Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ocena bezpieczeństwa EFSA enzymu spożywczego chymozyna z genetycznie zmodyfikowanego szczepu Kluyveromyces lactis CHY

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

Enzym spożywczy chymozyna (EC 3.4.23.4) jest wytwarzany z genetycznie zmodyfikowanego Kluyveromyces lactis szczep CHY firmy DSM Food Specialties BV Przeznaczony jest do stosowania w przetwórstwie mleka do produkcji serów oraz do produkcji fermentowanych produktów mlecznych.

Szczep produkcyjny zawiera wiele kopii znanych genów oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, w związku z czym nie spełnia w pełni wymogów podejścia kwalifikowanego domniemania bezpieczeństwa (QPS) do oceny bezpieczeństwa. Jednak biorąc pod uwagę brak żywotnych komórek i DNA z organizmu produkującego w enzymie spożywczym, nie uważa się tego za zagrożenie. Ponieważ nie zidentyfikowano żadnych innych obaw wynikających ze źródła drobnoustrojów i jego późniejszej modyfikacji genetycznej lub procesu produkcyjnego, Panel uznał, że testy toksykologiczne nie są potrzebne do oceny tego enzymu spożywczego.

Poszukiwano podobieństwa sekwencji aminokwasowej enzymu spożywczego do sekwencji znanych alergenów i znaleziono cztery dopasowania. EFSA uznała, że w zamierzonych warunkach stosowania nie można wykluczyć ryzyka uczulenia i wywołania reakcji alergicznych przez narażenie z dietą, chociaż jest to mało prawdopodobne, w szczególności w przypadku osób uczulonych na alergeny pyłku cedru.

Na podstawie dostarczonych danych według EFSA chymozyna z genetycznie zmodyfikowanego szczepu Kluyveromyces lactis CHY nie budzi obaw dotyczących bezpieczeństwa w zamierzonych warunkach stosowania. w zamierzonych warunkach stosowania nie można wykluczyć ryzyka uczulenia i wywołania reakcji alergicznych w wyniku narażenia z pożywieniem, chociaż mało prawdopodobne, ale nie można wykluczyć, szczególnie w przypadku osób uczulonych na alergeny pyłku cedru.

Zamierzone zastosowania i zalecane poziomy stosowania enzymu spożywczego chymozyna z genetycznie zmodyfikowanego szczepu Kluyveromyces lactis CHY:

Proces produkcyjny

Surowiec

Zalecana dawka enzymu spożywczego (mg całkowitej stałej substancji organicznej/kg surowca)

Przetwórstwo mleka do produkcji sera

Mleko

2,1–3,5

Przetwórstwo mleka do produkcji sfermentowanego produktu mlecznego

0,07–0,21

Źródło: EFSA

Wybierz obszar: Alergeny Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Przemysł mleczarski

Autor: Joanna Markwas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.