Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ocena bezpieczeństwa EFSA enzymu spożywczego chymozyna z genetycznie zmodyfikowanego szczepu Kluyveromyces lactis CHY

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Enzym spożywczy chymozyna (EC 3.4.23.4) jest wytwarzany z genetycznie zmodyfikowanego Kluyveromyces lactis szczep CHY firmy DSM Food Specialties BV Przeznaczony jest do stosowania w przetwórstwie mleka do produkcji serów oraz do produkcji fermentowanych produktów mlecznych.

Szczep produkcyjny zawiera wiele kopii znanych genów oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, w związku z czym nie spełnia w pełni wymogów podejścia kwalifikowanego domniemania bezpieczeństwa (QPS) do oceny bezpieczeństwa. Jednak biorąc pod uwagę brak żywotnych komórek i DNA z organizmu produkującego w enzymie spożywczym, nie uważa się tego za zagrożenie. Ponieważ nie zidentyfikowano żadnych innych obaw wynikających ze źródła drobnoustrojów i jego późniejszej modyfikacji genetycznej lub procesu produkcyjnego, Panel uznał, że testy toksykologiczne nie są potrzebne do oceny tego enzymu spożywczego.

Poszukiwano podobieństwa sekwencji aminokwasowej enzymu spożywczego do sekwencji znanych alergenów i znaleziono cztery dopasowania. EFSA uznała, że w zamierzonych warunkach stosowania nie można wykluczyć ryzyka uczulenia i wywołania reakcji alergicznych przez narażenie z dietą, chociaż jest to mało prawdopodobne, w szczególności w przypadku osób uczulonych na alergeny pyłku cedru.

Na podstawie dostarczonych danych według EFSA chymozyna z genetycznie zmodyfikowanego szczepu Kluyveromyces lactis CHY nie budzi obaw dotyczących bezpieczeństwa w zamierzonych warunkach stosowania. w zamierzonych warunkach stosowania nie można wykluczyć ryzyka uczulenia i wywołania reakcji alergicznych w wyniku narażenia z pożywieniem, chociaż mało prawdopodobne, ale nie można wykluczyć, szczególnie w przypadku osób uczulonych na alergeny pyłku cedru.

Zamierzone zastosowania i zalecane poziomy stosowania enzymu spożywczego chymozyna z genetycznie zmodyfikowanego szczepu Kluyveromyces lactis CHY:

Proces produkcyjny

Surowiec

Zalecana dawka enzymu spożywczego (mg całkowitej stałej substancji organicznej/kg surowca)

Przetwórstwo mleka do produkcji sera

Mleko

2,1–3,5

Przetwórstwo mleka do produkcji sfermentowanego produktu mlecznego

0,07–0,21

Źródło: EFSA

Autor:Joanna Markwas
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alergeny Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Przemysł mleczarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.