Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN członkiem międzynarodowego zespołu, który opracowuje suplement diety hamujący infekcje SARS-CoV-2

Kategoria: Biznes

Międzynarodowe konsorcjum z udziałem naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie opracowuje w 100% naturalny suplement diety o działaniu hamującym infekcje SARS-CoV-2. Zawierający spermidynę i eugenol suplement ma działać dwojako: ograniczać działanie wirusów, a także wzmacniać mechanizm odpowiedzi odpornościowej. Suplement ma być dostępny na europejskim rynku już na początku przyszłego roku. Liderem jest Uniwersytet w Bolonii (Włochy).

Projekt „SPIN” (SPermidin and eugenol INtegrator for contrasting incidence of coronavirus in EU population) jest realizowany w ramach programu Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii w obszarze żywności EIT Food jako działanie doraźne w czasie, w którym wciąż trwają prace nad skuteczną szczepionką przeciwko koronawirusowi.

Opracowywany suplement będzie zawierał w swoim składzie spermidynę i eugenol, czyli substancje  o potencjalnym działaniu przeciwwirusowym. Wcześniejsze badania wykazały, że eugenol ma zdolność do inaktywacji koronawirusa zwierzęcego i ogranicza namnażanie się wirusów w komórkach zainfekowanego gospodarza. Z kolei spermidyna ma udowodniony pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i jej spożycie jest powiązane z niższym ciśnieniem krwi. Spermidyna oddziałuje też korzystnie na układ immunologiczny poprzez indukowanie autofagii czyli m.in. degradacji uszkodzonych lub niepotrzebnych komórek i białek. Badania in vitro wykazały, że zakażenie SARS-CoV-2 ogranicza autofagię poprzez zakłócanie wielu szlaków metabolicznych, a obecność egzogennej spermidyny zmniejsza rozprzestrzenianie się SARS-CoV-2. Może to sugerować, że przyjmowanie suplementu na bazie spermidyny i eugenolu może hamować rozwój zakażenia SARS-CoV-2 i powikłania jakimi są poważne, płucne często śmiertelne formy Covid-19.

Istotnym elementem projektu SPIN jest badanie postaw konsumentów wobec suplementów diety, a także ich stosunek do innowacyjnych rozwiązań w walce z koronawirusem. Każdy z nas może podzielić się z ekspertami swoją opinią wypełniając anonimową ankietę dostępną tutaj: Suplementy diety a COVID-19 

W ramach projektu przewidziane są warsztaty dla naukowców, dietetyków, ekspertów ds. żywności i żywienia, pracowników sektora farmaceutycznego i studentów. Szczegóły wkrótce na stronie Instytutu: www.pan.olsztyn.pl

Wybierz obszar: Suplementy diety

Autor: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.