Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA określa potrzeby badań w zakresie bezpieczeństwa żywności do 2030 roku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności określił priorytety badawcze w zakresie bezpieczeństwa żywności na najbliższe pięć do dziesięciu lat.

Agencja wymieniła swoje priorytety w zakresie badań regulacyjnych w ramach trzech obszarów: Bezpieczne systemy żywnościowe, Innowacje w ocenie ryzyka i Całościowa ocena ryzyka.

Obszar pierwszy

W pierwszej części omówiono wpływ innowacji na bezpieczeństwo w produkcji żywności i w systemach systemach bezpieczeństwa żywności. Obejmuje to między innymi szybsze wykrywanie zafałszowań żywności, dzięki ulepszonemu nadzorowi, dostarczanie narzędzi do identyfikacji systemów produkcji żywności, podatnych na różne patogeny i szkodniki oraz lepszą gotowość na zagrożenia związane z bezpieczeństwem żywności dla ludności migrującej i rdzennej.

Obszar drugi

Drugi obszar dotyczy wpływu, jaki nowa wiedza i narzędzia mogą wnieść do oceny ryzyka bezpieczeństwa żywności. Stwierdzono, że obecne podejście do oceny ryzyka jest kwestionowane przez ostatnie postępy naukowe i techniczne, a także wymagania publiczne. Obecne podejście jest uważane za zbyt intensywne pod względem zasobów i może powodować problemy w zakresie odtwarzalności i etyki. Konieczna jest zmiana pojdeścia w celu dostarczenia strategii testowania, która umożliwi wiarygodną ocenę zagrożeń i ryzyka.

Obejmuje to integrację danych molekularnych, takich jak genomika, transkryptomika, proteomika i metabolomika w ocenie ryzyka mikrobiologicznego oraz wykorzystanie standaryzowanych i zwalidowanych metod analitycznych i sekwencjonowania oraz dostosowanych narzędzi do wykorzystania analizy sekwencjonowania całego genomu (WGS) przy ocenie ryzyka.

Obszar trzeci

Ostatnia część odnosi się do wykorzystania wiedzy społeczeństwa. Bada wykorzystanie najnowszych technologii i opiera się na wiedzy naukowej. W połączeniu z opartą na dowodach informacją o ryzyku, elementy te umożliwiają dostarczanie skutecznych porad naukowych spełniających oczekiwania obywateli. Obejmuje to np. korzyści płynące z zastosowania technologii blockchain w łańcuchu dostaw żywności, w tym monitorowanie łańcucha dostaw i potencjalne zapobieganie zafałszowaniom żywności, możliwość korzystania z crowdsourcingu, monitorowanie w czasie rzeczywistym i ostrzeganie o sygnałach za pomocą platform analitycznych typu big data w celu oceny skuteczności interwencji.

Wybór priorytetów badawczych

Przeprowadzono konsultacje z członkami panelu, personelem EFSA i innymi organizacjami partnerskimi EFSA oraz zainteresowanymi stronami, w tym:

  • Do lipca 2018 r. Otrzymano 43 potrzeby badawcze od członków komitetu naukowego / panelu naukowego, a także od personelu naukowego EFSA, w którym krótko opisano zakres i pożądany wpływ badań.
  • Priorytety badawcze zostały zebrane i udostępnione forum doradczemu EFSA w celu uzyskania komentarzy do września 2018 r.
  • Podczas konferencji naukowej EFSA (18–21 września 2018 r.) agencja skonsultowała się z szerszą społecznością naukową uczestniczącą w konferencji i otrzymała 30 dodatkowych opinii.
  • Różne informacje zostały pogrupowane w tematy, a następnie przedstawione do konsultacji z zainteresowanymi stronami EFSA na spotkaniu Forum Interesariuszy (20 listopada 2018 r.)
  • Konsultacje stanowiły podstawę dla EFSA do sformułowania swoich priorytetów badań regulacyjnych w ramach trzech obszarów badawczych
  • Obszary badawcze i priorytety zostały przedstawione podczas warsztatów: „Systemy bezpieczeństwa żywności na przyszłość” w dniu 17 stycznia 2019 r., Które zostały zwołane przez Dyrekcję Generalną ds. Badań Naukowych i Innowacji, gdzie przewodniczący komitetu naukowego EFSA wprowadził pierwszą, przełomową sesję w celu określenia głównych wyzwań i możliwości bezpieczeństwa żywności.
  • W lutym 2019 r. Komitet naukowy omówił i poparł potrzeby badawcze.

Źródło:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2019.e170622

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.