Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA opracował narzędzie do wizualizacji danych o pestycydach

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Petycydy w żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA opracował narzędzie informacyjne do wizualizacji raportu o pestycydach z 2017 r., które zawiera dane zebrane na temat stosowania pestycydów w różnych grupach żywności w Europie. Zebrane dane można analizować według kraju i produktu żywnościowego. W sumie przeanalizowano około 88000 próbek pobranych z 28 państw członkowskich UE oraz Islandii i Norwegii. W ponad połowie nie stwierdzono instotnych ilościowo pozostałości pestycydów. 

 

Dzięki narzędziu możemy zauważyć, że część  z największych producentów warzyw w UE ma stosunkowo niewiele przeanalizowanych próbek. Dla przykładu Hiszpania przetestowała tylko 2767 próbek (6 próbek na 100000 mieszkańców), a Niemcy przetestowały łącznie 19254 próbek (23 próbki na 100000 mieszkańców), natomiast Włochy 11305 próbkami (co odpowiada 18,6 próbkom na 100000 mieszkańców). Obliczona na jednego mieszkańca Bułgaria objęła prowadzenie z 95 próbkami na 100000 przebadanych. W przypadku Polski przeanalizowano 2448 próbek (6,4 próbki na 100 000 mieszkańców).

Największą liczbę testów przeprowadzono dla papryki słodkiej/papryki, dla której przebadano ponad 6000 próbek, przy czym 43,3% miało poziom pestycydów poniżej granicy oznaczalności (LOQ),  50,8% próbek mieściło się pomiędzy granicą oznaczalności (LOQ), a maksymalnym dopuszczalną pozostałością (MRL), 5,9% próbek przekroczyło maksymalną dopuszczalną pozostałość (MRL)


 
Narzędzie do dostępne jest na stronie internetowej EFSA.

Raport: The 2017 European Union report on pesticide residues in food

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.