Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Badanie żywności - Dyskryminacja konwencjonalnych oraz transgenicznych ziaren soi

Kategoria: Procesy i Technologie

Soja jest ważną rośliną uprawną ze względu na zawarte w niej białka oraz tłuszcze.  W ciągu ostatnich dekad nastąpił bardzo szybki postęp w dziedzinie modyfikacji genetycznych soi. Chociaż rozróżnienie odmian konwencjonalnych od zmodyfikowanych może okazać się niezwykle trudne, możliwa jest identyfikacja odmiany poprzez ocenę występowania genów transgenicznych.

Możliwość wykorzystania nieinwazyjnych metod dyskryminacji ziaren soi zbadana została przez grupę naukowców, a wyniki opublikowano w The Journal of Agricultural Science. Celem badania było rozróżnienie ziaren konwencjonalnych od odpornych na glifosat oraz ich krzyżówek. Badanie wykonane zostało przy użyciu metody obrazowania wielospektralnego oraz metodami chemometrycznymi. Klasyfikację ziaren przeprowadzono przy pomocy metod PCA (Principal component analysis), PLSDA  (Partial least squares discriminant analysis), LS-SVM (least squares-support vector machines) oraz BPNN (back propagation neural network).

Badanie pokazało, że dzięki wykorzystaniu technologii obrazowania wielospektralnego w połączeniu z innymi metodami, otrzymane rezultaty mogą zostać łatwo zwizualizowane, dzięki czemu rozróżnienie ziaren staje się dużo łatwiejsze. Wykazano również 98% skuteczność klasyfikacji ziaren przy wykorzystaniu modelu BPNN.

Więcej na temat wykorzystania technologii obrazowania spektralnego tutaj.

Źródła:

  1. https://doi.org/10.1017/S0021859614001142

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

Więcej o produkcie VideometerLab dowiesz się w firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.