Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Woda i higiena w przemyśle spożywczym

Woda i higiena w przemyśle spożywczym

Woda i higiena w przemyśle spożywczym to temat wiodący drugiego wydania FoodFakty NAWIGATORA.

Woda odgrywa niezwykle istotną rolę w branży spożywczej. Jest niezbędna na wielu etapach procesów produkcyjnych, w różnych zastosowaniach – do mycia, płukania, blanszowania, pasteryzacji, ogrzewania, chłodzenia, a także do utrzymania higieny, sprzątania, dezynfekcji urządzeń – a to nadal nie są wszystkie zadania, do których jest wykorzystywana w codziennym funkcjonowaniu zakładów spożywczych.

Woda stanowi jeden z najpowszechniejszych surowców wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. Niejednokrotnie konieczne okazuje się jej szczególne przygotowanie pod względem parametrów.

CHCESZ ZAPOZNAĆ SIĘ Z ZAWARTOŚCIĄ - przejrzyj materiał - PRZED POBRANIEM

Z tego opracowanie dowiecie się Państwo m.in.:

  • Jakiej wody potrzebuje przemysł spożywczy?
  • Jakie są metody badań wody – analizy mikrobiologicznej?
  • O technologiach zdefiniowanych substratów w wykrywaniu Escherichia coli?
  • Kiedy niezbędne jest uzdatnianie wody i jakie metody powinny zostać zastosowane w konkretnych sektorach?
  • Jak przebiega dezynfekcja wody i ścieków z zastosowaniem lamp UV – case study food & beverage?
  • Jakie są kluczowe cechy systemów odwodnień – rozwiązania dla posadzek w przemyśle spożywczym?
  • Jaka jest profilaktyka w zakresie utrzymania powierzchni urządzeń bez osadów i produktów korozji?
  • Jak zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia biologicznego w wieżach chłodniczych z kontrolą uzdatniania wody i odmulania?

  • Jak kształtuje się oferta firm uzdatniających wodę na potrzeby przemysłu spożywczego – tabela?

WYBRANE ARTYKUŁY:

Technologie zdefiniowanych substratów w wykrywaniu Escherichia coli


Konwencjonalne testy na obecność bakterii grupy coli i E. coli, wykorzystujące metodę filtracji membranowej i wzrost w obecności substratów chromogennych, są czasochłonne gdyż wymagają potwierdzenia. Wobec tego poszukiwane są nowe metody dające jednoznaczne wyniki w wykrywaniu i identyfikacji tych bakterii. Ta strategia badawcza została zastosowana w komercyjnym teście Colilert, pozwalającym na jednoczesne badanie ilościowe liczby bakterii grupy coli i E. coli w wodzie bez potrzeby przeprowadzania badań potwierdzających.

Pełny tekst dostępny po pobraniu opracowania.

Autor

 

 

Inteligentne panele pomiarowe do badania jakości wody pitnej


Pomiary jakości wody pitnej i do celów spożywczych odgrywają kluczową rolę w prowadzeniu procesów uzdatniania, ponieważ tylko bezpieczna, sprawdzona pod względem bakteriologicznym oraz fizykochemicznym woda może trafiać do sieci dystrybucji oraz odbiorców. Z tego względu miarodajny i skuteczny monitoring parametrów jakościowych zawsze należy prowadzić, opierając się na godnej zaufania aparaturze kontrolno-pomiarowej.

Pełny tekst dostępny po pobraniu opracowania.

Autor

 

Profilaktyka w zakresie utrzymania powierzchni urządzeń bez osadów i produktów korozji


Poważnymi problemami pojawiającymi się w trakcie eksploatacji układów chłodzenia, w których rolę czynnika chłodzącego spełnia woda, jest występowanie osadów kamienia wodnego jako izolatora wymiany ciepła, korozyjnego niszczenia elementów konstrukcyjnych instalacji, a także skażenia mikrobiologicznego. Wszystkie wymienione procesy mają swoje źródło w nieodpowiednim przygotowaniu wody jako czynnika chłodniczego. Na co należy zwrócić uwagę?

Pełny tekst dostępny po pobraniu opracowania.

Autorzy

 

Uzdatnianie wody w przemyśle spożywczym – przegląd najważniejszych zagadnień związanych z jakością wody


Woda odgrywa niezwykle istotną rolę w procesach związanych z przemysłem spożywczym. Jest potrzebna na wielu etapach produkcyjnych, w różnych zastosowaniach. Niejednokrotnie konieczne okazuje się jej szczególne przygotowanie pod względem parametrów. Jakiej wody potrzebuje przemysł spożywczy? Kiedy niezbędne jest uzdatnianie? Jakie metody uzdatniania wody powinny zostać zastosowane w konkretnych sektorach?

Pełny tekst dostępny po pobraniu opracowania.

Autor: Piotr Pisarski, ekspert z firmy Klarsan

 

FOODFAKTY NAWIGATOR DOSTĘPNY DO POBRANIA ZA DARMO DZIĘKI:

3M, ACO, Endress+Hauser, Eurowater, Grundfos, Kersia, Klarsan, LIT-UV, Marcor, Watersystem, Wofil oraz wsparciu merytorycznemu prof. Doroty Kręgiel z Katedry Biotechnologii Środowiskowej (KBŚ) – Politechnika Łódzka


CHCESZ ZAPOZNAĆ SIĘ Z ZAWARTOŚCIĄ PRZED POBRANIEM 

przejrzyj materiał

 

SearchConsole_Nav

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Materiał opublikowany dnia: 11.09.2020

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.