Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Instytut Rozrodu Zwierząti Badań Żywności PAN w Olsztynie partnerem w międzynarodowym projekcie rozwijającym narzędzia do kontroli Campylobacter w produkcji drobiu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

- Kampylobakterioza jest najczęstszą przyczyną ostrego, bakteryjnego nieżytu żołądkowo-jelitowego u mieszkańców UE powodując roczne straty wysokości 2,4 miliarda euro.

- Wzrost oporności bakterii na antybiotyki sprawia, że kluczowe staje się opracowanie innowacyjnych, bezantybiotykowych strategii zwalczania Campylobacter w sektorze produkcji i przetwórstwa drobiu w UE.

- Międzynarodowy projekt „C-SNIPER”, w którym uczesniczy polski partner, koncentruje się na opracowaniu i weryfikacji innowacyjnej, wydajnej i wolnej od stosowania antybiotyków procedury, która ograniczy występowanie bakterii Campylobacter u drobiu, i którą można będzie włączyć do istniejących protokołów higienicznych.

Zakażenie bakteriami Campylobacter jest jednym z największych problemów w sektorze produkcji i przetwórstwa drobiu. Unia Europejska jest trzecim co do wielkości producentem drobiu na świecie, z roczną produkcją na poziomie 15,2 miliona ton. Konsumpcja produktów drobiowych, zwłaszcza mięsa, uważana jest za główną drogę zakażeń kampylobakteriozą – najczęściej rozpoznawaną chorobą przenoszoną przez żywność w Europie, z 246 158 zgłoszonymi przypadkami w 2017 r.

Zapobieganie zakażeniom Campylobacter odbywa się już na poziomie gospodarstw, które w tym celu stosują różne strategie. Standardowo stosowane procedury polegają na wykorzystaniu antybiotyków, które przyczyniają się do rozprzestrzeniania antybiotykooporności, dodatkowo zwiększając zagrożenie dla zdrowia publicznego. Inne strategie obejmują środki bezpieczeństwa biologicznego, obniżenie wieku uboju, szczepienia, stosowanie pre-/pro-biotyków lub innych przeciwdrobnoustrojowych dodatków paszowych (np. bakteriocyn). Niektóre z tych środków przyczyniły się do obserwowanej obecnie redukcji Campylobacter, jednak żaden z nich nie prowadzi do całkowitej eliminacji problemu. Inne podejście do walki z Campylobacter, np. chemiczne odkażanie tuszek, nie jest dozwolone w UE.

W ramach projektu C-SNIPER pięciu europejskich partnerów - Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, AZTI Technalia, Uniwersytet Turyński, Phage Technology Center GmbH i ORA Società Agricola - dąży do ograniczenia występowania Campylobacter w mięsie drobiowym poprzez opracowanie i przetestowanie innowacyjnej i wolnej od antybiotyków procedury zapobiegawczej, którą można zintegrować z istniejącymi protokołami higieny. Rozwiązanie to będzie oparte na bakteriofagach (wirusach bakteryjnych) i stosowane jako środek przeciwdrobnoustrojowy w gospodarstwach, ubojniach i zakładach przetwórczych. Fagi eliminujące Campylobacter są występującymi w środowisku naturalnymi wrogami tego patogenu. Zastosowanie ich w procedurze bezpieczeństwa żywności jest pożądane, ponieważ są one nieszkodliwe dla roślin, zwierząt i ludzi, nie wpływają na mikrobom gospodarza i nie zmieniają właściwości żywności. Obecnie istnieją już komercyjne produkty wykorzystujące fagi przeciwko Listeria monocytogenes, Escherichia coli i Salmonella  i są stosowane w żywności, ale do tej pory nie jest dostępny żaden produkt tego typu dedykowany Campylobacter.

Rozwiązanie opracowywane w ramach projektu C-SNIPER ma docelowo zaspokoić zapotrzebowanie rynku na alternatywny produkt, który pozwoli ograniczyć stosowanie antybiotyków w produkcji drobiu oraz zmniejszyć ryzyko zakażenia kampylobakteriozą. W efekcie przyczyni się to do produkcji zdrowych, bezpiecznych i wysokiej jakości produktów drobiowych, a tym samym pozytywnie wpłynie na sektor drobiarski, jakość mięsa drobiowego, a także zdrowie publiczne i zaufanie konsumentów.

EIT Food to europejska wspólnota wiedzy i innowacji w dziedzinie żywności, która dąży do podniesienia innowacyjności sektora rolno-spożywczego w Europie i wzrostu zaufania konsumentów do całego łańcucha dostaw żywności. W Polsce zadania EIT Food realizują Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, Uniwersytet Warszawsk i Grupa MASPEX.

 

Autor: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.