Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Głód i gniew
Połączenie głodu i gniewu to skomplikowana reakcja emocjonalna, będąca wypadkową czynników biologicznych, psychologicznych i środowiskowych, dowodzi nowe badanie opublikowane przez Amerykańskie Towarzystwo Psychologiczne. Jak mówi Jennifer MacCormack z wydziału psychologii i neurobiologii Uniwersytetu Karoliny Północnej w Chapel Hill, o tym czy głód wpłynie negatywnie na nasze emocje decydują dwa kluczowe aspekty: kontekst i samoświadomość.
Chiński piktogram
Naukowcy przeprowadzili najpierw dwa doświadczenia on-line, do których zaprosili ponad 400 osób. Uczestnikom pokazywano obrazki zaprojektowane tak, by wzbudzały pozytywne, neutralne bądź negatywne emocje. Następnie badani zostali poproszeni o ocenę w 7-punktowej skali niejednoznacznego chińskiego piktogramu. Zapytano ich również jak bardzo byli głodni. Okazało się, że osoby, które odczuwały większy głód były bardziej skłonne oceniać piktogram jako nieprzyjemny, ale tylko wówczas, gdy oglądali wcześniej obrazki wzbudzające negatywne emocje – „w takim negatywnym kontekście, uczucie głodu badanych osób przekładało się na gorszy odbiór niejednoznacznego bodźca”, wyjaśnia badaczka.
Złośliwy komputer
Jednak nie tylko warunki otoczenia wpływają na związek między głodem a gniewem. Ważną rolę gra bowiem również świadomość własnych emocji. Naukowcy przeprowadzili eksperyment laboratoryjny, do którego zaprosili ponad 200 studentów. Część z nich była na czczo, a część spożyła wcześniej posiłek. Niektórych uczestników poproszono również przed samym badaniem o wykonanie pisemnego ćwiczenia dotyczącego własnych emocji. Następnie wszyscy studenci mieli wykonać żmudne zadanie na komputerze, który zaprogramowany był tak, by wyświetlić błąd tuż przed ukończeniem pracy. W tym momencie jeden z badaczy wchodził do pomieszczenia i obwiniał studenta za niewykonanie zadania.
Emocje, a fizjologia
Uczestnicy byli chwilę później proszeni o wypełnienie kwestionariusza dotyczącego swoich emocji oraz oceny jakościowej eksperymentu. Głodni studenci opisywali bardziej negatywne odczucia, takie jak gniew i zdenerwowanie, w sytuacji, gdy nie skupiali się wcześniej celowo na swoich emocjach. Byli oni również bardziej skłonni, by oceniać badaczy prowadzących eksperyment jako krytycznych i surowych. Natomiast ci z uczestników, którzy mieli okazję wykonać wstępne ćwiczenie dotyczące własnych emocji, nie przejawiali podobnych odczuć, nawet gdy byli głodni. Badanie to podkreśla więc rolę związku między ciałem a umysłem. „Znany slogan reklamowy głosi, że «głodny nie jesteś sobą», jednak nasze dane wskazują, że zdystansowanie się od konkretnej sytuacji i przyjrzenie własnym uczuciom, może pomóc kontrolować emocje, nawet wówczas, gdy czujemy fizjologiczny głód”, podsumowuje MacCormack.
Źródła:
http://www.apa.org/pubs/journals/releases/emo-emo0000422.pdf
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-06/apa-ayr060718.php
Przeczytaj także
Segment jedzenia dla dzieci nie tylko dynamicznie rośnie, ale także oferuje konsumentom wiele nowości. Tradycyjnie dla dziecięcego odbiorcy dedykowane były głównie produkty certyfikowane. Obecnie producenci dostrzegli potencjał w rozszerzaniu oferty...
Dostarczają energii, pobudzają do działania, są źródłem przyjemności – nic dziwnego, że lubimy przekąski. Według sondażu zrealizowanego przez Ipsos Polska „Food Trends/Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków”, aż 2/3 Polaków...