Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Różnice w kolorze rukoli – badania żywności z wykorzystaniem technologii spektralnej

Kategoria: Procesy i Technologie

Wpływ okresu uprawy

Rukola jest popularnym produktem spożywczym, dostępnym w sprzedaży przez cały rok. Poszczególne rodzaje surowca różnią się jednak często pod względem jakości sensorycznej – naukowcy z Danii przeprowadzili badanie, mające na celu ustalenie wpływu okresu uprawy rukoli na jej barwę oraz teksturę. Do analizy tych cech jakościowych wykorzystano technologię obrazowania spektralnego Videometer, która już wcześniej okazała się skuteczna w podobnych badaniach.

Jakość sensoryczna

Kolor i tekstura często stanowią główny czynnik wpływający na decyzję konsumenta o zakupie świeżych warzyw i owoców. Z tego powodu zachowanie odpowiednio wysokiej jakości sensorycznej produktu jest kluczowe, by pozostawał on atrakcyjny na sklepowej półce. Z drugiej strony, utrata pożądanego koloru i właściwej konsystencji koreluje ze skróceniem czasu, w którym produkt nadaje się do spożycia – w przypadku paczkowanych zielonych warzyw, takich jak rukola, objawia się to żółknięciem liści i utratą jednolitej struktury. Do oceny jakościowej tego typu produktów wykorzystuje się zazwyczaj analizę sensoryczną, jednak jest ona czasochłonna i może dawać fałszywe wyniki, jeśli testy nie są odpowiednio wystandaryzowane. Obrazowanie spektralne jest natomiast metodą szybką i nieskomplikowaną, dającą wiarygodne, powtarzalne wyniki. Z tego powodu duńscy badacze postanowili zastosować w ocenie barwy oraz tekstury rukoli narzędzie VideometerLab, sprzężone z odpowiednim oprogramowaniem.

Wiosna czy lato?

Próbki liści z dwóch okresów uprawy, wiosennej oraz późnoletniej, poddane zostały analizie wielospektralnej przy długości fali 570 nm oraz 780 nm. Intensywność odbicia światła w pierwszym przypadku (570 nm) wykazała, że pod koniec okresu przechowalniczego rukola uprawiana wiosną charakteryzowała się bardziej zielonym i homogennym zabarwieniem w porównaniu z próbkami pochodzącymi z okresu letniego, które traciły kolor prawdopodobnie na skutek degradacji zielonych pigmentów chlorofilowych, odsłaniających leżące w głębszych warstwach żółte karotenoidy. Intensywność odbicia fali o długości 780 nm była wyższa w rukoli z upraw późnoletnich, co odzwierciedla jej niższą wilgotność i mniejszy stopień zwiędnięcia.

Skuteczna technologia

Podsumowując swoje badanie, naukowcy stwierdzili, że obrazowanie spektralne wykazało lepsze zachowanie zielonej barwy w rukoli wiosennej, natomiast w przypadku tekstury, korzystniej wypadły liście z upraw późnoletnich. Ponadto okazało się, że pożądany kolor utrzymywał się dłużej, kiedy temperatura przechowywania była niższa, a krótszy czas magazynowania pozytywnie wpływał na zachowanie właściwej tekstury. Badacze podkreślili również, że technologia Videometer jest użytecznym narzędziem w kontroli jakości rukoli i może być z powodzeniem stosowana w monitorowaniu zmian przechowalniczych, aby zapewnić konsumentom produkt o jak najlepszych cechach sensorycznych.

Więcej informacji o Videometer na stronie: https://www.foodfakty.pl/prokonsument-sp-z-o-o-pl 

Źródło:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214289417300509

Kluczowe obszary: Badania żywności

Autor: Videometer A/S

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn