Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ferrero rozszerza wycofanie o dodatkowe produkty z linii Kinder

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (FSAI) poinformował, że firma Ferrero rozszerza swoje obecne wycofanie żywności o kilka dodatkowych produktów z linii Kinder ze względu na powiązanie z trwającą epidemią zatrucia pokarmowego salmonellą, która dotyka Irlandię, Wielką Brytanię i wiele innych krajów europejskich. Do tej pory w Irlandii odnotowano dziesięć przypadków tego samego szczepu Salmonelli , który był odpowiedzialny za wybuch epidemii w Wielkiej Brytanii. Wiele z tych irlandzkich przypadków dotyczyło małych dzieci, z których wszystkie w pełni wyzdrowiały. FSAI ostrzega konsumentów, którzy mogą mieć w domu wycofane produkty, aby ich nie spożywali.

Wycofanie dotyczy także innych produktów Kinder, które zostały dodane do wycofania. Wycofane produkty i partie to:

  • Kinder Mini Eggs (75 g) - Termin przydatności do spożycia między 20 kwietnia 2022 a 21 sierpnia 2022
  • Zestaw Kinder Egg Hunt (150 g) - Termin przydatności do spożycia między 20 kwietnia 2022 a 21 sierpnia 2022
  • Kinder Surprise (100 g) - Termin przydatności do spożycia od 20 kwietnia 2022 do 21 sierpnia 2022
  • Kinder Schokobons (200 g) - Termin przydatności do spożycia od 20 kwietnia 2022 do 21 sierpnia 2022

 

Partie wcześniej wycofane w ostrzeżeniu żywnościowym FSAI 2022.23:

  • Kinder Surprise (20 g) - Termin przydatności do spożycia między 11 lipca 2022 a 7 października 2022
  • Kinder Surprise (20 g x 3) - Termin przydatności do spożycia między 11 lipca 2022 a 7 października 2022

Dr Pamela Byrne, dyrektor naczelny Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w Irlandii, ponownie wydała ostrzeżenie dla konsumentów, aby nie spożywali produktów, których dotyczy problem. „Ferrero rozszerzyło swoją listę produktów, które są wycofywane. Jeśli ktoś ma w domu któryś z produktów, których dotyczy ten problem, radzimy, aby ich nie spożywał. Wiemy, że wiele z tych produktów Kinder jest popularnych o tej porze roku, gdy zbliża się Wielkanoc. Zachęcamy konsumentów do sprawdzania w domu, czy mają któryś z produktów, a jeśli mają, aby upewnić się, że nie są spożywane. Istnieje dziesięć przypadków zatrucia salmonellą w Irlandii związanych z tą epidemią. Najczęstszym objawem zatrucia salmonellą jest biegunka, która czasami może być krwawa. Inne objawy mogą obejmować gorączkę, bóle głowy i skurcze brzucha”.

FSAI nadal współpracuje z Departamentem Zdrowia i ściśle współpracuje z Centrum Nadzoru Ochrony Zdrowia HSE, a także z odpowiednimi agencjami w Wielkiej Brytanii i Europie. Dochodzenie w sprawie wybuchu epidemii jest w toku, a FSAI w razie potrzeby przekaże dalsze aktualizacje.

Źródło: https://www.fsai.ie/news_centre/press_releases/ferrero_kinder_extended_recall_05042022.html

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Wycofania z rynku

Autor: FoodFakty Portal

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.