Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Uzdatnianie wody w przemyśle spożywczym – przegląd najważniejszych zagadnień związanych z jakością wody

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Woda odgrywa niezwykle istotną rolę w procesach związanych z przemysłem spożywczym. Jest potrzebna na wielu etapach produkcyjnych, w różnych zastosowaniach. Niejednokrotnie konieczne okazuje się jej szczególne przygotowanie pod względem parametrów. Jakiej wody potrzebuje przemysł spożywczy? Kiedy niezbędne jest uzdatnianie? Jakie metody uzdatniania wody powinny zostać zastosowane w konkretnych sektorach?

 Pod pojęciem przemysłu spożywczego kryje się wiele branż, w tym choćby: mleczarstwo, browarnictwo, przetwórstwo o-w, cukiernictwo, przemysł piekarniczy. Tak naprawdę każdy z tych sektorów ma nieco inne zapotrzebowanie na wodę i wykorzystuje ją w inny sposób. W każdym powinna spełniać nieco inne oczekiwania dotyczące parametrów. Właśnie z tego powodu nie da się jednoznacznie zdefiniować, jakiej konkretnie jakości powinna być woda do przemysłu spożywczego. Niniejszy artykuł to przegląd najważniejszych aspektów dotyczących zastosowań wody w przemyśle spożywczym oraz zarys istotnych kwestii związanych z koniecznością dostosowania jej właściwości do potrzeb.

 Woda w przemyśle spożywczym niejedno ma zadanie

Woda stanowi jeden z najpowszechniejszych surowców wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. Mycie, płukanie, blanszowanie, pasteryzacja, ogrzewanie, chłodzenie, higiena, sprzątanie, dezynfekcja urządzeń to nadal nie są wszystkie zadania, do których jest wykorzystywana w codziennym funkcjonowaniu przedsiębiorstw.

Generalnie w kontekście przemysłu spożywczego wykorzystywaną wodę klasyfikuje się na trzy rodzaje:

  • Woda technologiczna.
  • Woda techniczna.
  • Woda wtórna.

Pierwszy rodzaj, woda technologiczna, to woda wchodząca w skład produktu, stosowana do obróbki surowca i mycia surowca. W przypadku tego rodzaju wody niezbędne jest utrzymanie jakości zgodnej z przyjętymi normami wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, jednak w wielu sektorach stawiane są znacznie wyższe wymagania (choćby pod kątem mikrobiologicznym). Drugi rodzaj, czyli woda techniczna, to woda wykorzystywana do celów pośrednich, jak choćby obsługa i zasilanie maszyn. Z kolei woda wtórna to woda pochodząca z odzysku po procesach technologicznych. To doskonały sposób, stosowany przez coraz większe grono przedsiębiorców, do zmniejszenia zużycia wody w zakładzie, jednak przed ponownym wykorzystaniem musi zostać poddana procesom uzdatniania.

 Skąd pobierać wodę na cele przemysłowe?

Większość przedsiębiorstw związanych z przemysłem spożywczym decyduje się na czerpanie wody z własnego ujęcia, zazwyczaj w postaci studni głębinowej. Taka sytuacja ma miejsce głównie ze względu na aspekt ekonomiczny. Omawiana gałąź ma duże zapotrzebowanie na wodę, a koszty jej pozyskiwania są coraz wyższe. Woda z własnego ujęcia jest w stanie pokryć znaczną część zapotrzebowania zakładów (szacuje się, że nawet do 80%). Rzadziej, ale zdarza się, że przedsiębiorstwa dodatkowo podejmują decyzję o czerpaniu wody z lokalnej sieci wodociągowej.

Coraz więcej przedsiębiorców decyduje się na wdrożenie działań proekologicznych, mających na celu między innymi ochronę zasobów wody, ale też zapewnienie jak najniższych kosztów produkcyjnych. Zróżnicowanie zakładów pod względem wielkości produkcji, asortymentu, stosowanych technologii powoduje różnice w ilości wykorzystywanej wody. Jednymi z branż zużywających największe ilości są mleczarska oraz mięsna. Rozwiązaniem jest wdrożenie mechanizmów zgodnych z zasadami gospodarki cyrkularnej, opierających się o oczyszczanie wody, a następnie jej ponowne wykorzystanie. Przemysłowe oczyszczalnie ścieków stanowią sposób na ochronę środowiska oraz niższe koszty działalności. (...)


 Artykuł powstał przy współpracy z doświadczoną kadrą inżynierską polskiej firmy Klarsan, oferującej kompleksowe usługi w zakresie uzdatniania wody. Firma Klarsan zajmuje się przygotowaniem wody na cele: przemysłowe, socjalno-bytowe, rekreacyjne i medyczne. Oferta obejmuje rozwiązania do przemysłu oraz klientów indywidualnych pod marką Ecoperla.


 

Artykuł jest częścią opracowania - FoodFakty NAWIGATOR - Woda i higiena w przemyśle spożywczym

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu.

POBIERZ

Wybierz temat: Badania żywności Mikrobiologia żywności Procesy i Technologie Przemysł mięsny Przemysł mleczarski Przemysł piekarski

Autor: Klarsan

Klarsan

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.