Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Niniejsze sprawozdanie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób przedstawia wyniki monitorowania i nadzoru chorób odzwierzęcych przeprowadzonych w 2021 r. w 27 państwach członkowskich, Zjednoczonym Królestwie (Irlandia Północna) i dziewięciu państwach niebędących państwami członkowskimi.
Liczby potwierdzonych przypadków chorób odzwierzęcych u ludzi przedstawione w tym raporcie podsumowano na rycinie. W 2021 roku kampylobakterioza została potwierdzona jako najczęściej zgłaszana choroba odzwierzęca (tak, jak od 2005 roku). Stanowiło to ponad 62% wszystkich zgłoszonych potwierdzonych przypadków u ludzi w 2021 r. Po kampylobakteriozie najczęściej zgłaszano salmonellozę, jersiniozę, zakażenia STEC i listeriozę. Ciężkość chorób przeanalizowano opisowo na podstawie hospitalizacji i wyników zgłoszonych przypadków. W oparciu o dane dotyczące ciężkości, listerioza i zakażenie wirusem Zachodniego Nilu były dwiema najpoważniejszymi chorobami z najwyższymi wskaźnikami śmiertelności i hospitalizacji. Prawie wszystkie potwierdzone przypadki z dostępnymi danymi dotyczącymi hospitalizacji dla tych dwóch chorób były hospitalizowane (odpowiednio 96,5% przypadków listeriozy i 84,3% przypadków zakażenia wirusem Zachodniego Nilu).
Zgłoszone liczby przypadków i wskaźniki powiadomień o potwierdzonych chorobach odzwierzęcych u ludzi w UE, 2021 r.
W celu oszacowania trendów zachorowań ludzi, zwłaszcza w związku z pandemią COVID-19, porównano dane z 2021 r. (liczba zachorowań i wskaźniki zachorowań) z danymi z 2020 r. oraz ze średnią roczną liczbą zachorowań i średnią zgłoszeń wskaźniki z lat przedpandemicznych (2017–2019). Ponadto zbierano również dane statystyczne w celu uzyskania wskazówek dotyczących skutków wystąpienia Wielkiej Brytanii z UE.
Dla wszystkich chorób odzwierzęcych (listerioza, jersinioza, zakażenia STEC, salmonelloza, bruceloza, gruźlica wywołana przez M. bovis, M. carpae, włośnica i wścieklizna) z wyjątkiem bąblowicy, gorączki Q, zakażenia wirusem zachodniego Nilu i włośnicy nastąpił wzrost liczby potwierdzonych przypadków w 2021 r. w stosunku do 2020 r. okres 2017–2019 wykazał spadek w 2021 r. dla wszystkich chorób odzwierzęcych z wyjątkiem tularemii.
Campylobacter
Salmonella
Listeria monocytogenes
Escherichia coli wytwarzająca toksynę Shiga (STEC)
Podsumowanie
W 2021 r. w większości państw członkowskich i państw trzecich odnotowano wzrost liczby zgłoszeń FBO w porównaniu z 2020 r. W całej UE i Zjednoczonym Królestwie (Irlandia Północna) zgłoszono łącznie 4 005 epidemii przenoszonych przez żywność, co stanowi wzrost o około jedną trzecią (29,8%) w porównaniu z 2020 r. Liczba ta była jednak nadal znacznie niższa od średniej liczby epidemii zgłoszonych do EFSA w latach przed pandemią (5601 rocznie zgłoszonych średnio w latach 2017–2019). Podobny schemat można było zaobserwować w przypadku innych wskaźników dotyczących wpływu epidemii przenoszonych przez żywność na zdrowie publiczne (głównie przypadków i hospitalizacji).
Aby właściwie zinterpretować te dane, ponieważ ich nadzór nie jest w pełni zharmonizowany w poszczególnych państwach członkowskich, należy pamiętać, że statystyki na poziomie UE odzwierciedlają głównie schemat występowania epidemii w tych państwach członkowskich, które w największym stopniu przyczyniły się do gromadzenia danych w 2021 r. Opisane powyżej ustalenia sugerują, że konsekwencje pandemii COVID-19 były nadal widoczne w 2021 r., zarówno w przypadku występowania epidemii w UE, jak i działań w zakresie wykrywania, prowadzenia dochodzeń i zgłaszania. Potwierdza to również fakt, że spadek raportowania epidemii przenoszonych przez żywność obserwowany w kilku krajach w 2020 r. po nadejściu pandemii COVID-19 nie został odwrócony w 2021 r.
W 2021 r. po raz pierwszy od rozpoczęcia gromadzenia danych EFSA zgłoszono dwa przypadki epidemii o mocnych dowodach spowodowane przez Cronobacter sakazakii i Vibrio cholerae. Oba ogniska wystąpiły w „Służbie zdrowia i obiektach mieszkalnych”. Jeden noworodek zakażony C. sakazakii zmarł po spożyciu zanieczyszczonej mieszanki probiotycznej. Wydarzenia te zwracają uwagę na dużą podatność wrażliwych grup ludności na epidemie przenoszone przez żywność.
Pełny raport dostępny na stronie EFSA.
Raport zawiera również dane dotyczące Mycobacterium bovis/caprae, Brucella, Trichinella, Echinococcus, Toxoplasma gondii, wścieklizny, gorączki Q, zakażeń wirusem Zachodniego Nilu i tularemii.
Sprawozdanie obejmuje również wszystkie zgłoszone przypadki chorób odzwierzęcych, które niekoniecznie są powiązane z ogniskami. Kampylobakterioza pozostaje najczęściej zgłaszaną chorobą odzwierzęcą, a liczba zgłoszonych przypadków wzrosła do 127 840 w porównaniu do 120 946 w 2020 r. Najczęstszym źródłem było mięso kurcząt i indyków. Salmonelloza była drugą najczęściej zgłaszaną chorobą odzwierzęcą, dotykającą 60 050 osób w porównaniu z 52 702 w 2020 r. Kolejnymi często zgłaszanymi chorobami były jersinioza (6789 przypadków), infekcje wywołane przez E. coli wytwarzające toksynę Shigatoxin (6084 przypadków) i listerioza (2183 przypadków).
Dostępne również: interaktywna mapa fabularna epidemii przenoszonych przez żywność
Przeczytaj także
Wśród priorytetów strategii WHO są: wzmocnienie systemów kontroli, wsparcie Kultury Bezpieczeństwa Żywności, zarządzania i informowania o ryzyku. A zapobieganie fałszowaniu żywności i autentyczność żywności to kluczowe elementy standardów bezpieczeństwa żywności.
Na podstawie dostarczonych danych, pochodzenia enzymu spożywczego i historii jego bezpiecznego stosowania panel stwierdził, że podpuszczka enzymatyczna zawierająca chymozynę i pepsynę A uzyskana z żołądka kóz ssących, jagniąt i cieląt…
Niniejsza opinia naukowa jest odpowiedzią na prośbę Komisji Europejskiej o przeprowadzenie oceny bezpieczeństwa enzymu spożywczego chymozyny z genetycznie zmodyfikowanej odmiany K. lactis (szczep CHY).