Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bezpieczeństwo żywności - Raport Czeskiego Urzędu ds. Rolnictwa i Kontroli Żywności (CAFIA) za 2018

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W 2018 r. Inspektorzy CAFIA przeprowadzili łącznie 43401 kontroli na terenie przedsiębiorstw z branży spożywczej, obiektów gastronomicznych, magazynów celnych i sklepów internetowych. 25.067 kontroli przeprowadzono w lokalach handlowych, 14.290 w miejscach gastronomii publicznej, 5868 na poziomie produkcji, 1876 w hurtowniach, 599 w produkcji podstawowej oraz 1041 w innych lokalizacjach (np. podczas tranzytu, w składach celnych itp.) Podsumowanie rezultatów kontroli przedstawia tabela poniżej:

PROPORCJA NIEZGODNYCH PARTII WEDŁUG TOWARU (w%) - Tabela

Ilości niezgodnych partii

W sumie we wszystkich przeprowadzonych inspekcjach w 2018 roku stwierdzono 3 514 niezgodnych partii środków spożywczych i innych produktów. Podział partii niezgodnych na podstawie miejsca kontroli wyglądała następująco: 2 744 niezgodnych partii znalezionych w sprzedaży detalicznej, w produkcji znaleziono 126 niezgodnych partii, 99 niezgodnych partie znalezione w sprzedaży hurtowej i 545 niezgodne partie w innych obszarach.

Kraj pochodzenia

W przypadku kraju pochodzenia, najniższy odsetek niezgodnych partii znaleziono w żywności pochodzącej z Republiki Czeskiej (13% partii niezgodnych) i nieco wyższy udział niezgodnych partii w produktach pochodzących z krajów UE (16,9% niezgodnych partie). Najwyższy odsetek stwierdzono w produktach importowanych z krajów trzecich (25,1% niezgodnych partii).

Rodzaje produktów

Pod względem poszczególnych towarów najwyższy odsetek partii niezgodnych zidentyfikowano dla czekoladek i wyrobów cukierniczych (53,9%), miodów (46,3%), skrobii i produktów skrobiowych (45,5%), produktów odwodnionych, płynnych substancji aromatycznych, sosów, musztard (44,3%), innych artykułów spożywczych w tym mrożonek (43,8%), dodatków i aromatów (37,5%), kawy, substytutów kawy i herbaty (34%), napoi bezalkoholowych (31,6%) jaj i produktów jajecznych (30,3%), lodów oraz mrożonych kremów (29,5%), orzechów (28,2%), naturalnych słodzików (25%), wina (23,9%), makaronów (23,9%), warzyw przetworzonych i przetworzonych grzybów (22,3%), jadalnych tłuszczy i olei (21,7%).

Zagrożenia mikrobiologiczne

W 2018 r. przeprowadzono kontrole zgodności mikrobiologicznej w 5741 partiach środków spożywczych, posiłkach, lodach i wodach butelkowanych. 1792 sprawdzono na miejscu inspekcji , a 3949 za pomocą badań próbek w laboratoriach. Kontrole in situ odkryły 146 partii nienadających się do spożycia przez ludzi, a w laboratoriach wykryto kolejne 116 próbek niezgodnych. W próbkach badanych laboratoryjnie znaleziono bakterie Listeria monocytogenes w hummusie i sałatce ziemniaczanej, bakterie Salmonelli spp. wykryto w produktach mięsnych, świeżym kurczaku, wyrobach cukierniczych, gotowej sałatce i sałatce z warzyw. E. coli wytwarzające toksynę Shiga zidentyfikowano w mieszanym tatarskim steku. Większość partii, które okazały się niebezpieczne, to produkty mięsne, nabiał i świeże warzywa. Główną przyczyną był wzrost widocznej pleśni i psucie się z powodu aktywności drobnoustrojów.

Zanieczyszczenia nieorganiczne

Kontrole substancji nieorganicznych przeprowadzono w 4449 partiach żywności i wykazały, że 161 partii było niezgodnych. Wykryto 35 niezgodnych partii  z 1194 partii kontrolowanych dla progu ilości pozostałości pestycydów w wodzie, herbacie, owocach, maku i warzywach. Pięć z 453 analizowanych partii było niezgodnych dla ochratoksyny A i aflatoksyny B1. Maksymalna ilość kadmu została przekroczona w próbce selera, a dopuszczalny poziom wapnia i metalicznego magnezu był zbyt wysoki w suplemencie żywnościowym.

Notyfikacje do oficjalnych systemów

W ubiegłym roku na 441 powiadomień za pośrednictwem systemu (AACS), który dotyczy oszustw związanych z żywnością, 30 przypadków zgłoszonych zostało przez Republikę Czeską. W ramach RASFF ogółem w 2018 znalazło się  2811 powiadomień wśród których 191 to powiadomienia dotyczące Czech, a natomiast Czechy przesłały 47 oryginalnych powiadomień.

Źródło: CAFIA Annual Report 2018

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.