Nowa inicjatywa EFSA - wsparcie dla małych i średnich przedsiębiorstw
Nowa inicjatywa EFSA
EFSA ogłosiła nową inicjatywę wspierającą wnioskodawców z małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP). MŚP będą teraz miały dostęp do wsparcia EFSA przy przygotowywaniu, składaniu i monitorowaniu swoich wniosków dotyczących produktów objętych regulacją.
Projekt pilotażowy
Wyniki projektu pilotażowego „Wstępna kontrola administracyjna projektów dokumentacji” wykazały, że dedykowane inicjatywy dla MŚP powinny być proste, łatwe do uzyskania, elastyczne i dostępne na wczesnym etapie procesu składania wniosków. EFSA postanowiła zatem uruchomić i przetestować działania dostosowane do konkretnych potrzeb określonych w projekcie.
Doświadczenie EFSA
EFSA wykorzysta zdobyte doświadczenie w dostarczaniu tych nowych form wsparcia, aby zdecydować, czy włączyć je do procesu wsparcia.
Udział w programie
Zainteresowane małe i średnie przedsiębiorstwa mogą znaleźć więcej szczegółów na temat inicjatywy i dowiedzieć się, jak uzyskać do nich dostęp na stronie: Aplikacja EFSA
Zakres wsparcia EFSA
- Pomoc przy składaniu dokumentów zawierających wytyczne dotyczące procedury przygotowania i składania wniosków
- Sesje informacyjne, na których EFSA oraz interesariusze omawiają kwestie związane z oceną regulowanych produktów
- Seminaria internetowe - internetowe sesje informacyjne w celu wymiany informacji i usprawnienia dialogu z interesariuszami
- Usługa - pytania online
- Zgłoszenia online (nie jest wymagana dokumentacja papierowa)
- Możliwości wyjaśnienia za pośrednictwem telekonferencji oraz spotkań telefonicznych na spotkaniach Grupy Roboczej EFSA i / lub panelu EFSA
- Powiadomienia e-mail do wnioskodawców po ocenie wniosku
- Wyjaśnienie naukowego uzasadnienia oceny po zakończeniu składania wniosku
Źródło:
Przeczytaj także
-
01.02.2019
Europejski rejestr oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych
Komisja Europejska stale prowadzi działania mające na celu zapewnienie najwyższego poziomu bezpieczeństwa żywności we wszystkich krajach Wspólnoty. Istotną częścią tej strategii jest rozpowszechnianie informacji na temat procesów produkcji, kontroli jakości i wartości odżywczej dostępnych na europejskim rynku artykułów spożywczych
-
22.01.2019
Baza pestycydów stosowanych w UE
Komisja Europejska stale prowadzi działania mające na celu zapewnienie najwyższego poziomu bezpieczeństwa żywności we wszystkich krajach Wspólnoty. Istotną częścią tej strategii jest rozpowszechnianie informacji na temat procesów produkcji, kontroli jakości i wartości odżywczej dostępnych na europejskim rynku artykułów spożywczych...
-
19.07.2018
Enzymy spożywcze – EFSA uruchamia nowe narzędzie oceny narażenia
EFSA opracowała model absorpcji pokarmowej (Food Enzyme Intake Model FEIM) – nowe narzędzie, które ma ułatwić ocenę narażenia na enzymy spożywcze stosowane w różnych procesach produkcji żywności w przeciętnej diecie...