Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Drugie życie odpadów po produkcji bananów – osiągnięcia europejskiego projektu „Life Baqua”

Kategoria: Składniki Żywności

Części do samochodów i torebki od herbaty

Banknoty, torebki od herbaty, nici, a nawet elementy wyposażenia wnętrz samochodów – to tylko niektóre produkty opracowane w ramach projektu „Life Baqua” na bazie włókna z bananowców. Przedsięwzięciem kieruje Centrum Produkcji Zintegrowanej Uniwersytetu w Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC) w Hiszpanii. Głównym celem tego europejskiego projektu jest wykorzystanie na skalę przemysłową odpadów roślinnych generowanych przez uprawę bananów.

Bardziej wytrzymałe produkty

Włókno bananowca stosowane jest do „wzmacniania przedmiotów wykonanych z plastiku”, ponieważ „zwiększa wytrzymałość mechaniczną produktów”, wyjaśnia koordynator „Life Baqua”, Mario Monzón. Materiał ten z powodzeniem wykorzystany został do produkcji jednego z elementów wyposażenia Renault Megane, bez problemu przechodząc wszystkie obligatoryjne testy. Monzón zaznacza, że również pozostałe odpady z produkcji bananów, tzw. pulpa, mogą być użyteczne i znajdują zastosowanie np. jako karma dla ryb.

Biodegradowalny surowiec

W chwili obecnej w ramach projektu prowadzone są badania nad wdrożeniem produkcji na bazie włókna bananowego w regionie Wysp Kanaryjskich. Analizowane są również możliwości działania na poziomie administracyjno-prawnym w celu zachęcenia przemysłu do skorzystania z biodegradowalnego surowca. „Zastosowanie nowego materiału w produkcji jest istotnym wyzwaniem, w którego podjęciu niezbędne jest wsparcie zarówno lokalnych władz, jak i sektora rolnego, który byłby bezpośrednio zaangażowany w przedsięwzięcie”, dodaje Monzón.

„Eko” w cenie

Projekt europejski „Life Baqua” zakończy się w październiku br., ale już w czerwcu wyniki prowadzonych badań zostaną przedstawione przedstawicielom lokalnych władz. „Naturalne produkty są w tej chwili w cenie, jednak wiele firm skłonnych jest zapłacić więcej, jeśli dzięki temu będą mogły pochwalić się stosowaniem materiałów «eko», będących poważną konkurencją dla konwencjonalnych surowców”, podsumowuje Monzón.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.