Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zobaczyć w produkcie więcej niż oko ludzie nawet pod mikroskopem

Kategoria: Procesy i Technologie

To co jest już szeroko znane w branży spożywczej, to wysoko wydajne technologie analizy obrazu na bazie super czułych kamer połączonych z zaawansowanymi systemami automatyki. Rozwiązania te znajdują zastosowane głównie w aplikacjach sortowania produktów pod względem wad kształtu, wielkości, kontroli pakowania, stopnia napełnienia i innych. To jednak nie koniec możliwości analizy obrazu. Na rynku dostępna jest szeroko stosowana na świecie technologia zwana po angielsku Spectral Imaging, którą na potrzeby polskiego czytelnika nazywać będziemy Obrazowanie Spektralne.

Technikę tę w stosunku do tradycyjnego pomiaru barwy odróżnia przede wszystkim zwiększenie zakresu analizy obrazu o dodatkowy zakres fal wychodzący poza fale widoczne dla oka ludzkiego. Urządzenia VideometerLab 4 analizują obraz w zakresie od 365 aż do 970 nm. Daje to wielokrotnie zwiększone możliwości analizy powierzchni produktów rozszerzone o np. możliwość detekcji patogenów ziaren i roślin, kontrastowanie i określanie  składników niewidocznych w świetle widzialnym, a nawet pomiaru wilgotności. I to wszystko podczas jednego nieinwazyjnego pomiaru produktu, trwającego kilka sekund. Technologia, bazując na pomiarze obrazu w 19 różnych długościach fal, rozdzielczości obrazu do 6Mpix i 41µm/pixel  połączona z bardzo  zaawansowanym oprogramowaniem statystycznym pozwalającym na analizę uzyskanych danych, daje szerokie możliwości zastosowania w obszarach od kontroli jakości, również bezpośrednio na linii produkcyjnej, do badań R&D.

Pomiar koloru w odróżnieniu do metod fotometrycznych w technice obrazowania spektralnego oparty jest na bezpośrednim pomiarze koloru każdego pixela obrazu, co zwielokrotnia ilość możliwych zastosowań.

To co badamy urządzeniami firmy Videometer oprócz szeregu zastosować standardowych jest otwarte na wyobraźnię użytkowników i specyfikę ich potrzeb. Prawie każda firma po zakupie urządzeń do rozwiązania konkretnego problemu zaczyna wdrażać pomiary w nowych obszarach specyficznych dla ich produktów, wcześniej nie zidentyfikowanych, to znaczy że użytkownik sam może rozwijać obszar wykorzystania urządzenia licząc oczywiście na pomoc ekspertów firmy.

Kilka przykładów standardowych zastosowań:

Analiza ziaren: Pomiar wielkości oraz kształtu, rozkład ilościowy, zliczenie wad w próbkach (złamania, nadpęknięcia), pomiar barwy, chemii powierzchni, wykrywanie patogenów, wykrywanie zafałszowań np. pszenicy durum zwykłą pszenicą, potwierdzanie efektywności nakładania powłok ochronnych, tworzenie banków charakterystyki ziaren, kontrola poszczególnych etapów słodowania itp.

Analiza produktów mięsnych: super dokładny pomiar barwy z możliwością oznaczenia oddzielnie barwy np. tkanki tłuszczowej od mięśnia w jednym tym samym pomiarze, określenie stosunku i rodzaju dystrybucji tkanki tłuszczowej i mięśni, wykrywanie zanieczyszczeń mikrobiologicznych, stopień fermentacji np. salami, tekstura mięsa i jego marmurkowatość, kwalifikacja surowców mięsnych itp.

Ryby i owoce morza: pomiar barwy z rozdziałem na frakcje, kształt i wielkość, pasożyty i zanieczyszczenia, tekstura powierzchni, ilość glazury (metoda bezpośrednia bez konieczności rozmrażania)

Produkty pieczone i smażone: wilgotność, pomiar efektu zbrązowienia w procesie, zmiana kształtu i objętości po obróbce termicznej, pomiar ilości przypaleń, tekstura powierzchni itp.

To tylko kilka przykładów zastosowań super dokładnej analizy obrazowania spektralnego. Co jednak zyskują użytkownicy? Przede wszystkim zwiększenie efektywności procesów, zmniejszenie strat, zoptymalizowanie procesów tak aby produkty poprzez kontrolę (w tym on-line) np. stopnia wypieczenia (żeby produkty nie były zbytnio dosuszone) lub  poprzez kontrolę procesu fermentacji. To wszystko zamienia się w dodatkowe zyski dla użytkowników. Te oszczędności wielokrotnie przewyższają koszt urządzenia, tym bardziej że sama analiza nie wymaga żadnych odczynników i minimalnego lub żadnego przygotowania próbki.

Miło nam poinformować Państwa, że od stycznia 2017 roku technika Obrazowania Spektralnego jest już dostępna w Polsce poprzez przedstawiciela firmy Videometer A/S  w Polsce,  firmę Prokonsument Sp. z o.o. www.prokonsument.net

Autor: Prokonsument Sp. z o.o.

Przeczytaj także

Więcej o produkcie VideometerLab dowiesz się w firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.