Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisja Europejska opublikowała analizę głównych czynników wpływających na bezpieczeństwo żywnościowe

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja Europejska opublikowała analizę sporządzoną przez służby Komisji na temat głównych czynników wpływających na bezpieczeństwo żywnościowe. Analizuje wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe takich czynników, jak zmiana klimatu, degradacja środowiska, ekonomiczne konsekwencje COVID-19 i inwazji Rosji na Ukrainę.

W oparciu o najnowsze dowody naukowe, niniejsza analiza identyfikuje różne rodzaje kluczowych czynników:

  • biofizyczne i środowiskowe;
  • badania, innowacje i technologia;
  • gospodarka i rynek;
  • wydajność łańcucha dostaw żywności;
  • polityczne i instytucjonalne;
  • czynniki społeczno-kulturowe i demograficzne.

Analiza dotyczy również horyzontów krótko- i długoterminowych oraz powiązań między nimi. Opinie zainteresowanych stron zebrano w drodze specjalnych konsultacji i uwzględniono je w analizie.

Dostępność żywności nie jest dziś zagrożona w Europie

Przystępność cenowa żywności jest jednak coraz większym problemem dla coraz większej liczby gospodarstw domowych o niskich dochodach. Dostępność, przystępność cenowa, wykorzystanie i stabilność nie mogą być brane za pewnik. Niektóre z czynników mogą stać się zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywnościowego i ujawnić słabe punkty w naszym systemie żywnościowym, jeśli nie zostaną odpowiednio potraktowane. UE uruchomiła wiele inicjatyw, aby zapewnić zrównoważony, sprzyjający włączeniu społecznemu i odporny system żywnościowy z realistycznym harmonogramem i niezbędnymi instrumentami wsparcia.

Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z analizą tutaj.

Źródło: https://commission.europa.eu/publications/analysis-main-drivers-food-security_en

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.