Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Spersonalizowana żywność
Wyobraźmy sobie urządzenie domowego użytku, które po dotknięciu jednego przycisku zmienia sproszkowane składniki w jedzenie pokrywające indywidualne potrzeby żywieniowe każdego z domowników. Chociaż brzmi to jak science-fiction, dzięki nowym badaniom nad spersonalizowaną żywnością z wykorzystaniem druku 3D, może się to pewnego dnia stać rzeczywistością.
Druk 3D w technologii spożywczej
Jin-Kyu Rhee, adiunkt na Uniwersytecie Ewha Womans w Korei Południowej, zaprezentował swoje najnowsze badania nad zastosowaniem technologii druku 3D w produkcji żywności na corocznym zebraniu Amerykańskiego Towarzystwa Biochemii i Biologii Molekularnej podczas tegorocznej konferencji Biologii Eksperymentalnej w San Diego. „Opracowujemy platformę, która wykorzystuje druk 3D do tworzenia mikrostruktur pozwalających na personalizację tekstury żywności i kontrolowanie absorpcji jej składników w zależności od potrzeb konkretnej osoby”, mówi Rhee. „Wierzymy, że pewnego dnia konsumenci będą kupować wkłady ze sproszkowanymi składnikami, które będzie można umieścić w drukarce 3D i otrzymać pożądany produkt, a potem przyrządzić go wedle osobistych preferencji.”
Mniejsze marnotrawstwo i niższe koszty
Drukowanie żywności przebiega podobnie jak drukowanie z wykorzystaniem jakiegokolwiek innego surowca – warstwy materiału nanoszone są jedna na drugą, aż do otrzymania finalnego produktu. Oprócz możliwości indywidualizacji asortymentu wyrobów spożywczych, drukowanie jedzenia na własne potrzeby bądź na skalę przemysłową mogłoby w dużym stopniu ograniczyć marnotrawstwo żywności, jak również obniżyć koszty transportu i przechowywania produktów. Byłaby to również szansa na sprostanie szybko zwiększającemu się zapotrzebowaniu na żywność stale rosnącej światowej populacji.
Kontrola absorpcji
Koreańscy naukowcy wykorzystali prototypową drukarkę 3D do stworzenia żywności naśladującej fizyczne właściwości i nanostrukturę próbek standardowych produktów. Wykazali również, że dzięki technikom optymalizacji innowacyjna platforma jest w stanie wytworzyć ze sproszkowanych węglowodanów i białek żywność o mikrostrukturze pozwalającej na kontrolę przyswajania składników odżywczych przez organizm. „To dopiero początkowy etap badań, ale jesteśmy przekonani, że nasza praca pozwoli przejść drukowanej żywności na wyższy poziom”, podsumowuje Rhee. „Nasza technologia 3D jest cały czas udoskonalana, by tworzyć surowce i produkty spożywcze charakteryzujące się większą trwałością i wysoką funkcjonalnością, jeśli chodzi o absorpcję w przewodzie pokarmowym.”
Źródło:
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180424160230.htm
Przeczytaj także
Rukola jest popularnym produktem spożywczym, dostępnym w sprzedaży przez cały rok. Poszczególne rodzaje surowca różnią się jednak często pod względem jakości sensorycznej – naukowcy z Danii przeprowadzili badanie, mające...
Naukowcy przez przypadek stworzyli enzym, który jest w stanie strawić jeden z najbardziej zanieczyszczających środowisko rodzajów plastiku. Może to okazać się przełomowym rozwiązaniem, które pozwoli na skuteczny recykling...
Ishida Europe wprowadza na rynek rewolucyjny, nowy detektor wycieku, który zapewnia zachowanie pełnej, 100% szczelności opakowania jakiegokolwiek produktu, pakowanego w technologii MAP...