Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Para jako nowa metoda utrwalania żywności

Kategoria: Procesy i Technologie

Naukowcy z ARS (ang. Agricultural Research Service, USA) odkryli, że para może zwalczać bakterie typu E. coli, Salmonella czy Listeria, pojawiające się na melonach, bardziej skutecznie od tradycyjnie stosowanych metod.

Naukowcy z ARS Food Safety and Intervention Technologies Unit odkryli, że stosunkowo niedroga technologia parowa, zaprojektowana początkowo do usuwania tapet bądź czyszczenia zabrudzonych powierzchni może zostać wykorzystana do usuwania bakterii typu E. coli, Salmonella oraz Listeria z powierzchni melonów bardziej skutecznie niż obecnie wykorzystywane metody mycia surowca, bądź stosowanie chloru.

Badania ARS obejmowały zanurzenie Salmonella oraz Listeria w wannie w której znajdowały się szczepy bakterii takich jak E. coli, Salmonella oraz Listeria. Następnie po procesie suszenia i chłodzenia melony zostały oczyszczone za pomocą powszechnie dostępnego na rynku parownika. Metoda ta dostarcza odpowiednią ilość ciepła, aby usunąć występujące na powierzchni patogeny jednocześnie nie uszkadzając owocu.

Poziom patogenów na powierzchni owocu traktowanego parą był o 1000 razy niższy niż w przypadku próby kontrolnej. Co więcej metoda ta pozwoliła ograniczyć występowanie patogenów 100 krotnie lepiej niż wykorzystywane tradycyjnie metody odkażania przy pomocy chloru.

Technologię pary można wykorzystać zarówno w trakcie etapu czyszczenia w myjkach bądź bezpośrednio na taśmie produkcyjnej w trakcie procesu. Czyszczenie parowe można wykorzystać także przy takich surowcach jak arbuzy, ogórki, czy marchewka.

Nowe zastosowanie technologii może zredukować liczbę chorób spowodowanych spożyciem zakażonej żywności, która skutkuje obecnie blisko milionem zachorowań i ponad 100 przypadkami śmiertelnymi.

Źródła:

  1. https://agresearchmag.ars.usda.gov/2017/mar/melons/

 

 

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.