Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Drukarki 3D do żywności, mobilne testy do badania zawartości polifenoli w owocach, innowacyjne metody konserwacji i drugie życie odpadów z produkcji żywności. Już 4 października podczas Festiwalu Przemiany w Centrum Nauki Kopernik odbędą się popularno-naukowe warsztaty EIT Food „Żywność otwarta na świat”.
Według ekspertów wyżywienie ludności świata w 2050 r., czyli 9 miliardów osób, będzie możliwe tylko pod warunkiem wzrostu produkcji żywności co najmniej o 35 proc. i znaczącym zmniejszeniu skali marnowania jedzenia. Obecnie w samej tylko UE, marnowane jest aż 20% wyprodukowanej żywności rocznie, co w przeliczeniu na osobę daje aż 173 kg. Co raz częściej słyszymy o konieczności wprowadzenia „zrównoważonej” produkcji, konsumpcji i utylizacji żywności.
W ramach projektu EIT Food #Annual Food Agenda naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badan Żywności PAN w Olsztynie wraz z ekspertami z koncernu MASPEX i innowatorami działającymi w przemyśle rolno-spożywczym, przybliżą nam najnowsze osiągnięcia badawcze i technologiczne, które prowadzą do produkcji zdrowej, bezpiecznej, bogatej w substancje odżywcze żywności, przy minimalnych stratach surowców i ograniczonym wpływie na środowisko naturalne. W strefie EIT Food będą czekały na nas m.in. drukarki 3D do żywności, mobilne testy do oceny zawartości polifenoli w owocach oraz inteligentny system oświetlania roślin, który pozwala na prowadzenie produkcji warzyw, owoców, ziół i kwiatów przez cały rok. Przyjrzymy się naturalnym i funkcjonalnym produktom spożywczym, a także białkom roślinnym, które są alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i białek sojowych. Podczas interaktywnych warsztatów i pokazów w formule „hands-on” poznamy innowacyjne metody konserwowania żywności oraz produkty spożywcze, których data przydatności ma 30 lat. Weźmiemy też pod lupę żywność personalizowaną, dedykowaną osobom cierpiącym na choroby dietozależne i sprawdzimy niezwykłą wartość odżywczą niektórych „odpadów” z produkcji żywności. Czekają na nas też gry „zero waste” i dawka wiedzy o idei „food sharingu”.
Przeczytaj także
Banknoty, torebki od herbaty, nici, a nawet elementy wyposażenia wnętrz samochodów – to tylko niektóre produkty opracowane w ramach projektu „Life Baqua” na bazie włókna z bananowców...
Wyobraźmy sobie urządzenie domowego użytku, które po dotknięciu jednego przycisku zmienia sproszkowane składniki w jedzenie pokrywające indywidualne potrzeby żywieniowe każdego z domowników. Chociaż brzmi to jak science-fiction...
Naukowcy z ARS (ang. Agricultural Research Service, USA) odkryli, że para może zwalczać bakterie typu E. coli, Salmonella czy Listeria, pojawiające się na melonach, bardziej skutecznie od tradycyjnie stosowanych metod.