Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

"Żywność otwarta na świat" z EIT Food

Kategoria: Biznes

Drukarki 3D do żywności, mobilne testy do badania zawartości polifenoli w owocach, innowacyjne metody konserwacji i drugie życie odpadów z produkcji żywności. Już 4 października podczas Festiwalu Przemiany w Centrum Nauki Kopernik odbędą się popularno-naukowe warsztaty EIT Food „Żywność otwarta na świat”.

​Według ekspertów wyżywienie ludności świata w 2050 r., czyli 9 miliardów osób, będzie możliwe tylko pod warunkiem wzrostu produkcji żywności co najmniej o 35 proc. i znaczącym zmniejszeniu skali marnowania jedzenia. Obecnie w samej tylko UE, marnowane jest aż 20% wyprodukowanej żywności rocznie, co w przeliczeniu na osobę daje aż 173 kg. Co raz częściej słyszymy o konieczności wprowadzenia „zrównoważonej” produkcji, konsumpcji i utylizacji żywności.

W ramach projektu EIT Food #Annual Food Agenda naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badan Żywności PAN w Olsztynie wraz z ekspertami z koncernu MASPEX i innowatorami działającymi w przemyśle rolno-spożywczym, przybliżą nam najnowsze osiągnięcia badawcze i technologiczne, które prowadzą do produkcji zdrowej, bezpiecznej, bogatej w substancje odżywcze żywności, przy minimalnych stratach surowców i ograniczonym wpływie na środowisko naturalne. W strefie EIT Food będą czekały na nas m.in. drukarki 3D do żywności, mobilne testy do oceny zawartości polifenoli w owocach oraz inteligentny system oświetlania roślin, który pozwala na prowadzenie produkcji warzyw, owoców, ziół i kwiatów przez cały rok. Przyjrzymy się naturalnym i funkcjonalnym produktom spożywczym, a także białkom roślinnym, które są alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i białek sojowych. Podczas interaktywnych warsztatów i pokazów w formule „hands-on” poznamy innowacyjne metody konserwowania żywności oraz produkty spożywcze, których data przydatności ma 30 lat. Weźmiemy też pod lupę żywność personalizowaną, dedykowaną osobom cierpiącym na choroby dietozależne i sprawdzimy niezwykłą wartość odżywczą niektórych „odpadów” z produkcji żywności. Czekają na nas też gry „zero waste” i dawka wiedzy o idei „food sharingu”.

Zapraszamy 4 października w godz. 11:00 – 18:00 do Centrum Nauki Kopernik w Warszawie. Wstęp wolny.​
 
 

Autor: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.