Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Opatentowana technologia
Nestlé Health Science łączy siły ze szwajcarską firmą Amazentis – w ramach współpracy międzynarodowy koncern zyska prawa do korzystania z opatentowanej technologii, która może pozwolić na stosowanie urolityny A w żywności, napojach, suplementach diety i żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Substancja ta stanowi naturalny metabolit powstający ze związków zawartych m.in. w owocach granatu i przyczynia się do usuwania z komórek starych i uszkodzonych mitochondriów. Urolityna A otrzymała niedawno status GRAS (ang. Generally Recognized As Safe) przyznany przez ekspertów amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA).
Zapobieganie starzeniu się komórek
Nestlé Health Science już wcześniej inwestowało w żywność funkcjonalną przeznaczoną dla osób cierpiących na choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca czy otyłość, dlatego zainteresowanie technologią potencjalnie przeciwdziałającą starzeniu się komórek stanowi zrozumiały krok w realizowaniu strategii rozwoju firmy. Odsetek osób po 65 r.ż. stale rośnie, można więc oczekiwać, że popyt na produkty opóźniające procesy starzenia się organizmu w najbliższym czasie znacznie się zwiększy.
Testy kliniczne
Jeśli Nestlé zdoła zastosować technologię Amazentis w produkcji żywności i napojów, otworzy to przed koncernem perspektywy szerokiego wykorzystania urolityny A w wielu produktach spożywczych. Firma liczy też na możliwość umieszczania na etykietach przyciągających uwagę konsumenta oświadczeń zdrowotnych – ich użycie może zostać dopuszczone prawnie, jako że Amazentis jest obecnie w trakcie testowania właściwości urolityny A w dwóch badaniach klinicznych. Działania te wpisują się w misję Nestlé Health Science, której istotną częścią jest rozwój naukowych metod służących poprawie zdrowia poprzez żywienie.
Prawidłowe funkcjonowanie mitochondriów
Niewykluczone, że w niedługim czasie na rynku pojawi się więcej produktów opracowanych z myślą o poprawie pracy mitochondriów. Utrzymanie prawidłowego funkcjonowania tych kluczowych organelli komórkowych jest niezbędne do zapewnienia energii mięśniom, sercu i mózgowi, a także innym organom ludzkiego ciała. Skutkiem zaburzenia działania mitochondriów jest przedwczesne starzenie się komórek, a także zastoinowa niewydolność mięśnia sercowego, rozwój cukrzycy i choroby Parkinsona. Rosnąca świadomość zdrowotna konsumentów z pewnością będzie sprzyjać poszukiwaniu przez nich żywności funkcjonalnej wzbogaconej w bioaktywne składniki, takie jak urolityna A.
Źródła:
Przeczytaj także
Większość świadomych klientów, zanim kupi produkt żywnościowy, sprawdza jego skład, który obowiązkowo powinien być umieszczony przez producenta na opakowaniu. Niestety nie zawsze deklaracja podana przez producenta na etykiecie, opakowaniu jest zgodna z rzeczywistym stanem. Prawie każdego roku wychodzą na jaw różne nadużycia związane z niewłaściwym składem żywności.
Po tym, jak francuska agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa ANSES stwierdziła, że nie ma wystarczających dowodów, aby zagwarantować bezpieczeństwo dwutlenku tytanu (E171), Francja zakazuje stosowania tej substancji jako dodatku do żywności od 2020 r.
Moda na diety bezmięsne w przeciągu ostatnich lat stale rośnie, a liczba wegan, wegetarian i fleksitarian od 2016 r. zwiększa się w błyskawicznym tempie. Według raportu Mintela w pierwszym półroczu 2017 r. 28% konsumentów ograniczyło spożycie mięsa. Jednocześnie przemysł spożywczy stara się wyjść naprzeciw...