Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Z początkiem lipca firma Nestlé ogłosiła wprowadzenie na rynek batonów YES! w nowej, nadającej się do recyklingu papierowej owijce. Po raz pierwszy batony zostały zapakowane w papier za pomocą innowacyjnej technologii szybkiego owijania (ang. High-speed flow wrap).
Jakość i świeżość
Pozwala to na szerokie zastosowanie opakowań papierowych nadających się do recyklingu w przemyśle cukierniczym. Do tej pory szybkie wytwarzanie trwałych przekąsek odbywało się tylko przy użyciu folii i laminatów z tworzyw sztucznych. Teraz papier może być wykorzystywany na szeroką skalę, gwarantując jakość i świeżość produktu przez cały okres ważności.
Kolejny krok w stronę recyklingu
Papierowa owijka jest kolejnym krokiem w dążeniu Nestlé do recyklingu lub ponownego wykorzystania wszystkich opakowań do 2025 r. Nowe opakowanie jest powszechnie przetwarzane w krajach, w których będzie dostępne. Surowiec pochodzi ze źródeł zrównoważonych, certyfikowanych przez Forest Stewardship Council (FSC) i Program zatwierdzania certyfikatów leśnych.
Naturalna przekąska
Patrice Bula, dyrektor ds. Strategicznych jednostek biznesowych, marketingu i sprzedaży w Nestlé, powiedział: „Konsumenci szukają bardziej naturalnych i zrównoważonych opcji, kiedy wybierają przekąski, zarówno pod względem składników, jak i opakowań. Nasze batony YES! są produkowane ze zdrowych składników które wspierają o różnorodność natrualną. Obecnie wprowadzamy je ponownie zapakowane w nowe, papierowe opakowanier, dzięki czemu są łatwe do recyklingu i nie generują dodatkowych odpadów plastikowych. ”
Batony YES! są „smaczne z natury”, zawierają składniki takie jak:owoce, warzywa i orzechy. Obejmują między innymi takie smaki jak: ciemna czekolada z solą i migdałami, z bananem i orzechami pecan, a także z chia i malinami.
Każdy TAK! baton orzechowy jest wegetariański, bogaty w błonnik i źródło białka. Batony owocowe i warzywne są wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy, bogate w błonnik, nie zawierają dodatku cukru i przyczyniają się do jednego z pięciu posiłków dziennie.
Szeroka dystrybucja
Dzięki nowej papierowej owijce i szerokiej gamie smaków, sprzedaż batonów YES! jest obecnie uruchamiana w coraz większej liczbie krajów. Przekąska będzie teraz dostępna w Austrii, Belgii, Czechach, Francji, Niemczech, Irlandii, Luksemburgu, na Malcie, w Holandii, Portugalii, Słowacji, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. Wkrótce nastąpi więcej krajów w Europie i poza nią.
Źródło: materiały prasowe Nestlé
Przeczytaj także
Nestlé Health Science łączy siły ze szwajcarską firmą Amazentis – w ramach współpracy międzynarodowy koncern zyska prawa do korzystania z opatentowanej technologii, która może pozwolić na stosowanie urolityny A w żywności, napojach, suplementach diety i żywności specjalnego przeznaczenia medycznego.
Moda na diety bezmięsne w przeciągu ostatnich lat stale rośnie, a liczba wegan, wegetarian i fleksitarian od 2016 r. zwiększa się w błyskawicznym tempie. Według raportu Mintela w pierwszym półroczu 2017 r. 28% konsumentów ograniczyło spożycie mięsa. Jednocześnie przemysł spożywczy stara się wyjść naprzeciw...
Wyobraź sobie: otwierasz lodówkę sięgając po mleko i zauważasz, że karton zmienił kolor: był jasno niebieski, kiedy przyniosłeś go do domu ze sklepu, ale teraz jest ciemnobrązowy. To może oznaczać tylko jedno: mleko jest zepsute, a jego konsumpcja nie jest bezpieczna. Nawet nie musisz go próbować, aby mieć pewność...