EFSA opracował narzędzie do wizualizacji danych o pestycydach
Petycydy w żywności
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA opracował narzędzie informacyjne do wizualizacji raportu o pestycydach z 2017 r., które zawiera dane zebrane na temat stosowania pestycydów w różnych grupach żywności w Europie. Zebrane dane można analizować według kraju i produktu żywnościowego. W sumie przeanalizowano około 88000 próbek pobranych z 28 państw członkowskich UE oraz Islandii i Norwegii. W ponad połowie nie stwierdzono instotnych ilościowo pozostałości pestycydów.
Dzięki narzędziu możemy zauważyć, że część z największych producentów warzyw w UE ma stosunkowo niewiele przeanalizowanych próbek. Dla przykładu Hiszpania przetestowała tylko 2767 próbek (6 próbek na 100000 mieszkańców), a Niemcy przetestowały łącznie 19254 próbek (23 próbki na 100000 mieszkańców), natomiast Włochy 11305 próbkami (co odpowiada 18,6 próbkom na 100000 mieszkańców). Obliczona na jednego mieszkańca Bułgaria objęła prowadzenie z 95 próbkami na 100000 przebadanych. W przypadku Polski przeanalizowano 2448 próbek (6,4 próbki na 100 000 mieszkańców).
Największą liczbę testów przeprowadzono dla papryki słodkiej/papryki, dla której przebadano ponad 6000 próbek, przy czym 43,3% miało poziom pestycydów poniżej granicy oznaczalności (LOQ), 50,8% próbek mieściło się pomiędzy granicą oznaczalności (LOQ), a maksymalnym dopuszczalną pozostałością (MRL), 5,9% próbek przekroczyło maksymalną dopuszczalną pozostałość (MRL)
Narzędzie do dostępne jest na stronie internetowej EFSA.
Raport: The 2017 European Union report on pesticide residues in food
Przeczytaj także
-
22.01.2019
Baza pestycydów stosowanych w UE
Komisja Europejska stale prowadzi działania mające na celu zapewnienie najwyższego poziomu bezpieczeństwa żywności we wszystkich krajach Wspólnoty. Istotną częścią tej strategii jest rozpowszechnianie informacji na temat procesów produkcji, kontroli jakości i wartości odżywczej dostępnych na europejskim rynku artykułów spożywczych...
-
09.08.2018
Pozostałości pestycydów – nowe zalecenia EFSA dotyczące żywności dla niemowląt i małych dzieci
Aby lepiej chronić najmłodszych konsumentów EFSA przygotowała szereg zaleceń dotyczących pozostałości pestycydów w żywności. Propozycje organizacji w zakresie zaleceń stanowią jedną z części kompleksowej oceny bezpieczeństwa...
-
06.12.2017
Pestycydy w żywności – Polska na tle rynku brytyjskiego oraz USA – porównanie sytuacji
Porównanie sytuacji pozostałości pestycydów na rynkach polskim, brytyjskim oraz amarykańskim opracowane na podstawie raportów PRiF, USDA oraz Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach - InHort za rok 2015/2016...