Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN członkiem międzynarodowego zespołu, który opracowuje suplement diety hamujący infekcje SARS-CoV-2

Kategoria: Biznes

Międzynarodowe konsorcjum z udziałem naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie opracowuje w 100% naturalny suplement diety o działaniu hamującym infekcje SARS-CoV-2. Zawierający spermidynę i eugenol suplement ma działać dwojako: ograniczać działanie wirusów, a także wzmacniać mechanizm odpowiedzi odpornościowej. Suplement ma być dostępny na europejskim rynku już na początku przyszłego roku. Liderem jest Uniwersytet w Bolonii (Włochy).

Projekt „SPIN” (SPermidin and eugenol INtegrator for contrasting incidence of coronavirus in EU population) jest realizowany w ramach programu Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii w obszarze żywności EIT Food jako działanie doraźne w czasie, w którym wciąż trwają prace nad skuteczną szczepionką przeciwko koronawirusowi.

Opracowywany suplement będzie zawierał w swoim składzie spermidynę i eugenol, czyli substancje  o potencjalnym działaniu przeciwwirusowym. Wcześniejsze badania wykazały, że eugenol ma zdolność do inaktywacji koronawirusa zwierzęcego i ogranicza namnażanie się wirusów w komórkach zainfekowanego gospodarza. Z kolei spermidyna ma udowodniony pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i jej spożycie jest powiązane z niższym ciśnieniem krwi. Spermidyna oddziałuje też korzystnie na układ immunologiczny poprzez indukowanie autofagii czyli m.in. degradacji uszkodzonych lub niepotrzebnych komórek i białek. Badania in vitro wykazały, że zakażenie SARS-CoV-2 ogranicza autofagię poprzez zakłócanie wielu szlaków metabolicznych, a obecność egzogennej spermidyny zmniejsza rozprzestrzenianie się SARS-CoV-2. Może to sugerować, że przyjmowanie suplementu na bazie spermidyny i eugenolu może hamować rozwój zakażenia SARS-CoV-2 i powikłania jakimi są poważne, płucne często śmiertelne formy Covid-19.

Istotnym elementem projektu SPIN jest badanie postaw konsumentów wobec suplementów diety, a także ich stosunek do innowacyjnych rozwiązań w walce z koronawirusem. Każdy z nas może podzielić się z ekspertami swoją opinią wypełniając anonimową ankietę dostępną tutaj: Suplementy diety a COVID-19 

W ramach projektu przewidziane są warsztaty dla naukowców, dietetyków, ekspertów ds. żywności i żywienia, pracowników sektora farmaceutycznego i studentów. Szczegóły wkrótce na stronie Instytutu: www.pan.olsztyn.pl

Autor:Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Suplementy diety

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.