Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
10 studentów, młodych naukowców i przedsiębiorców z Polski wybierze się wraz z naukowcami z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności na Islandię i weźmie udział w bezpłatnym, międzynarodowym szkoleniu na temat zagospodarowania produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego. Naukowcy prowadzą właśnie nabór kandydatów. Kurs potrwa od 7 do 17 października br.
Szkolenie – Szkoła EEA – organizowane jest dzięki wsparciu środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego i Norweskiego Mechanizmu Finansowego. Najlepsi kandydaci z Polski oraz Islandii spotkają się na 10 dni w Reykjaviku, by pod okiem ekspertów projektować innowacyjne sposoby wykorzystania odpadów przemysłu spożywczego. Oprócz zajęć na temat podnoszenia wartości produktów ubocznych, szkolenie będzie obejmować zagadnienia związane z przedsiębiorczością i tworzeniem biznesu. W trakcie pobytu na Islandii studenci odwiedzą też firmy, które cieszą się światową renomą w zakresie efektywnego wykorzystania odpadów systemu żywnościowego. Na koniec słuchacze Szkoły, wraz ze wsparciem profesjonalistów, wezmą udział w Hackathonie, podczas którego opracują innowacyjne koncepcje biznesowe zagospodarowania odpadów. Najlepsze z nich zostaną przedstawione na warsztatach przedsiębiorczości w Polsce.
Inicjatywa Bilateralna pod tytułem „Innowacje, podnoszenie wartości i tworzenie firm w zakresie zagospodarowania odpadów produkcji i przetwórstwa żywności” jest realizowana przez partnerów z Islandii – instytut Matis i Uniwersytet Islandzki oraz Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk. Projekt jest finansowany ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego 2014-2021 i Norweskiego Mechanizmu Finansowego 2014-2021 w ramach Funduszu Współpracy Dwustronnej. Celem Inicjatywy jest opracowanie nowych sposobów wykorzystania odpadów przemysłu spożywczego, które może dostarczyć środowisko naukowe, szczególnie w kontekście pobudzania przedsiębiorczości, komercjalizacji i wdrażania najlepszych rozwiązań dla przemysłu.
Zgłoszenia przyjmowane są do 13 września br.
Zgłoszenia: http://sign.pan.olsztyn.pl/eog-2021/
Przeczytaj także
Oświadczenia zdrowotne mają pomagać konsumentom zrozumieć jaki wpływ na zdrowie ma kupowana przez nich żywność. Badania naukowców z międzynarodowego projektu „Health Claims Unpacked” pokazują, że wielu z nas ma wciąż duże problemy z ich przetrawieniem.
Międzynarodowe konsorcjum z udziałem naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie opracowuje w 100% naturalny suplement diety o działaniu hamującym infekcje SARS-CoV-2.
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie analizuje popularność żywności pochodzenia roślinnego na rynku europejskim oraz poziom jej akceptacji przez konsumentów. Badania są prowadzone wspólnie z partnerami z uniwersytetów Hohenheim (lider), Aarhus i Turynu, firm Danone i Döhler oraz organizacji pozarządowej ProVeg International w ramach projektu „V-PLACE”.