Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zakaz stosowania E171
Po tym, jak francuska agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa ANSES stwierdziła, że nie ma wystarczających dowodów, aby zagwarantować bezpieczeństwo dwutlenku tytanu (E171), Francja zakazuje stosowania tej substancji jako dodatku do żywności od 2020 r.
Dwutlenek tytanu jest szeroko stosowany w przemyśle jako wybielacz, zwłaszcza do farb, oraz w sektorze spożywczym, gdzie jest oznaczony jako E171 i wykorzystywany jest przy produkcji różnych produktów spożywczych, od czekolady po gumę do żucia.
Ponowna ocena ryzyka w 2017
Francja zleciła ponowną ocenę ryzyka dodatku E171 w 2017 r. po tym, jak badanie wykazało wpływ na zdrowie zwierząt, które ją spożywały.
Francuski Narodowy Instytut Badań Rolniczych (INRA) i niezeleżne laboratoria w badaniu doustnej ekspozycji na dwutlenek tytanu wykazali, że E171 przenika ścianę jelita u zwierząt i przedostaje się do innych części ciała.
Brak danych na bezpieczeństwo E171
We wspólnym oświadczeniu francuskie ministerstwa Gospodarki i Środowiska zakomunikowały, że proszony o dokonanie szerszej analizy na temat składnika, ANSES stwierdził, że nie ma wystarczających dowodów, aby udowodnić, że jest bezpieczny dla ludzi.
„ANSES podkreśla w swojej opinii, że ocena zagrożeń związanych ze stosowaniem tego dodatku nadal jest obarczona brakiem danych, które sprzedawcy i producenci tego dodatku powinni byli dostarczyć”, stwierdzili. „W szczególności nie można było ustalić dopuszczalnego dziennego pobrania tego dodatku ze względu na brak danych”.
E171 został zatwierdzony na poziomie Unii Europejskiej, a rząd francuski poinformował Komisję Europejską i inne państwa członkowskie o swojej decyzji.
Decyzja, której celem jest zapewnienie wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywności, jest kontynuacją działań podejmowanych przez francuski rząd w ostatnich latach:
Źródło:
Przeczytaj także
W szeroko zakrojonym badaniu epidemiologicznym, opublikowanym niedawno w prestiżowym czasopiśmie „The Lancet”, przeanalizowano tendencje w spożyciu 15 różnych kategorii produktów spożywczych w 195 krajach na całym świecie od 1990 do 2017 roku. Wyniki pracy wskazują, że niewłaściwe odżywianie zabija 11 milionów osób rocznie
Francuski rząd chce wprowadzić zakaz stosowania dwutlenku tytanu w żywności do końca tego roku. Brune Poirson, francuska Sekretarz Stanu w Ministerstwie Transformacji Ekologicznej i Solidarnej pochwaliła praktyki produkcyjne...
Dwutlenek tytanu znajduje zastosowanie między innymi w przemyśle spożywczym przy produkcji słodyczy, produktów czekoladowych, herbatników, gumy do żucia oraz jako dodatek w suplementach diety.