Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Biodegradowalny polimer – początek opakowaniowej rewolucji?

Kategoria: Procesy i Technologie

bioORMOCER

Jedynie połowa z 80 milionów ton plastikowych opakowań wyrzucanych na śmietnik każdego roku podlega recyklingowi, podczas gdy pozostałe zanieczyszczają lasy, jeziora, łąki i oceany. Dr Sabine Amberg-Schwab z Instytutu Badania Krzemianów ISC w Würzburgu, będącego częścią Towarzystwa Fraunhofera, zajmuje się badaniem właściwości specjalnego materiału o nazwie bioORMOCER, z którego wytwarzane są cienkie biodegradowalne tworzywa.

Rewolucja w dziedzinie opakowań

Jak mówi dr Amberg-Schwab, zespół badaczy opracował innowacyjny rodzaj powleczenia po dziesięcioleciach eksperymentów z wykorzystaniem nieorganicznych warstw ORMOCER w foliach do pakowania. Oczywiste było, że następny krok stanowić będzie stworzenie ich organicznej, biodegradowalnej odmiany. „Powinniśmy unikać pakowania produktów zawsze, gdy jest to możliwe. Jednak w realiach życia codziennego nie jest to takie proste, dlatego potrzebujemy prawdziwej rewolucji w tej dziedzinie. Wymaga ona solidnych fundamentów: projektowania biodegradowalnych materiałów, utrzymywania ich w ciągłym obiegu w przemyśle, recyklingu i rezygnacji z niepotrzebnych opakowań”, podkreśla niemiecka badaczka.

Bioplastiki z nową warstwą ochronną

Dr Amberg-Schwab dodaje, że przyjazne środowisku materiały na bazie polilaktydów celulozowych lub mieszanek skrobiowych są dostępne na rynku już od dawna, jednak do tej pory ich zastosowanie było ograniczone. Nie były wykorzystywane na szeroką skalę, ponieważ łatwo przepuszczają wilgoć, tlen, dwutlenek węgla oraz dodatki smakowe. Nie gwarantują również odpowiedniej trwałości produktów – dlatego zespół niemieckich naukowców postanowił usprawnić właściwości tych plastików poprzez dodatek biodegradowalnych warstw wyściełających bioORMOCER. „Zapewniają one wystarczającą ochronę przed przenikaniem wilgoci, gazów i substancji obcych do wnętrza opakowania – zależy nam, żeby stały się one konkurencyjne na rynku i były w przyszłości powszechnie dostępne”, zaznacza dr Amberg-Schwab.

„Obiecujące perspektywy”

Jako że konwencjonalne opakowania są tanie, przystępne i pod wieloma względami wygodne w użyciu, nowy materiał nie może w tej chwili rywalizować z nimi ceną. „Mimo to jestem optymistycznie nastawiona. Opracowaliśmy podstawy wytwarzania biopolimeru i poszukujemy firm, które będą zainteresowane jego wykorzystaniem. Perspektywy są naprawdę obiecujące – uczestniczymy aktualnie w 12-miesięcznym projekcie będącym częścią Konkursu Materiałów Odnawialnych, w ramach którego otrzymaliśmy nagrodę dla «Najlepszej Innowacji Wśród Plastików». Dzięki tej inicjatywie jesteśmy w kontakcie z wieloma przedsiębiorstwami zainteresowanymi rozwojem przyjaznych dla środowiska materiałów opakowaniowych”, mówi dr Amberg-Schwab. Nowy biopolimer znajduje się obecnie w fazie testów i dalszej optymalizacji.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.