Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Żywność przyszłości z drukarki 3D

Kategoria: Procesy i Technologie

Spersonalizowana żywność

Wyobraźmy sobie urządzenie domowego użytku, które po dotknięciu jednego przycisku zmienia sproszkowane składniki w jedzenie pokrywające indywidualne potrzeby żywieniowe każdego z domowników. Chociaż brzmi to jak science-fiction, dzięki nowym badaniom nad spersonalizowaną żywnością z wykorzystaniem druku 3D, może się to pewnego dnia stać rzeczywistością.

Druk 3D w technologii spożywczej

Jin-Kyu Rhee, adiunkt na Uniwersytecie Ewha Womans w Korei Południowej, zaprezentował swoje najnowsze badania nad zastosowaniem technologii druku 3D w produkcji żywności na corocznym zebraniu Amerykańskiego Towarzystwa Biochemii i Biologii Molekularnej podczas tegorocznej konferencji Biologii Eksperymentalnej w San Diego. „Opracowujemy platformę, która wykorzystuje druk 3D do tworzenia mikrostruktur pozwalających na personalizację tekstury żywności i kontrolowanie absorpcji jej składników w zależności od potrzeb konkretnej osoby”, mówi Rhee. „Wierzymy, że pewnego dnia konsumenci będą kupować wkłady ze sproszkowanymi składnikami, które będzie można umieścić w drukarce 3D i otrzymać pożądany produkt, a potem przyrządzić go wedle osobistych preferencji.”

Mniejsze marnotrawstwo i niższe koszty

Drukowanie żywności przebiega podobnie jak drukowanie z wykorzystaniem jakiegokolwiek innego surowca – warstwy materiału nanoszone są jedna na drugą, aż do otrzymania finalnego produktu. Oprócz możliwości indywidualizacji asortymentu wyrobów spożywczych, drukowanie jedzenia na własne potrzeby bądź na skalę przemysłową mogłoby w dużym stopniu ograniczyć marnotrawstwo żywności, jak również obniżyć koszty transportu i przechowywania produktów. Byłaby to również szansa na sprostanie szybko zwiększającemu się zapotrzebowaniu na żywność stale rosnącej światowej populacji.

Kontrola absorpcji

Koreańscy naukowcy wykorzystali prototypową drukarkę 3D do stworzenia żywności naśladującej fizyczne właściwości i nanostrukturę próbek standardowych produktów. Wykazali również, że dzięki technikom optymalizacji innowacyjna platforma jest w stanie wytworzyć ze sproszkowanych węglowodanów i białek żywność o mikrostrukturze pozwalającej na kontrolę przyswajania składników odżywczych przez organizm. „To dopiero początkowy etap badań, ale jesteśmy przekonani, że nasza praca pozwoli przejść drukowanej żywności na wyższy poziom”, podsumowuje Rhee. „Nasza technologia 3D jest cały czas udoskonalana, by tworzyć surowce i produkty spożywcze charakteryzujące się większą trwałością i wysoką funkcjonalnością, jeśli chodzi o absorpcję w przewodzie pokarmowym.”

Źródło:

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180424160230.htm

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.