Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Międzynarodowe konsorcjum z udziałem naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie opracowuje w 100% naturalny suplement diety o działaniu hamującym infekcje SARS-CoV-2. Zawierający spermidynę i eugenol suplement ma działać dwojako: ograniczać działanie wirusów, a także wzmacniać mechanizm odpowiedzi odpornościowej. Suplement ma być dostępny na europejskim rynku już na początku przyszłego roku. Liderem jest Uniwersytet w Bolonii (Włochy).
Projekt „SPIN” (SPermidin and eugenol INtegrator for contrasting incidence of coronavirus in EU population) jest realizowany w ramach programu Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii w obszarze żywności EIT Food jako działanie doraźne w czasie, w którym wciąż trwają prace nad skuteczną szczepionką przeciwko koronawirusowi.
Opracowywany suplement będzie zawierał w swoim składzie spermidynę i eugenol, czyli substancje o potencjalnym działaniu przeciwwirusowym. Wcześniejsze badania wykazały, że eugenol ma zdolność do inaktywacji koronawirusa zwierzęcego i ogranicza namnażanie się wirusów w komórkach zainfekowanego gospodarza. Z kolei spermidyna ma udowodniony pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i jej spożycie jest powiązane z niższym ciśnieniem krwi. Spermidyna oddziałuje też korzystnie na układ immunologiczny poprzez indukowanie autofagii czyli m.in. degradacji uszkodzonych lub niepotrzebnych komórek i białek. Badania in vitro wykazały, że zakażenie SARS-CoV-2 ogranicza autofagię poprzez zakłócanie wielu szlaków metabolicznych, a obecność egzogennej spermidyny zmniejsza rozprzestrzenianie się SARS-CoV-2. Może to sugerować, że przyjmowanie suplementu na bazie spermidyny i eugenolu może hamować rozwój zakażenia SARS-CoV-2 i powikłania jakimi są poważne, płucne często śmiertelne formy Covid-19.
Istotnym elementem projektu SPIN jest badanie postaw konsumentów wobec suplementów diety, a także ich stosunek do innowacyjnych rozwiązań w walce z koronawirusem. Każdy z nas może podzielić się z ekspertami swoją opinią wypełniając anonimową ankietę dostępną tutaj: Suplementy diety a COVID-19
W ramach projektu przewidziane są warsztaty dla naukowców, dietetyków, ekspertów ds. żywności i żywienia, pracowników sektora farmaceutycznego i studentów. Szczegóły wkrótce na stronie Instytutu: www.pan.olsztyn.pl
Przeczytaj także
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie analizuje popularność żywności pochodzenia roślinnego na rynku europejskim oraz poziom jej akceptacji przez konsumentów. Badania są prowadzone wspólnie z partnerami z uniwersytetów Hohenheim (lider), Aarhus i Turynu, firm Danone i Döhler oraz organizacji pozarządowej ProVeg International w ramach projektu „V-PLACE”.
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie zdobył 2,5 miliona euro w programie ERA Chairs H2020 na realizację 6-letniego projektu „Welcoming ERA Chair to Centre of Excellence in nutrigenomics for optimising health and well-being”, akronim: WELCOME2.
Dlaczego powinniśmy jeść pomidory razem ze skórką? Jak smakują słodycze na bazie zielonej herbaty? W jakich warzywach i owocach znajdziemy prebiotyki? Jakie objawy sugerują, że powinniśmy zbadać się w kierunku chorób glutenozależnych? I dlaczego brokuł nosi miano „superżywności”? Naukowcy z Instytutu PAN w Olsztynie stworzyli serię unikalnych infografik na temat żywności, które możemy obejrzeć i bezpłatnie pobrać online.