Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Częstotliwość występowania zakażeń i chorób.
Kampylobakterioza i salmonelloza są najczęściej zgłaszanymi chorobami odzwierzęcymi przenoszonymi przez żywność na Litwie i w całej Europie. Są to powszechne choroby zwierząt i ludzi przenoszone przez spożycie żywności zanieczyszczonej, przez kontakt z chorymi zwierzętami, a w rzadkich przypadkach również przez chorego. Każdego roku na Litwie rejestruje się ponad tysiąc osób cierpiących na te choroby. Jednak faktyczna liczba osób cierpiących nie jest znana, ponieważ nie wszyscy zgłaszają się o pomoc medyczną.
Grupy ryzyka
Każdy konsument może być ofiarą zakażenia, ale dzieci w wieku poniżej 5 lat, osoby powyżej 65 roku życia i osoby z przewlekłymi chorobami, które mają osłabiony układ odpornościowy są najbardziej zagrożone stanami chorobowymi.
Czynniki ryzyka
Według ULAC większość ludzi jest zarażona salmonellozą i kampylobakteriozą, spożywając kurczaka, jaja kurze i ich produkty. Pokarmy te zwykle również powodują ogniska tych chorób. W tym roku zgłoszono przypadki epidemii salmonelli w sześciu placówkach przedszkolnych, w sumie dotkniętych chorobą było 57 dzieci.
Objawy
Zoonozy przenoszone przez żywność najczęściej wykazują objawy zapalenia żołądka i jelit: nudności, wymioty, biegunkę i gorączkę trwająca do trzech dni. Gorączka, wymioty i biegunka mogą prowadzić do odwodnienia. Kampylobakterioza zwykle objawia się biegunką (często z krwią), bólem brzucha, bólem głowy, nudnościami i / lub wymiotami. Objawy te mogą trwać od 3 do 6 dni. Często jednak choroba może rozpocząć się od „napadu zapalenia wyrostka robaczkowego”. Po chorobie możliwe są następujące powikłania: zapalenie stawów, zaburzenia neurologiczne (zespół Guillana-Barre'a), porażenie.
Zalecenia
Aby zapobiec lub zmniejszyć ryzyko infekcji, lekarze ULAC zalecają:
Problem polskich produktów na Litwie
Na początku tego roku State Food and Veterinary Service (VMVT) ujawniło, że w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2019 r. zakazało sprzedaży prawie 80 ton kurczaków z powodu zaostrzonych kontroli żywności. Od stycznia do maja zbadano ponad 500 próbek świeżego i mrożonego mięsa z kurczaka, a 40 próbek wykazało skażenie mikrobiologiczne różnymi typami Salmonelli, takimi jak Infantis, Livingstone, Enteritidis i Kentucky. Agencja zauważyła, że większość kurczaków niezgodnych mikrobiologicznie pochodziła z Polski i dodatkowo połączyła je z dwoma ogniskami epidemii wywołanych przez żywność. Ogniska epidemii w przedszkolach w Kownie i Szawlach spowodowały, że u 18 dzieci rozwinęła się Salmonelloza, a przyczyną były potrawy przygotowane z zanieczyszczonego polskiego kurczaka. Również w lipcu stwierdzono, że mrożone uda kurczaka z Polski zawierają Salmonellę i są podejrzane o spowodowanie choroby ośmiu osób w mieście Szawle, w północnej Litwie. Chorzy uczestniczyli w przyjęciu weselnym.
Źródła:
Przeczytaj także
Czy raport za 2018 rok potwierdza dużą ilość niezgodnych produktów z Polski, jakie produkty okazały się najbardziej narażone na niezgodności? Zapraszamy do zapoznania się ze skrótem raportu oraz pełnym raportem dostępnym w źródle.
W ramach cyklu prezentującego najważniejsze obserwacje i wnioski z programów monitoringu bezpieczeństwa żywności krajów EU, po przedstawieniu sytuacji w Danii, Holandii, Irlandii i Niemczech, przedstawiamy Państwu najważniejsze informacje...
Według Instytutu Roberta Kocha (RKI) Norovirus i Campylobacter należą do najczęstszych chorób podlegających zgłoszeniom w Niemczech w 2018 roku. w 2018 r. odnotowano ogółem 67 872 zakażeń Campylobacter, co było o 2 procent niższą ilością niż rok wcześniej. Czytaj więcej…