Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nestlé inwestuje w nowy składnik wspierający pracę mitochondriów

Kategoria: Składniki Żywności

Opatentowana technologia

Nestlé Health Science łączy siły ze szwajcarską firmą Amazentis – w ramach współpracy międzynarodowy koncern zyska prawa do korzystania z opatentowanej technologii, która może pozwolić na stosowanie urolityny A w żywności, napojach, suplementach diety i żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Substancja ta stanowi naturalny metabolit powstający ze związków zawartych m.in. w owocach granatu i przyczynia się do usuwania z komórek starych i uszkodzonych mitochondriów. Urolityna A otrzymała niedawno status GRAS (ang. Generally Recognized As Safe) przyznany przez ekspertów amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA).

Zapobieganie starzeniu się komórek

Nestlé Health Science już wcześniej inwestowało w żywność funkcjonalną przeznaczoną dla osób cierpiących na choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca czy otyłość, dlatego zainteresowanie technologią potencjalnie przeciwdziałającą starzeniu się komórek stanowi zrozumiały krok w realizowaniu strategii rozwoju firmy. Odsetek osób po 65 r.ż. stale rośnie, można więc oczekiwać, że popyt na produkty opóźniające procesy starzenia się organizmu w najbliższym czasie znacznie się zwiększy.

Testy kliniczne

Jeśli Nestlé zdoła zastosować technologię Amazentis w produkcji żywności i napojów, otworzy to przed koncernem perspektywy szerokiego wykorzystania urolityny A w wielu produktach spożywczych. Firma liczy też na możliwość umieszczania na etykietach przyciągających uwagę konsumenta oświadczeń zdrowotnych – ich użycie może zostać dopuszczone prawnie, jako że Amazentis jest obecnie w trakcie testowania właściwości urolityny A w dwóch badaniach klinicznych. Działania te wpisują się w misję Nestlé Health Science, której istotną częścią jest rozwój naukowych metod służących poprawie zdrowia poprzez żywienie.

Prawidłowe funkcjonowanie mitochondriów

Niewykluczone, że w niedługim czasie na rynku pojawi się więcej produktów opracowanych z myślą o poprawie pracy mitochondriów. Utrzymanie prawidłowego funkcjonowania tych kluczowych organelli komórkowych jest niezbędne do zapewnienia energii mięśniom, sercu i mózgowi, a także innym organom ludzkiego ciała. Skutkiem zaburzenia działania mitochondriów jest przedwczesne starzenie się komórek, a także zastoinowa niewydolność mięśnia sercowego, rozwój cukrzycy i choroby Parkinsona. Rosnąca świadomość zdrowotna konsumentów z pewnością będzie sprzyjać poszukiwaniu przez nich żywności funkcjonalnej wzbogaconej w bioaktywne składniki, takie jak urolityna A.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 13.05.2019

    Badanie autentyczności żywności

    Większość świadomych klientów, zanim kupi produkt żywnościowy, sprawdza jego skład, który obowiązkowo powinien być umieszczony przez producenta na opakowaniu. Niestety nie zawsze deklaracja podana przez producenta na etykiecie, opakowaniu jest zgodna z rzeczywistym stanem. Prawie każdego roku wychodzą na jaw różne nadużycia związane z niewłaściwym składem żywności.

    Czytaj więcej
  • 08.05.2019

    Dwutlenek tytanu (E171) zakazany we Francji od 2020 roku

    Po tym, jak francuska agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa ANSES stwierdziła, że ​​nie ma wystarczających dowodów, aby zagwarantować bezpieczeństwo dwutlenku tytanu (E171), Francja zakazuje stosowania tej substancji jako dodatku do żywności od 2020 r. 

    Czytaj więcej
  • 17.01.2019

    Branża spożywcza inwestuje w rozwój produktów roślinnych

    Moda na diety bezmięsne w przeciągu ostatnich lat stale rośnie, a liczba wegan, wegetarian i fleksitarian od 2016 r. zwiększa się w błyskawicznym tempie. Według raportu Mintela w pierwszym półroczu 2017 r. 28% konsumentów ograniczyło spożycie mięsa. Jednocześnie przemysł spożywczy stara się wyjść naprzeciw...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.