Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Specjalista od witaminy D stworzy w Olsztynie Centrum Nutrigenomiki

Kategoria: Biznes , Składniki Żywności

W ramach grantu ERA Chair H2020 w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie powołany zostanie nowy, interdyscyplinarny zespół badawczy, którego liderem został właśnie wybitny biochemik prof. Carsten Carlberg, specjalista od badań nad witaminą D. Prof. Carlberg wygrał międzynarodowy konkurs, w którym kandydatów oceniało grono naukowców z Polski, Francji, Niemiec i Grecji.

Zainteresowania badawcze prof. Carlberga są ściśle związane z witaminą D, którą zajmuje się zawodowo od ponad 30 lat. Biochemik badał jej wpływ na zmiany w epigenomie (modyfikacje genomowego DNA i białek histonowych, które nie wpływają na kod genetyczny) i transkryptomie (zestawie cząsteczek mRNA obecnym w określonym momencie w komórce aby zakodować specyficzne i odpowiednie ilości białek). Jednym z jego odkryć, które ma bezpośrednie przełożenie na nas wszystkich, jest fakt, że w zależności od sposobu reakcji na ekspozycję na witaminę D, ludzi można zakwalifikować do trzech grup: słabo, średnio i silnie reagujących. Wskazuje to, że suplementacja tym związkiem powinna być ściśle spersonalizowana, ponieważ ma wpływ nie tylko na zdrowie kości, ale i na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a więc na profilaktykę chorób metabolicznych, nowotworów czy ochronę przed zachorowaniem na SARS-CoV-2.

Prof. Carlberg jest autorem 168 publikacji naukowych oraz 45 innych publikacji, w tym 7 podręczników związanych m.in. z nutrigenomiką, którą wykładał jako jeden z pierwszych na świecie. Jego prace cytowane były ponad 17 000 razy, co lokuje go w grupie 0,2% najbardziej wpływowych naukowców. Prof. Carlberg jest też cenionym mentorem i opiekunem naukowym ponad 60 magistrantów, doktorantów i pracowników naukowych. Więcej o karierze zawodowej prof. Carlberga przeczytasz na stronie Instytutu: https://pan.olsztyn.pl/2022/03/prof-carsten-carlberg-wybrany-na-stanowisko-era-chair/

Projekt ERA Chair WELCOME2 zakłada stworzenie w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN zespołu specjalizującego się w badaniach nad analizą regulacji genów w skali całego genomu (pełnej informacji genetycznej) człowieka. Dzięki opracowaniu „cyfrowych bliźniaków”, czyli modeli osób zdrowych i chorych, możliwym będzie testowanie in silico (za pomocą symulacji komputerowej) interwencji związanych z doborem diety, aktywnością fizyczną i stosowaniem leków. Działania te będą podstawą do utworzenia w Instytucie Centrum Doskonałości w obszarze nutrigenomiki.

"Cieszę się z przeprowadzki do Olsztyna i kontynuowania tu moich badań nad witaminą D i nutrigenomiką. W uproszczeniu, nutrigenomika dostarcza nam odpowiedzi na to, w jaki sposób nasze śniadanie, obiad i kolacja wpływają na nasz genom. Wszyscy jesteśmy "zjadaczami", a wybór żywności odzwierciedla nasz osobisty styl życia. Nasze badania skupią się więc na kwestiach, które dotyczą nas wszystkich, to jest na ryzyku zachorowania na  takie choroby jak nowotwór, cukrzyca, miażdżyca czy alzheimer" - powiedział prof. Carsten Carlberg.

Obecnie prof. Carlberg rozpoczął kompletowanie swojego nowego, interdyscyplinarnego zespołu badawczego: dwóch osób na stanowiska typu post-doc oraz trójki doktorantów. Pierwszym celem badawczym grupy będzie analiza wpływu witaminy D i innych związków odżywczych na zmiany epigenomu i transkryptomu komórek i tkanek u osób zdrowych i zagrożonych rozwojem stanów chorobowych. Zobacz ogłoszenia: https://welcome2.pan.olsztyn.pl/positions/

Europejski grant ERA Chairs H2020 o wartości 2,5 mln euro pt. „Powołanie Centrum Doskonałości w obszarze nutrigenomiki dla poprawy zdrowia i jakości życia” (WELCOME2) został przyznany Instytutowi Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w 2020 roku. Instytut jest jednym z siedmiu laureatów programu ERA Chairs w Polsce. Więcej o projekcie ERA Chair WELCOME2. : https://welcome2.pan.olsztyn.pl/

Autor:Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie Procesy i Technologie Suplementy diety

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.