Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czym jest druk utrwalany energią i jak wpływa na bezpieczeństwo żywności?

Kategoria: Procesy i Technologie

Do suszenia farb, klejów czy lakierów wykorzystuje się różne rodzaje energii, np.: świetlną (UV, LED-UV, H-UV/LE-UV/HR-UV), cieplną (IR) czy energię elektronów (EB). Branża zgodna jest co do dalszego rozwoju druku utrwalanego światłem UV, głównie z powodu:

- Szybkiego schnięcia farby – do 90% utrwala się w ciągu ułamka sekundy

- Braku bądź ograniczeniu lotnych związków organicznych

- Możliwości druku na prawie każdym rodzaju powierzchni

- Bardzo wysokiej jakości druku

- Możliwości bezzwłocznej dalszej obróbki (np. różnorodnego uszlachetniania)

- Wysokiej odporności na uszkodzenia mechaniczne oraz na substancje chemiczne

W omawianym przypadku światło UV wywołuje rozpad fotoinicjatorów będących składnikiem farb na wolne rodniki, które usieciowują spoiwo, co prowadzi do polimeryzacji farby. To właśnie fotoinicjatory (i monomery) mają zdolność migracji, tj. przenikania do zawartości opakowania.

Farby Zeller+Gmelin FCM

Jednym z priorytetów Zeller+Gmelin jest minimalizowanie ryzyka migracji - może ona bowiem wpływać na smak, zapach, wygląd, oraz na bezpieczeństwo żywności.         

Zeller+Gmelin jest pionierem w zakresie niskomigracyjnych farb UV do druku na kubkach (np. opakowań na jogurt)– w 2004 r. zaprezentowaliśmy pierwsze na świecie, naprawdę niskomigracyjne farby UV do tej technologii.

Naszym najmłodszym „dzieckiem” jest seria Y81 - niskomigracyjne farby UV najnowszej generacji do druku fleksograficznego.

Na bezpieczeństwo żywności w opakowaniu ma wpływ cały proces jego produkcji, przechowywania i dystrybucji. Producent opakowania powinien stosować się do obowiązujących norm i przepisów oraz:

- Stosować Dobre Praktyki Produkcyjne (GMP)

- Na etapie projektowania opakowania uwzględnić informacje nt. zawartości opakowania (tłuszcze, czekolada, tytoń itd.)

- Uwzględnić dalsze procesy np. pasteryzację, sterylizację, mrożenie, ogrzewanie

- Uwzględnić żywotność opakowania, warunki jego przechowywania i ekspozycji.

- Zastosować materiały barierowe

- Zadbać o prawidłowe utrwalenie farby, lakieru czy kleju i odpowiednią ich ilość

- Stosować surowce i materiały niskomigracyjne zgodne z obowiązującymi przepisami.

Standardowe farby UV

Zeller+Gmelin działa nieprzerwanie od 150. lat dostarczając swoim klientom najnowocześniejsze i najbezpieczniejsze smary, chemię przemysłową oraz farby drukarskie. Farby drukarskie produkujemy od prawie 90.lat, ale to co nas wyróżnia, to całkowita koncentracja na farbach utrwalanych energią– mamy w tym zakresie ogromne doświadczenie.

Zeller+Gmelin współpracuje ze wszystkimi kluczowymi instytucjami i organizacjami na świecie, a nasze produkty spełniają wymagania norm europejskich w tym Nestle oraz Swiss Ordinance w zakresie farb UV do pośredniego kontaktu z żywnością.

Autor:Zeller+Gmelin
Zeller+Gmelin
Beata Biesiadecka/Dyrektor Sprzedaży Zeller+Gmelin Sp. z o.o., niemieckiego producenta farb drukarskich, przemysłowych środków smarnych oraz chemii dla lakierni. Od 15. lat zawodowo związana z branżą poligraficzną. Absolwentka Społecznej Akademii Nauk na kierunku Zarządzanie.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Kongresy i Targi

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.