Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kanada zatwierdza napromieniowanie jako nową metodę utrwalania mielonej wołowiny

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Procesy i Technologie

Portal spożywczy FoodFakty informuje: Kanadyjski rząd zatwierdził niedawno sprzedaż surowej  i mrożonej wołowiny mielonej utrwalonej metodą napromieniowania.

Urząd Zdrowia Kanady opracował nowe regulacje po przeprowadzeniu gruntownego przeglądu i udowodnieniu, że ​​naświetlanie jest bezpieczną i skuteczna metodą redukcji patogenów w mielonej wołowinie.

Nowe przepisy dają kanadyjskim przetwórcom dodatkowe narzędzie do walki z  zanieczyszczeniami bakteryjnymi, które jest dozwolone dla różnych matryc żywnościowych w ponad 60 krajach, między innymi Stanach Zjednoczonych, które zezwoliły na utrwalanie tą metodą już od 1999. Kanada umożliwiała już wykorzystanie napromieniania podczas obróbki ziemniaków, cebuli, pszenicy, mąki, przypraw i preparatów przyprawowych.

Proces ten wiąże się wystawianiem żywności na promieniowanie o niskim poziomie jonizacji w celu zmniejszenia ilości bakterii, zapobieganiu przedwczesnego psucia i przedłużeniu okresu przydatności do spożycia. Mielone mięso wołowe poddane napromieniowaniu zachowuje swoje wartości odżywcze, smak, teksturę oraz wygląd.

Wszystkie napromieniowane produkty muszą zostać oznakowane za pomocą zarówno pisemnej informacji jak również symbolu Radura. Jeśli żywność nie jest pakowana, znak zawierający te same informacje musi być wyeksponowany w punkcie sprzedaży.

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.