Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Naukowcy przypadkiem stworzyli enzym trawiący plastik

Kategoria: Biznes, Procesy i Technologie

Przypadkowy twór

Naukowcy przez przypadek stworzyli enzym, który jest w stanie strawić jeden z najbardziej zanieczyszczających środowisko rodzajów plastiku. Może to okazać się przełomowym rozwiązaniem, które pozwoli na skuteczny recykling milionów ton plastikowych butelek wyprodukowanych z PET, rozkładających się w warunkach naturalnych przez setki lat. Badacze z brytyjskiego Uniwersytetu w Portsmouth oraz amerykańskiego Narodowego Laboratorium Energii Odnawialnych (NREL) zbadali strukturę krystaliczną PETazy, enzymu rozkładającego PET, by wyjaśnić sposób jego działania. W trakcie badań niechcący uzyskali enzym, który trawi plastik jeszcze lepiej niż jego naturalny pierwowzór. Naukowcy udoskonalają obecnie swój przypadkowy twór, aby umożliwić jego wykorzystanie na skalę przemysłową.

Ewolucja PETazy

Jak mówi profesor McGeehan z Uniwersytetu w Portsmouth, „niewiele osób byłoby w stanie przewidzieć, że popularyzacja plastiku w latach 60 XX w. spowoduje powstanie wielkich plastikowych «wysp» dryfujących na oceanie lub wyrzucanych na nieskażone wcześniej plaże na całym świecie. Każdy może przyczynić się do zmniejszenia skali problemu, jednak to naukowcy stworzyli ten «cudowny materiał» i to na nich spoczywa odpowiedzialność za opracowanie technologii, która będzie w stanie zredukować poziom zanieczyszczenia środowiska”. Badaczom udało się dokonać w tej dziedzinie przełomu przy okazji analizowania struktury naturalnie występującego enzymu, który wyewoluował prawdopodobnie w zakładzie recyklingowym w Japonii, pozwalając żyjącym tam bakteriom na wykorzystanie plastiku jako pożywienia.

Trawienie plastiku

PET, opatentowany jako plastik w latach 40 XX w., obecny jest w środowisku od niedawna, dlatego zespół naukowców postanowił sprawdzić w jaki sposób PETaza wyewoluowała i czy można usprawnić jej działanie. Celem badania było określenie jej struktury, ale badacze poszli o krok dalej i przypadkowo wytworzyli enzym jeszcze skuteczniejszy w trawieniu plastiku. „Mimo że poprawa właściwości enzymu jest stosunkowo niewielka, nasze nieoczekiwane rezultaty sugerują, że możliwe jest ulepszenie działania tych naturalnych katalizatorów, co pozwoli nam zbliżyć się do rozwiązania problemu wciąż rosnących ilości zużytego plastiku”, podkreśla profesor McGeehan.

Praktyczne zastosowanie

Dr Colin Miles, szef strategii biotechnologii przemysłowej w Radzie Biotechnologicznych i Biologicznych Badań Naukowych, tak podsumowuje dokonania międzynarodowego zespołu naukowców: „mamy przed sobą wysoce innowacyjne osiągnięcie naukowe, oparte na zaawansowanej wiedzy biochemicznej dotyczącej budowy enzymu depolimeryzującego powszechnie spotykany rodzaj plastiku, którego obecność w środowisku jest obecnie problemem globalnym. Intrygującą kwestią jest możliwość dalszego udoskonalania tego enzymu, a w perspektywie również zastosowanie go w recyklingu plastiku.”

Źródło:

http://www.pnas.org/content/early/2018/04/16/1718804115

 

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.