Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Różnice w kolorze rukoli – badania żywności z wykorzystaniem technologii spektralnej

Kategoria: Procesy i Technologie

Wpływ okresu uprawy

Rukola jest popularnym produktem spożywczym, dostępnym w sprzedaży przez cały rok. Poszczególne rodzaje surowca różnią się jednak często pod względem jakości sensorycznej – naukowcy z Danii przeprowadzili badanie, mające na celu ustalenie wpływu okresu uprawy rukoli na jej barwę oraz teksturę. Do analizy tych cech jakościowych wykorzystano technologię obrazowania spektralnego Videometer, która już wcześniej okazała się skuteczna w podobnych badaniach.

Jakość sensoryczna

Kolor i tekstura często stanowią główny czynnik wpływający na decyzję konsumenta o zakupie świeżych warzyw i owoców. Z tego powodu zachowanie odpowiednio wysokiej jakości sensorycznej produktu jest kluczowe, by pozostawał on atrakcyjny na sklepowej półce. Z drugiej strony, utrata pożądanego koloru i właściwej konsystencji koreluje ze skróceniem czasu, w którym produkt nadaje się do spożycia – w przypadku paczkowanych zielonych warzyw, takich jak rukola, objawia się to żółknięciem liści i utratą jednolitej struktury. Do oceny jakościowej tego typu produktów wykorzystuje się zazwyczaj analizę sensoryczną, jednak jest ona czasochłonna i może dawać fałszywe wyniki, jeśli testy nie są odpowiednio wystandaryzowane. Obrazowanie spektralne jest natomiast metodą szybką i nieskomplikowaną, dającą wiarygodne, powtarzalne wyniki. Z tego powodu duńscy badacze postanowili zastosować w ocenie barwy oraz tekstury rukoli narzędzie VideometerLab, sprzężone z odpowiednim oprogramowaniem.

Wiosna czy lato?

Próbki liści z dwóch okresów uprawy, wiosennej oraz późnoletniej, poddane zostały analizie wielospektralnej przy długości fali 570 nm oraz 780 nm. Intensywność odbicia światła w pierwszym przypadku (570 nm) wykazała, że pod koniec okresu przechowalniczego rukola uprawiana wiosną charakteryzowała się bardziej zielonym i homogennym zabarwieniem w porównaniu z próbkami pochodzącymi z okresu letniego, które traciły kolor prawdopodobnie na skutek degradacji zielonych pigmentów chlorofilowych, odsłaniających leżące w głębszych warstwach żółte karotenoidy. Intensywność odbicia fali o długości 780 nm była wyższa w rukoli z upraw późnoletnich, co odzwierciedla jej niższą wilgotność i mniejszy stopień zwiędnięcia.

Skuteczna technologia

Podsumowując swoje badanie, naukowcy stwierdzili, że obrazowanie spektralne wykazało lepsze zachowanie zielonej barwy w rukoli wiosennej, natomiast w przypadku tekstury, korzystniej wypadły liście z upraw późnoletnich. Ponadto okazało się, że pożądany kolor utrzymywał się dłużej, kiedy temperatura przechowywania była niższa, a krótszy czas magazynowania pozytywnie wpływał na zachowanie właściwej tekstury. Badacze podkreślili również, że technologia Videometer jest użytecznym narzędziem w kontroli jakości rukoli i może być z powodzeniem stosowana w monitorowaniu zmian przechowalniczych, aby zapewnić konsumentom produkt o jak najlepszych cechach sensorycznych.

Więcej informacji o Videometer na stronie: https://www.foodfakty.pl/prokonsument-sp-z-o-o-pl 

Źródło:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214289417300509

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: Videometer A/S

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.