Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

EFSA określa potrzeby badań w zakresie bezpieczeństwa żywności do 2030 roku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności określił priorytety badawcze w zakresie bezpieczeństwa żywności na najbliższe pięć do dziesięciu lat.

Agencja wymieniła swoje priorytety w zakresie badań regulacyjnych w ramach trzech obszarów: Bezpieczne systemy żywnościowe, Innowacje w ocenie ryzyka i Całościowa ocena ryzyka.

Obszar pierwszy

W pierwszej części omówiono wpływ innowacji na bezpieczeństwo w produkcji żywności i w systemach systemach bezpieczeństwa żywności. Obejmuje to między innymi szybsze wykrywanie zafałszowań żywności, dzięki ulepszonemu nadzorowi, dostarczanie narzędzi do identyfikacji systemów produkcji żywności, podatnych na różne patogeny i szkodniki oraz lepszą gotowość na zagrożenia związane z bezpieczeństwem żywności dla ludności migrującej i rdzennej.

Obszar drugi

Drugi obszar dotyczy wpływu, jaki nowa wiedza i narzędzia mogą wnieść do oceny ryzyka bezpieczeństwa żywności. Stwierdzono, że obecne podejście do oceny ryzyka jest kwestionowane przez ostatnie postępy naukowe i techniczne, a także wymagania publiczne. Obecne podejście jest uważane za zbyt intensywne pod względem zasobów i może powodować problemy w zakresie odtwarzalności i etyki. Konieczna jest zmiana pojdeścia w celu dostarczenia strategii testowania, która umożliwi wiarygodną ocenę zagrożeń i ryzyka.

Obejmuje to integrację danych molekularnych, takich jak genomika, transkryptomika, proteomika i metabolomika w ocenie ryzyka mikrobiologicznego oraz wykorzystanie standaryzowanych i zwalidowanych metod analitycznych i sekwencjonowania oraz dostosowanych narzędzi do wykorzystania analizy sekwencjonowania całego genomu (WGS) przy ocenie ryzyka.

Obszar trzeci

Ostatnia część odnosi się do wykorzystania wiedzy społeczeństwa. Bada wykorzystanie najnowszych technologii i opiera się na wiedzy naukowej. W połączeniu z opartą na dowodach informacją o ryzyku, elementy te umożliwiają dostarczanie skutecznych porad naukowych spełniających oczekiwania obywateli. Obejmuje to np. korzyści płynące z zastosowania technologii blockchain w łańcuchu dostaw żywności, w tym monitorowanie łańcucha dostaw i potencjalne zapobieganie zafałszowaniom żywności, możliwość korzystania z crowdsourcingu, monitorowanie w czasie rzeczywistym i ostrzeganie o sygnałach za pomocą platform analitycznych typu big data w celu oceny skuteczności interwencji.

Wybór priorytetów badawczych

Przeprowadzono konsultacje z członkami panelu, personelem EFSA i innymi organizacjami partnerskimi EFSA oraz zainteresowanymi stronami, w tym:

  • Do lipca 2018 r. Otrzymano 43 potrzeby badawcze od członków komitetu naukowego / panelu naukowego, a także od personelu naukowego EFSA, w którym krótko opisano zakres i pożądany wpływ badań.
  • Priorytety badawcze zostały zebrane i udostępnione forum doradczemu EFSA w celu uzyskania komentarzy do września 2018 r.
  • Podczas konferencji naukowej EFSA (18–21 września 2018 r.) agencja skonsultowała się z szerszą społecznością naukową uczestniczącą w konferencji i otrzymała 30 dodatkowych opinii.
  • Różne informacje zostały pogrupowane w tematy, a następnie przedstawione do konsultacji z zainteresowanymi stronami EFSA na spotkaniu Forum Interesariuszy (20 listopada 2018 r.)
  • Konsultacje stanowiły podstawę dla EFSA do sformułowania swoich priorytetów badań regulacyjnych w ramach trzech obszarów badawczych
  • Obszary badawcze i priorytety zostały przedstawione podczas warsztatów: „Systemy bezpieczeństwa żywności na przyszłość” w dniu 17 stycznia 2019 r., Które zostały zwołane przez Dyrekcję Generalną ds. Badań Naukowych i Innowacji, gdzie przewodniczący komitetu naukowego EFSA wprowadził pierwszą, przełomową sesję w celu określenia głównych wyzwań i możliwości bezpieczeństwa żywności.
  • W lutym 2019 r. Komitet naukowy omówił i poparł potrzeby badawcze.

Źródło:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2019.e170622

Autor: Jakub Ostaszewski

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn