Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Petycydy w żywności
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA opracował narzędzie informacyjne do wizualizacji raportu o pestycydach z 2017 r., które zawiera dane zebrane na temat stosowania pestycydów w różnych grupach żywności w Europie. Zebrane dane można analizować według kraju i produktu żywnościowego. W sumie przeanalizowano około 88000 próbek pobranych z 28 państw członkowskich UE oraz Islandii i Norwegii. W ponad połowie nie stwierdzono instotnych ilościowo pozostałości pestycydów.
Dzięki narzędziu możemy zauważyć, że część z największych producentów warzyw w UE ma stosunkowo niewiele przeanalizowanych próbek. Dla przykładu Hiszpania przetestowała tylko 2767 próbek (6 próbek na 100000 mieszkańców), a Niemcy przetestowały łącznie 19254 próbek (23 próbki na 100000 mieszkańców), natomiast Włochy 11305 próbkami (co odpowiada 18,6 próbkom na 100000 mieszkańców). Obliczona na jednego mieszkańca Bułgaria objęła prowadzenie z 95 próbkami na 100000 przebadanych. W przypadku Polski przeanalizowano 2448 próbek (6,4 próbki na 100 000 mieszkańców).
Największą liczbę testów przeprowadzono dla papryki słodkiej/papryki, dla której przebadano ponad 6000 próbek, przy czym 43,3% miało poziom pestycydów poniżej granicy oznaczalności (LOQ), 50,8% próbek mieściło się pomiędzy granicą oznaczalności (LOQ), a maksymalnym dopuszczalną pozostałością (MRL), 5,9% próbek przekroczyło maksymalną dopuszczalną pozostałość (MRL)
Narzędzie do dostępne jest na stronie internetowej EFSA.
Raport: The 2017 European Union report on pesticide residues in food
Przeczytaj także
Komisja Europejska stale prowadzi działania mające na celu zapewnienie najwyższego poziomu bezpieczeństwa żywności we wszystkich krajach Wspólnoty. Istotną częścią tej strategii jest rozpowszechnianie informacji na temat procesów produkcji, kontroli jakości i wartości odżywczej dostępnych na europejskim rynku artykułów spożywczych...
Aby lepiej chronić najmłodszych konsumentów EFSA przygotowała szereg zaleceń dotyczących pozostałości pestycydów w żywności. Propozycje organizacji w zakresie zaleceń stanowią jedną z części kompleksowej oceny bezpieczeństwa...
Porównanie sytuacji pozostałości pestycydów na rynkach polskim, brytyjskim oraz amarykańskim opracowane na podstawie raportów PRiF, USDA oraz Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach - InHort za rok 2015/2016...