Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności określił priorytety badawcze w zakresie bezpieczeństwa żywności na najbliższe pięć do dziesięciu lat.
Agencja wymieniła swoje priorytety w zakresie badań regulacyjnych w ramach trzech obszarów: Bezpieczne systemy żywnościowe, Innowacje w ocenie ryzyka i Całościowa ocena ryzyka.
Obszar pierwszy
W pierwszej części omówiono wpływ innowacji na bezpieczeństwo w produkcji żywności i w systemach systemach bezpieczeństwa żywności. Obejmuje to między innymi szybsze wykrywanie zafałszowań żywności, dzięki ulepszonemu nadzorowi, dostarczanie narzędzi do identyfikacji systemów produkcji żywności, podatnych na różne patogeny i szkodniki oraz lepszą gotowość na zagrożenia związane z bezpieczeństwem żywności dla ludności migrującej i rdzennej.
Obszar drugi
Drugi obszar dotyczy wpływu, jaki nowa wiedza i narzędzia mogą wnieść do oceny ryzyka bezpieczeństwa żywności. Stwierdzono, że obecne podejście do oceny ryzyka jest kwestionowane przez ostatnie postępy naukowe i techniczne, a także wymagania publiczne. Obecne podejście jest uważane za zbyt intensywne pod względem zasobów i może powodować problemy w zakresie odtwarzalności i etyki. Konieczna jest zmiana pojdeścia w celu dostarczenia strategii testowania, która umożliwi wiarygodną ocenę zagrożeń i ryzyka.
Obejmuje to integrację danych molekularnych, takich jak genomika, transkryptomika, proteomika i metabolomika w ocenie ryzyka mikrobiologicznego oraz wykorzystanie standaryzowanych i zwalidowanych metod analitycznych i sekwencjonowania oraz dostosowanych narzędzi do wykorzystania analizy sekwencjonowania całego genomu (WGS) przy ocenie ryzyka.
Obszar trzeci
Ostatnia część odnosi się do wykorzystania wiedzy społeczeństwa. Bada wykorzystanie najnowszych technologii i opiera się na wiedzy naukowej. W połączeniu z opartą na dowodach informacją o ryzyku, elementy te umożliwiają dostarczanie skutecznych porad naukowych spełniających oczekiwania obywateli. Obejmuje to np. korzyści płynące z zastosowania technologii blockchain w łańcuchu dostaw żywności, w tym monitorowanie łańcucha dostaw i potencjalne zapobieganie zafałszowaniom żywności, możliwość korzystania z crowdsourcingu, monitorowanie w czasie rzeczywistym i ostrzeganie o sygnałach za pomocą platform analitycznych typu big data w celu oceny skuteczności interwencji.
Wybór priorytetów badawczych
Przeprowadzono konsultacje z członkami panelu, personelem EFSA i innymi organizacjami partnerskimi EFSA oraz zainteresowanymi stronami, w tym:
Źródło:
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2019.e170622
Przeczytaj także
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA opracował narzędzie informacyjne do wizualizacji raportu o pestycydach z 2017 r., które zawiera dane zebrane na temat stosowania pestycydów w różnych grupach żywności w Europie.
Dwóch na pięciu Europejczyków interesuje się bezpieczeństwem żywności, a tylko 1 na 5 osób uważa, że jest to główny problem przy wyborze żywności. Dla większości Europejczyków jest to jeden z kilku czynników - łącznie z ceną, smakiem, odżywianiem i pochodzeniem żywności - które wpływają na ich nawyki i wybory żywieniowe.
EFSA ogłosiła nową inicjatywę wspierającą wnioskodawców z małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP). MŚP będą teraz miały dostęp do wsparcia EFSA przy przygotowywaniu, składaniu i monitorowaniu swoich wniosków dotyczących produktów objętych regulacją...