość stosowania takiego rozwiązania dietetycznego, jeśli ramy czasowe byłyby bardziej elastyczne.

„Szereg korzyści zdrowotnych”

Dr Jonathan Johnston, starszy wykładowca chronobiologii i fizjologii na Uniwersytecie w Surrey, podsumowuje: „uzyskaliśmy bardzo cenne informacje dotyczące korzyści płynących z ograniczenia czasu spożywania posiłków. Utrata tkanki tłuszczowej zmniejsza ryzyko rozwoju otyłości i innych chorób chronicznych, co przyczynia się do poprawy ogólnego zdrowia. Jednak diety zakładające okresy postu nie są łatwe w stosowaniu i nie zawsze możliwe jest ich bezproblemowe wdrożenie. Dlatego konieczne są dalsze prace nad dostosowaniem tych metod do wymogów życia codziennego, ponieważ niosą one szereg korzyści zdrowotnych.”

Źródła:

https://bit.ly/2wpzc3e

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180830084826.htm

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.