Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Czym jest druk utrwalany energią i jak wpływa na bezpieczeństwo żywności?

Kategoria: Procesy i Technologie

Do suszenia farb, klejów czy lakierów wykorzystuje się różne rodzaje energii, np.: świetlną (UV, LED-UV, H-UV/LE-UV/HR-UV), cieplną (IR) czy energię elektronów (EB). Branża zgodna jest co do dalszego rozwoju druku utrwalanego światłem UV, głównie z powodu:

- Szybkiego schnięcia farby – do 90% utrwala się w ciągu ułamka sekundy

- Braku bądź ograniczeniu lotnych związków organicznych

- Możliwości druku na prawie każdym rodzaju powierzchni

- Bardzo wysokiej jakości druku

- Możliwości bezzwłocznej dalszej obróbki (np. różnorodnego uszlachetniania)

- Wysokiej odporności na uszkodzenia mechaniczne oraz na substancje chemiczne

W omawianym przypadku światło UV wywołuje rozpad fotoinicjatorów będących składnikiem farb na wolne rodniki, które usieciowują spoiwo, co prowadzi do polimeryzacji farby. To właśnie fotoinicjatory (i monomery) mają zdolność migracji, tj. przenikania do zawartości opakowania.

Farby Zeller+Gmelin FCM

Jednym z priorytetów Zeller+Gmelin jest minimalizowanie ryzyka migracji - może ona bowiem wpływać na smak, zapach, wygląd, oraz na bezpieczeństwo żywności.         

Zeller+Gmelin jest pionierem w zakresie niskomigracyjnych farb UV do druku na kubkach (np. opakowań na jogurt)– w 2004 r. zaprezentowaliśmy pierwsze na świecie, naprawdę niskomigracyjne farby UV do tej technologii.

Naszym najmłodszym „dzieckiem” jest seria Y81 - niskomigracyjne farby UV najnowszej generacji do druku fleksograficznego.

Na bezpieczeństwo żywności w opakowaniu ma wpływ cały proces jego produkcji, przechowywania i dystrybucji. Producent opakowania powinien stosować się do obowiązujących norm i przepisów oraz:

- Stosować Dobre Praktyki Produkcyjne (GMP)

- Na etapie projektowania opakowania uwzględnić informacje nt. zawartości opakowania (tłuszcze, czekolada, tytoń itd.)

- Uwzględnić dalsze procesy np. pasteryzację, sterylizację, mrożenie, ogrzewanie

- Uwzględnić żywotność opakowania, warunki jego przechowywania i ekspozycji.

- Zastosować materiały barierowe

- Zadbać o prawidłowe utrwalenie farby, lakieru czy kleju i odpowiednią ich ilość

- Stosować surowce i materiały niskomigracyjne zgodne z obowiązującymi przepisami.

Standardowe farby UV

Zeller+Gmelin działa nieprzerwanie od 150. lat dostarczając swoim klientom najnowocześniejsze i najbezpieczniejsze smary, chemię przemysłową oraz farby drukarskie. Farby drukarskie produkujemy od prawie 90.lat, ale to co nas wyróżnia, to całkowita koncentracja na farbach utrwalanych energią– mamy w tym zakresie ogromne doświadczenie.

Zeller+Gmelin współpracuje ze wszystkimi kluczowymi instytucjami i organizacjami na świecie, a nasze produkty spełniają wymagania norm europejskich w tym Nestle oraz Swiss Ordinance w zakresie farb UV do pośredniego kontaktu z żywnością.

Wybierz obszar: V Kongres Bezpieczeństwa Żywności

Autor: Zeller+Gmelin

Zeller+Gmelin

Beata Biesiadecka/Dyrektor Sprzedaży Zeller+Gmelin Sp. z o.o., niemieckiego producenta farb drukarskich, przemysłowych środków smarnych oraz chemii dla lakierni. Od 15. lat zawodowo związana z branżą poligraficzną. Absolwentka Społecznej Akademii Nauk na kierunku Zarządzanie.

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn