Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Uzdatnianie wody w przemyśle spożywczym – przegląd najważniejszych zagadnień związanych z jakością wody

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Woda odgrywa niezwykle istotną rolę w procesach związanych z przemysłem spożywczym. Jest potrzebna na wielu etapach produkcyjnych, w różnych zastosowaniach. Niejednokrotnie konieczne okazuje się jej szczególne przygotowanie pod względem parametrów. Jakiej wody potrzebuje przemysł spożywczy? Kiedy niezbędne jest uzdatnianie? Jakie metody uzdatniania wody powinny zostać zastosowane w konkretnych sektorach?

 Pod pojęciem przemysłu spożywczego kryje się wiele branż, w tym choćby: mleczarstwo, browarnictwo, przetwórstwo o-w, cukiernictwo, przemysł piekarniczy. Tak naprawdę każdy z tych sektorów ma nieco inne zapotrzebowanie na wodę i wykorzystuje ją w inny sposób. W każdym powinna spełniać nieco inne oczekiwania dotyczące parametrów. Właśnie z tego powodu nie da się jednoznacznie zdefiniować, jakiej konkretnie jakości powinna być woda do przemysłu spożywczego. Niniejszy artykuł to przegląd najważniejszych aspektów dotyczących zastosowań wody w przemyśle spożywczym oraz zarys istotnych kwestii związanych z koniecznością dostosowania jej właściwości do potrzeb.

 Woda w przemyśle spożywczym niejedno ma zadanie

Woda stanowi jeden z najpowszechniejszych surowców wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. Mycie, płukanie, blanszowanie, pasteryzacja, ogrzewanie, chłodzenie, higiena, sprzątanie, dezynfekcja urządzeń to nadal nie są wszystkie zadania, do których jest wykorzystywana w codziennym funkcjonowaniu przedsiębiorstw.

Generalnie w kontekście przemysłu spożywczego wykorzystywaną wodę klasyfikuje się na trzy rodzaje:

  • Woda technologiczna.
  • Woda techniczna.
  • Woda wtórna.

Pierwszy rodzaj, woda technologiczna, to woda wchodząca w skład produktu, stosowana do obróbki surowca i mycia surowca. W przypadku tego rodzaju wody niezbędne jest utrzymanie jakości zgodnej z przyjętymi normami wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, jednak w wielu sektorach stawiane są znacznie wyższe wymagania (choćby pod kątem mikrobiologicznym). Drugi rodzaj, czyli woda techniczna, to woda wykorzystywana do celów pośrednich, jak choćby obsługa i zasilanie maszyn. Z kolei woda wtórna to woda pochodząca z odzysku po procesach technologicznych. To doskonały sposób, stosowany przez coraz większe grono przedsiębiorców, do zmniejszenia zużycia wody w zakładzie, jednak przed ponownym wykorzystaniem musi zostać poddana procesom uzdatniania.

 Skąd pobierać wodę na cele przemysłowe?

Większość przedsiębiorstw związanych z przemysłem spożywczym decyduje się na czerpanie wody z własnego ujęcia, zazwyczaj w postaci studni głębinowej. Taka sytuacja ma miejsce głównie ze względu na aspekt ekonomiczny. Omawiana gałąź ma duże zapotrzebowanie na wodę, a koszty jej pozyskiwania są coraz wyższe. Woda z własnego ujęcia jest w stanie pokryć znaczną część zapotrzebowania zakładów (szacuje się, że nawet do 80%). Rzadziej, ale zdarza się, że przedsiębiorstwa dodatkowo podejmują decyzję o czerpaniu wody z lokalnej sieci wodociągowej.

Coraz więcej przedsiębiorców decyduje się na wdrożenie działań proekologicznych, mających na celu między innymi ochronę zasobów wody, ale też zapewnienie jak najniższych kosztów produkcyjnych. Zróżnicowanie zakładów pod względem wielkości produkcji, asortymentu, stosowanych technologii powoduje różnice w ilości wykorzystywanej wody. Jednymi z branż zużywających największe ilości są mleczarska oraz mięsna. Rozwiązaniem jest wdrożenie mechanizmów zgodnych z zasadami gospodarki cyrkularnej, opierających się o oczyszczanie wody, a następnie jej ponowne wykorzystanie. Przemysłowe oczyszczalnie ścieków stanowią sposób na ochronę środowiska oraz niższe koszty działalności. (...)


 Artykuł powstał przy współpracy z doświadczoną kadrą inżynierską polskiej firmy Klarsan, oferującej kompleksowe usługi w zakresie uzdatniania wody. Firma Klarsan zajmuje się przygotowaniem wody na cele: przemysłowe, socjalno-bytowe, rekreacyjne i medyczne. Oferta obejmuje rozwiązania do przemysłu oraz klientów indywidualnych pod marką Ecoperla.


 

Artykuł jest częścią opracowania - FoodFakty NAWIGATOR - Woda i higiena w przemyśle spożywczym

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu.

POBIERZ

Wybierz obszar: Badania żywności Mikrobiologia żywności Procesy i Technologie Przemysł mięsny Przemysł mleczarski Przemysł piekarski

Autor: Klarsan

Klarsan

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn