Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Enzym spożywczy chymozyna (EC 3.4.23.4) jest wytwarzany z genetycznie zmodyfikowanego Kluyveromyces lactis szczep CHY firmy DSM Food Specialties BV Przeznaczony jest do stosowania w przetwórstwie mleka do produkcji serów oraz do produkcji fermentowanych produktów mlecznych.
Szczep produkcyjny zawiera wiele kopii znanych genów oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, w związku z czym nie spełnia w pełni wymogów podejścia kwalifikowanego domniemania bezpieczeństwa (QPS) do oceny bezpieczeństwa. Jednak biorąc pod uwagę brak żywotnych komórek i DNA z organizmu produkującego w enzymie spożywczym, nie uważa się tego za zagrożenie. Ponieważ nie zidentyfikowano żadnych innych obaw wynikających ze źródła drobnoustrojów i jego późniejszej modyfikacji genetycznej lub procesu produkcyjnego, Panel uznał, że testy toksykologiczne nie są potrzebne do oceny tego enzymu spożywczego.
Poszukiwano podobieństwa sekwencji aminokwasowej enzymu spożywczego do sekwencji znanych alergenów i znaleziono cztery dopasowania. EFSA uznała, że w zamierzonych warunkach stosowania nie można wykluczyć ryzyka uczulenia i wywołania reakcji alergicznych przez narażenie z dietą, chociaż jest to mało prawdopodobne, w szczególności w przypadku osób uczulonych na alergeny pyłku cedru.
Na podstawie dostarczonych danych według EFSA chymozyna z genetycznie zmodyfikowanego szczepu Kluyveromyces lactis CHY nie budzi obaw dotyczących bezpieczeństwa w zamierzonych warunkach stosowania. w zamierzonych warunkach stosowania nie można wykluczyć ryzyka uczulenia i wywołania reakcji alergicznych w wyniku narażenia z pożywieniem, chociaż mało prawdopodobne, ale nie można wykluczyć, szczególnie w przypadku osób uczulonych na alergeny pyłku cedru.
Zamierzone zastosowania i zalecane poziomy stosowania enzymu spożywczego chymozyna z genetycznie zmodyfikowanego szczepu Kluyveromyces lactis CHY:
Proces produkcyjny |
Surowiec |
Zalecana dawka enzymu spożywczego (mg całkowitej stałej substancji organicznej/kg surowca) |
Przetwórstwo mleka do produkcji sera |
Mleko |
2,1–3,5 |
Przetwórstwo mleka do produkcji sfermentowanego produktu mlecznego |
0,07–0,21 |
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
EFSA odpowiada na prośbę Komisji Europejskiej o dokonanie przeglądu wytycznych, opublikowanych po raz pierwszy w 2013 r., z uwzględnieniem nowej wiedzy naukowej.
Opinia naukowa EFSA o enzymie przeznaczonym jest do stosowania w produkcji napojów alkoholowych z owoców innych niż winogrona, przetwórstwie owoców i warzyw do produkcji soków oraz produkcji wina i octu winnego.
Opinia naukowa EFSA na temat bezpieczeństwa stosowania octu buforowanego jako nowego dodatku do żywności. Ocet buforowany to płynny lub suszony produkt przygotowany przez dodanie do octu wodorotlenków sodu/potasu (E 524 do E 525) i węglanów sodu/potasu (E 500 do E 501).