EFSA określa potrzeby badań w zakresie bezpieczeństwa żywności do 2030 roku
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności określił priorytety badawcze w zakresie bezpieczeństwa żywności na najbliższe pięć do dziesięciu lat.
Agencja wymieniła swoje priorytety w zakresie badań regulacyjnych w ramach trzech obszarów: Bezpieczne systemy żywnościowe, Innowacje w ocenie ryzyka i Całościowa ocena ryzyka.
Obszar pierwszy
W pierwszej części omówiono wpływ innowacji na bezpieczeństwo w produkcji żywności i w systemach systemach bezpieczeństwa żywności. Obejmuje to między innymi szybsze wykrywanie zafałszowań żywności, dzięki ulepszonemu nadzorowi, dostarczanie narzędzi do identyfikacji systemów produkcji żywności, podatnych na różne patogeny i szkodniki oraz lepszą gotowość na zagrożenia związane z bezpieczeństwem żywności dla ludności migrującej i rdzennej.
Obszar drugi
Drugi obszar dotyczy wpływu, jaki nowa wiedza i narzędzia mogą wnieść do oceny ryzyka bezpieczeństwa żywności. Stwierdzono, że obecne podejście do oceny ryzyka jest kwestionowane przez ostatnie postępy naukowe i techniczne, a także wymagania publiczne. Obecne podejście jest uważane za zbyt intensywne pod względem zasobów i może powodować problemy w zakresie odtwarzalności i etyki. Konieczna jest zmiana pojdeścia w celu dostarczenia strategii testowania, która umożliwi wiarygodną ocenę zagrożeń i ryzyka.
Obejmuje to integrację danych molekularnych, takich jak genomika, transkryptomika, proteomika i metabolomika w ocenie ryzyka mikrobiologicznego oraz wykorzystanie standaryzowanych i zwalidowanych metod analitycznych i sekwencjonowania oraz dostosowanych narzędzi do wykorzystania analizy sekwencjonowania całego genomu (WGS) przy ocenie ryzyka.
Obszar trzeci
Ostatnia część odnosi się do wykorzystania wiedzy społeczeństwa. Bada wykorzystanie najnowszych technologii i opiera się na wiedzy naukowej. W połączeniu z opartą na dowodach informacją o ryzyku, elementy te umożliwiają dostarczanie skutecznych porad naukowych spełniających oczekiwania obywateli. Obejmuje to np. korzyści płynące z zastosowania technologii blockchain w łańcuchu dostaw żywności, w tym monitorowanie łańcucha dostaw i potencjalne zapobieganie zafałszowaniom żywności, możliwość korzystania z crowdsourcingu, monitorowanie w czasie rzeczywistym i ostrzeganie o sygnałach za pomocą platform analitycznych typu big data w celu oceny skuteczności interwencji.
Wybór priorytetów badawczych
Przeprowadzono konsultacje z członkami panelu, personelem EFSA i innymi organizacjami partnerskimi EFSA oraz zainteresowanymi stronami, w tym:
- Do lipca 2018 r. Otrzymano 43 potrzeby badawcze od członków komitetu naukowego / panelu naukowego, a także od personelu naukowego EFSA, w którym krótko opisano zakres i pożądany wpływ badań.
- Priorytety badawcze zostały zebrane i udostępnione forum doradczemu EFSA w celu uzyskania komentarzy do września 2018 r.
- Podczas konferencji naukowej EFSA (18–21 września 2018 r.) agencja skonsultowała się z szerszą społecznością naukową uczestniczącą w konferencji i otrzymała 30 dodatkowych opinii.
- Różne informacje zostały pogrupowane w tematy, a następnie przedstawione do konsultacji z zainteresowanymi stronami EFSA na spotkaniu Forum Interesariuszy (20 listopada 2018 r.)
- Konsultacje stanowiły podstawę dla EFSA do sformułowania swoich priorytetów badań regulacyjnych w ramach trzech obszarów badawczych
- Obszary badawcze i priorytety zostały przedstawione podczas warsztatów: „Systemy bezpieczeństwa żywności na przyszłość” w dniu 17 stycznia 2019 r., Które zostały zwołane przez Dyrekcję Generalną ds. Badań Naukowych i Innowacji, gdzie przewodniczący komitetu naukowego EFSA wprowadził pierwszą, przełomową sesję w celu określenia głównych wyzwań i możliwości bezpieczeństwa żywności.
- W lutym 2019 r. Komitet naukowy omówił i poparł potrzeby badawcze.
Źródło:
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2019.e170622
Przeczytaj także
-
05.07.2019
EFSA opracował narzędzie do wizualizacji danych o pestycydach
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA opracował narzędzie informacyjne do wizualizacji raportu o pestycydach z 2017 r., które zawiera dane zebrane na temat stosowania pestycydów w różnych grupach żywności w Europie.
-
11.06.2019
Bezpieczeństwo żywności w UE - ankieta EFSA
Dwóch na pięciu Europejczyków interesuje się bezpieczeństwem żywności, a tylko 1 na 5 osób uważa, że jest to główny problem przy wyborze żywności. Dla większości Europejczyków jest to jeden z kilku czynników - łącznie z ceną, smakiem, odżywianiem i pochodzeniem żywności - które wpływają na ich nawyki i wybory żywieniowe.
-
03.04.2019
Nowa inicjatywa EFSA - wsparcie dla małych i średnich przedsiębiorstw
EFSA ogłosiła nową inicjatywę wspierającą wnioskodawców z małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP). MŚP będą teraz miały dostęp do wsparcia EFSA przy przygotowywaniu, składaniu i monitorowaniu swoich wniosków dotyczących produktów objętych regulacją...