Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

„Roślinny poniedziałek: vege sushi”

Kategoria: Składniki Żywności

„Roślinny poniedziałek: vege sushi”- to oryginalne warsztaty kulinarne, które odbędą już 13 grudnia w Olsztynie. Warsztaty poprowadzi ekspert ds. akwakultury, sushi master i miłośnik kraju kwitnącej wiśni, dr hab. inż. Radosław Kowalski z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN oraz utalentowana szefowa kuchni japońskiej Julia Wasyluk.

 „Roślinny poniedziałek” to idea międzynarodowej kampanii, która zachęca do ograniczania spożycia mięsa i zadbania nie tylko o zdrowie własne, ale i naszej planety. Produkcja zwierzęca jest dla środowiska dużo bardziej obciążająca niż roślinna. Wymaga więcej energii i wody, przyczynia się do zwiększonej emisji gazów cieplarnianych, wylesiania terenów, niszczenia siedlisk i ginięcia gatunków. Największych zmian dokonujemy małymi, ale regularnymi krokami, stąd pomysł na wyeliminowanie mięsa z diety chociaż na jeden dzień w tygodniu, a ponieważ lubimy świeży start w tworzeniu zdrowych nawyków, poniedziałek jest do tego idealną okazją.

Projekt EIT Food #AnnualFoodAgenda przyłącza się do celebrowania oraz promowania kuchni roślinnej i zaprasza na wyjątkowe warsztaty kulinarne, podczas których uczestnicy przygotują tradycyjną japońską potrawę w nieco awangardowym – bo roślinnym – wydaniu.

Warsztaty będą świetną okazją do poznania tajników jednej z najzdrowszych kuchni świata i zdobycia technicznych umiejętności przygotowywania sushi. Nie zabraknie także przestrzeni na wymianę doświadczeń i wspólne spożywanie przygotowanych potraw. Warsztaty odbędą się w małej grupie z zachowaniem wszystkich niezbędnych środków ostrożności. Udział w warsztatach jest bezpłatny, jednak wymagana jest rejestracja:

https://forms.gle/qwjcWVi6dTdaKK4SA

Dołącz do wydarzenia na Facebooku: https://www.facebook.com/events/1111273816368691

__________________________

Warsztaty „Roślinny Poniedziałek” są częścią projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda (www.annualfoodagenda.com). #AnnualFoodAgenda to projekt komunikacyjny finansowany ze środków EIT Food, czyli Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii ds. Żywności. EIT Food to wiodąca w Europie inicjatywa na rzecz tworzenia innowacji w branży rolno-spożywczej oraz budowania bardziej zrównoważonego, zdrowego i godnego zaufania systemu żywnościowego. Konsorcjum EIT Food składa się z kluczowych dla branży przedsiębiorstw, startupów, ośrodków badawczych i uniwersytetów z całej Europy. EIT Food to jedna z ośmiu Wspólnot Wiedzy i Innowacji ustanowionych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ UE powołany w 2008 r. w celu stymulowania innowacji i przedsiębiorczości w całej Europie.

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie

Autor: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn