
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie posiada status Krajowego Naukowego Ośrodka Wiodącego „Zdrowe zwierzę – bezpieczna żywność” oraz wiodącą pozycję wśród jednostek naukowych w Polsce. Jest doceniany na arenie krajowej i europejskiej w obszarze nauk rolniczych, weterynaryjnych i w szeroko definiowanych naukach o życiu. IRZiBŻ jest członkiem międzynarodowej Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w obszarze Żywności – EIT Food, skupiającej uniwersytety i ośrodki badawcze z czołowych pozycji rankingów naukowych oraz największe potęgi biznesowe, które dążą do podniesienia innowacyjności sektora rolno-spożywczego w Europie. Od 2016 roku w strukturach Instytutu działa też znana z hodowli konika polskiego oraz rodzimych ras bydła Stacja Badawcza PAN w Popielnie.
Institute of Animal Reproduction and Food Research PAS in Olsztyn holds the prestigious status of a Leading National Science Centre “Healthy animal – safe food”, being recognized as the foremost research entity in the areas of agriculture, veterinary and with a strong position in life sciences, both at the national and European scale. IARFR is a partner of the prestigious Knowledge and Innovation Community in the area of Food – EIT Food, which brings together world-class universities, research centres and businesses to accelerate innovation in Europe’s food sector. In 2016 IARFR has incorporated into its structure the PAS Research Station in Popielno, known for the breeding program for konik polski horse and native cattle breeds.
Słowa kluczowe:
-
04.04.2025
Prowadzisz aktywny tryb życia, troszczysz się o zdrowe odżywianie się, a jednak czasem zdarza ci się sięgnąć po kolorowe, słodzone napoje? Włącz się w nasz program i razem z naukowcami z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie stwórz napój o właściwościach nawadniających.Czytaj więcej -
22.05.2024
Przyjdź na bezpłatne warsztaty i dołącz do unikalnej sieci współpracy kobiet
Od badań naukowych, przez innowacyjne start-upy, strategiczne pozycje w wielkich koncernach, prowadzenie restauracji po kształtowanie polityki i działalność pozarządową - kobiety w Polsce od wielu lat odgrywają kluczową rolę w rozwoju zrównoważonego sektora żywności. Projekt WE Lead Food daje im przestrzeń do współpracy, rozwoju i wzajemnej inspiracji. Kolejna edycja warsztatów odbędzie się już 11 czerwca w Warszawie.
-
05.12.2023
W jubileusz 35-lecia IRZiBŻ PAN kończy inwestycję budowy swojej nowej siedziby
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności (IRZiBŻ) PAN w Olsztynie świętuje swoje 35-lecie. Zwieńczeniem obchodów jest zakończenie inwestycji budowy nowej siedziby. Obiekt, który powstaje w sąsiedztwie Olsztyńskiego Parku Naukowo-Technologicznego, scali wszystkie jednostki Instytutu – dziś rozproszone w czterech lokalizacjach w dwóch miastach.
-
21.08.2023
Instytut PAN w Olsztynie w dużym unijnym partnerstwie na rzecz zrównoważonego systemu żywnościowego
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie dołączył do dużego unijnego partnerstwa na rzecz rozwoju zrównoważonej produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji żywności – Future FoodS.
-
08.03.2022
Specjalista od witaminy D stworzy w Olsztynie Centrum Nutrigenomiki
Prof. Carsten Carlberg, światowej klasy biochemik w badaniach nad witaminą D, w ramach prestiżowego europejskiego grantu ERA Chair WELCOME2 stworzy w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN Centrum Doskonałości w nutrigenomice. Będą tam prowadzone badania nad wpływem odżywiania na (epi)genetyczne predyspozycje do tzw. chorób dietozależnych.
-
07.12.2021
„Roślinny poniedziałek: vege sushi”
„Roślinny poniedziałek: vege sushi”- to oryginalne warsztaty kulinarne, które odbędą już 13 grudnia w Olsztynie. Warsztaty poprowadzi ekspert ds. akwakultury, sushi master i miłośnik kraju kwitnącej wiśni, dr hab. inż. Radosław Kowalski z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN oraz utalentowana szefowa kuchni japońskiej Julia Wasyluk.
-
07.09.2021
Weź udział w bezpłatnym szkoleniu nt. zagospodarowania produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego
10 studentów, młodych naukowców i przedsiębiorców z Polski wybierze się wraz z naukowcami z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności na Islandię i weźmie udział w bezpłatnym, międzynarodowym szkoleniu na temat zagospodarowania produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego.
-
23.04.2021
Porozmawiamy o żywności! Rusza akcja Science SOS a z nią bezpłatne spotkania z naukowcami
Czy nasza dieta może mieć wpływ na zdrowie naszych wnuków? Dlaczego warto sięgać po ryby ze stawów hodowlanych? Jak obchodzić się z żywnością, aby uniknąć zakażenia bakteriami chorobotwórczymi? Co zrobić jeśli podejrzewamy u siebie nietolerancję glutenu?
-
03.02.2021
Oświadczenia zdrowotne rozszyfrowane
Oświadczenia zdrowotne mają pomagać konsumentom zrozumieć jaki wpływ na zdrowie ma kupowana przez nich żywność. Badania naukowców z międzynarodowego projektu „Health Claims Unpacked” pokazują, że wielu z nas ma wciąż duże problemy z ich przetrawieniem.
-
15.10.2020
Międzypokoleniowe warsztaty kulinarne „Zero Waste”
1,3 miliarda ton na całym świecie, 88 milionów ton w Unii Europejskiej, 9 milionów ton w Polsce – tyle żywności trafia co roku na śmietnik. Marnujemy jedzenie masowo i bezrefleksyjnie. My, konsumenci mamy na sumieniu najwięcej, ale możemy to zmienić!
-
25.08.2020
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN członkiem międzynarodowego zespołu, który opracowuje suplement diety hamujący infekcje SARS-CoV-2
Międzynarodowe konsorcjum z udziałem naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie opracowuje w 100% naturalny suplement diety o działaniu hamującym infekcje SARS-CoV-2.
-
22.07.2020
Międzynarodowe konsorcjum z u działem naukowców z Instytutu PAN w Olsztynie bada popularność żywności pochodzenia roślinnego wśród konsumentów w Europie
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie analizuje popularność żywności pochodzenia roślinnego na rynku europejskim oraz poziom jej akceptacji przez konsumentów. Badania są prowadzone wspólnie z partnerami z uniwersytetów Hohenheim (lider), Aarhus i Turynu, firm Danone i Döhler oraz organizacji pozarządowej ProVeg International w ramach projektu „V-PLACE”.
-
10.07.2020
2,5 mln euro dla Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie na powołanie Centrum Doskonałości w obszarze nutrigenomiki
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie zdobył 2,5 miliona euro w programie ERA Chairs H2020 na realizację 6-letniego projektu „Welcoming ERA Chair to Centre of Excellence in nutrigenomics for optimising health and well-being”, akronim: WELCOME2.
-
29.05.2020
Naukowcy tworzą infografiki o żywności i zdrowym odżywianiu
Dlaczego powinniśmy jeść pomidory razem ze skórką? Jak smakują słodycze na bazie zielonej herbaty? W jakich warzywach i owocach znajdziemy prebiotyki? Jakie objawy sugerują, że powinniśmy zbadać się w kierunku chorób glutenozależnych? I dlaczego brokuł nosi miano „superżywności”? Naukowcy z Instytutu PAN w Olsztynie stworzyli serię unikalnych infografik na temat żywności, które możemy obejrzeć i bezpłatnie pobrać online.
-
11.02.2020
Trust your food - warsztaty w laboratoriach badań żywności
Budowanie zaangażowania młodych konsumentów i ich zaufania do żywności - to cel warsztatów przygotowanych przez naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie oraz ekspertów z koncernu spożywczego MASPEX.
-
28.10.2019
Instytut Rozrodu Zwierząti Badań Żywności PAN w Olsztynie partnerem w międzynarodowym projekcie rozwijającym narzędzia do kontroli Campylobacter w produkcji drobiu
Kampylobakterioza jest najczęstszą przyczyną ostrego, bakteryjnego nieżytu żołądkowo-jelitowego u mieszkańców UE powodując roczne straty wysokości 2,4 miliarda euro.
-
11.10.2019
Noc Naukowców z EIT Food - relacja
Noc Naukowców z EIT Food za nami. Przez ponad 9 godzin kilka tysięcy gości olsztyńskiej galerii handlowej bawiło się nauką, jej odkryciami i wynalazkami, dotykając jednocześnie tematów ważnych dla naszego zdrowia i życia.
-
02.10.2019
"Żywność otwarta na świat" z EIT Food
Drukarki 3D do żywności, mobilne testy do badania zawartości polifenoli w owocach, innowacyjne metody konserwacji i drugie życie odpadów z produkcji żywności.
-
18.09.2019
„Jesteś tym, co jesz” – Noc Naukowców z EIT Food
Manufaktura naukowców, kosmiczna żywność, bakterie, które sieją ferment, kwiatowe slow food, superbohaterowie na talerzu, chemiczny kogel-mogel i eliksiry młodości z antyoksydantów...
-
13.06.2019
„To już jutro – trendy w żywności i konsumenci nowej generacji” – relacja z wydarzenia
„Czyste etykiety”, żywność probiotyczna, alternatywne źródła białka, naturalne barwniki i potrawy liofilizowane – to tylko niektóre z „megatrendów”na rynku żywności, które w ubiegłą sobotę, 8 czerwca, naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności wraz z ekspertami z koncernu spożywczego MASPEX przybliżali mieszkańcom Olsztyna w samym centrum starego miasta.
-
28.05.2019
„To już jutro – trendy w żywności i konsumenci nowej generacji” – bezpłatne warsztaty
„Czyste etykiety”, żywność probiotyczna, alternatywne źródła białka, naturalne barwniki i biohacking, czyli świadome zarządzanie biochemią naszego organizmu poprzez dietę - to tylko niektóre z tzw. „megatrendów”, które kształtują międzynarodowy rynek spożywczy, a tym samym naszą codzienną dietę.