Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska opublikowała analizę sporządzoną przez służby Komisji na temat głównych czynników wpływających na bezpieczeństwo żywnościowe. Analizuje wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe takich czynników, jak zmiana klimatu, degradacja środowiska, ekonomiczne konsekwencje COVID-19 i inwazji Rosji na Ukrainę.
W oparciu o najnowsze dowody naukowe, niniejsza analiza identyfikuje różne rodzaje kluczowych czynników:
Analiza dotyczy również horyzontów krótko- i długoterminowych oraz powiązań między nimi. Opinie zainteresowanych stron zebrano w drodze specjalnych konsultacji i uwzględniono je w analizie.
Dostępność żywności nie jest dziś zagrożona w Europie
Przystępność cenowa żywności jest jednak coraz większym problemem dla coraz większej liczby gospodarstw domowych o niskich dochodach. Dostępność, przystępność cenowa, wykorzystanie i stabilność nie mogą być brane za pewnik. Niektóre z czynników mogą stać się zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywnościowego i ujawnić słabe punkty w naszym systemie żywnościowym, jeśli nie zostaną odpowiednio potraktowane. UE uruchomiła wiele inicjatyw, aby zapewnić zrównoważony, sprzyjający włączeniu społecznemu i odporny system żywnościowy z realistycznym harmonogramem i niezbędnymi instrumentami wsparcia.
Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z analizą tutaj.
Źródło: https://commission.europa.eu/publications/analysis-main-drivers-food-security_en
Przeczytaj także
Niniejsze sprawozdanie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób przedstawia wyniki monitorowania i nadzoru chorób odzwierzęcych przeprowadzonych w 2021 r. w 27 państwach członkowskich, Zjednoczonym Królestwie (Irlandia Północna) i dziewięciu państwach niebędących państwami członkowskimi.
Opublikowano rezolucję Parlamentu Europejskiego dotycząca planu działań na rzecz rozwoju produkcji ekologicznej w postaci m.in. zwiększenia do 2030 r. w UE części użytków rolnych przeznaczonych na bio uprawy
Zmiana dotyczy przede wszystkim zmiany zasad dotyczących prezentacji lub reklamy suplementów diety