Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W 2018 r. Inspektorzy CAFIA przeprowadzili łącznie 43401 kontroli na terenie przedsiębiorstw z branży spożywczej, obiektów gastronomicznych, magazynów celnych i sklepów internetowych. 25.067 kontroli przeprowadzono w lokalach handlowych, 14.290 w miejscach gastronomii publicznej, 5868 na poziomie produkcji, 1876 w hurtowniach, 599 w produkcji podstawowej oraz 1041 w innych lokalizacjach (np. podczas tranzytu, w składach celnych itp.) Podsumowanie rezultatów kontroli przedstawia tabela poniżej:
PROPORCJA NIEZGODNYCH PARTII WEDŁUG TOWARU (w%) - Tabela
Ilości niezgodnych partii
W sumie we wszystkich przeprowadzonych inspekcjach w 2018 roku stwierdzono 3 514 niezgodnych partii środków spożywczych i innych produktów. Podział partii niezgodnych na podstawie miejsca kontroli wyglądała następująco: 2 744 niezgodnych partii znalezionych w sprzedaży detalicznej, w produkcji znaleziono 126 niezgodnych partii, 99 niezgodnych partie znalezione w sprzedaży hurtowej i 545 niezgodne partie w innych obszarach.
Kraj pochodzenia
W przypadku kraju pochodzenia, najniższy odsetek niezgodnych partii znaleziono w żywności pochodzącej z Republiki Czeskiej (13% partii niezgodnych) i nieco wyższy udział niezgodnych partii w produktach pochodzących z krajów UE (16,9% niezgodnych partie). Najwyższy odsetek stwierdzono w produktach importowanych z krajów trzecich (25,1% niezgodnych partii).
Rodzaje produktów
Pod względem poszczególnych towarów najwyższy odsetek partii niezgodnych zidentyfikowano dla czekoladek i wyrobów cukierniczych (53,9%), miodów (46,3%), skrobii i produktów skrobiowych (45,5%), produktów odwodnionych, płynnych substancji aromatycznych, sosów, musztard (44,3%), innych artykułów spożywczych w tym mrożonek (43,8%), dodatków i aromatów (37,5%), kawy, substytutów kawy i herbaty (34%), napoi bezalkoholowych (31,6%) jaj i produktów jajecznych (30,3%), lodów oraz mrożonych kremów (29,5%), orzechów (28,2%), naturalnych słodzików (25%), wina (23,9%), makaronów (23,9%), warzyw przetworzonych i przetworzonych grzybów (22,3%), jadalnych tłuszczy i olei (21,7%).
Zagrożenia mikrobiologiczne
W 2018 r. przeprowadzono kontrole zgodności mikrobiologicznej w 5741 partiach środków spożywczych, posiłkach, lodach i wodach butelkowanych. 1792 sprawdzono na miejscu inspekcji , a 3949 za pomocą badań próbek w laboratoriach. Kontrole in situ odkryły 146 partii nienadających się do spożycia przez ludzi, a w laboratoriach wykryto kolejne 116 próbek niezgodnych. W próbkach badanych laboratoryjnie znaleziono bakterie Listeria monocytogenes w hummusie i sałatce ziemniaczanej, bakterie Salmonelli spp. wykryto w produktach mięsnych, świeżym kurczaku, wyrobach cukierniczych, gotowej sałatce i sałatce z warzyw. E. coli wytwarzające toksynę Shiga zidentyfikowano w mieszanym tatarskim steku. Większość partii, które okazały się niebezpieczne, to produkty mięsne, nabiał i świeże warzywa. Główną przyczyną był wzrost widocznej pleśni i psucie się z powodu aktywności drobnoustrojów.
Zanieczyszczenia nieorganiczne
Kontrole substancji nieorganicznych przeprowadzono w 4449 partiach żywności i wykazały, że 161 partii było niezgodnych. Wykryto 35 niezgodnych partii z 1194 partii kontrolowanych dla progu ilości pozostałości pestycydów w wodzie, herbacie, owocach, maku i warzywach. Pięć z 453 analizowanych partii było niezgodnych dla ochratoksyny A i aflatoksyny B1. Maksymalna ilość kadmu została przekroczona w próbce selera, a dopuszczalny poziom wapnia i metalicznego magnezu był zbyt wysoki w suplemencie żywnościowym.
Notyfikacje do oficjalnych systemów
W ubiegłym roku na 441 powiadomień za pośrednictwem systemu (AACS), który dotyczy oszustw związanych z żywnością, 30 przypadków zgłoszonych zostało przez Republikę Czeską. W ramach RASFF ogółem w 2018 znalazło się 2811 powiadomień wśród których 191 to powiadomienia dotyczące Czech, a natomiast Czechy przesłały 47 oryginalnych powiadomień.
Źródło: CAFIA Annual Report 2018
Przeczytaj także
W ramach cyklu prezentującego najważniejsze obserwacje i wnioski z programów monitoringu bezpieczeństwa żywności krajów EU, po przedstawieniu sytuacji w Danii, Holandii, Irlandii i Niemczech, przedstawiamy Państwu najważniejsze informacje...
Opublikowane w lipcu raporty Centrum Nadzoru Ochrony Zdrowia w Irlandii wskazują wzrost ryzyka występowania zanieczyszczeń Listerią i Campylobacter. Niesie to szczególne ryzyko dla wybranych grup konsumentów. Więcej szczegółów…
Raport uwzględnia 14 najważniejszych patogenów przenoszonych przez żywność. Ponad 53% chorób wywołany produktami mięsnymi, wzrost ilości przypadków zachorowań spowodowanych przez Novovirus. Szczegóły czytaj więcej…