Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nestlé inwestuje w nowy składnik wspierający pracę mitochondriów

Kategoria: Składniki Żywności

Opatentowana technologia

Nestlé Health Science łączy siły ze szwajcarską firmą Amazentis – w ramach współpracy międzynarodowy koncern zyska prawa do korzystania z opatentowanej technologii, która może pozwolić na stosowanie urolityny A w żywności, napojach, suplementach diety i żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Substancja ta stanowi naturalny metabolit powstający ze związków zawartych m.in. w owocach granatu i przyczynia się do usuwania z komórek starych i uszkodzonych mitochondriów. Urolityna A otrzymała niedawno status GRAS (ang. Generally Recognized As Safe) przyznany przez ekspertów amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA).

Zapobieganie starzeniu się komórek

Nestlé Health Science już wcześniej inwestowało w żywność funkcjonalną przeznaczoną dla osób cierpiących na choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca czy otyłość, dlatego zainteresowanie technologią potencjalnie przeciwdziałającą starzeniu się komórek stanowi zrozumiały krok w realizowaniu strategii rozwoju firmy. Odsetek osób po 65 r.ż. stale rośnie, można więc oczekiwać, że popyt na produkty opóźniające procesy starzenia się organizmu w najbliższym czasie znacznie się zwiększy.

Testy kliniczne

Jeśli Nestlé zdoła zastosować technologię Amazentis w produkcji żywności i napojów, otworzy to przed koncernem perspektywy szerokiego wykorzystania urolityny A w wielu produktach spożywczych. Firma liczy też na możliwość umieszczania na etykietach przyciągających uwagę konsumenta oświadczeń zdrowotnych – ich użycie może zostać dopuszczone prawnie, jako że Amazentis jest obecnie w trakcie testowania właściwości urolityny A w dwóch badaniach klinicznych. Działania te wpisują się w misję Nestlé Health Science, której istotną częścią jest rozwój naukowych metod służących poprawie zdrowia poprzez żywienie.

Prawidłowe funkcjonowanie mitochondriów

Niewykluczone, że w niedługim czasie na rynku pojawi się więcej produktów opracowanych z myślą o poprawie pracy mitochondriów. Utrzymanie prawidłowego funkcjonowania tych kluczowych organelli komórkowych jest niezbędne do zapewnienia energii mięśniom, sercu i mózgowi, a także innym organom ludzkiego ciała. Skutkiem zaburzenia działania mitochondriów jest przedwczesne starzenie się komórek, a także zastoinowa niewydolność mięśnia sercowego, rozwój cukrzycy i choroby Parkinsona. Rosnąca świadomość zdrowotna konsumentów z pewnością będzie sprzyjać poszukiwaniu przez nich żywności funkcjonalnej wzbogaconej w bioaktywne składniki, takie jak urolityna A.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn