Ocena bezpieczeństwa EFSA enzymu spożywczego chymozyna z genetycznie zmodyfikowanego szczepu Kluyveromyces lactis CHY
Enzym spożywczy chymozyna (EC 3.4.23.4) jest wytwarzany z genetycznie zmodyfikowanego Kluyveromyces lactis szczep CHY firmy DSM Food Specialties BV Przeznaczony jest do stosowania w przetwórstwie mleka do produkcji serów oraz do produkcji fermentowanych produktów mlecznych.
Szczep produkcyjny zawiera wiele kopii znanych genów oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, w związku z czym nie spełnia w pełni wymogów podejścia kwalifikowanego domniemania bezpieczeństwa (QPS) do oceny bezpieczeństwa. Jednak biorąc pod uwagę brak żywotnych komórek i DNA z organizmu produkującego w enzymie spożywczym, nie uważa się tego za zagrożenie. Ponieważ nie zidentyfikowano żadnych innych obaw wynikających ze źródła drobnoustrojów i jego późniejszej modyfikacji genetycznej lub procesu produkcyjnego, Panel uznał, że testy toksykologiczne nie są potrzebne do oceny tego enzymu spożywczego.
Poszukiwano podobieństwa sekwencji aminokwasowej enzymu spożywczego do sekwencji znanych alergenów i znaleziono cztery dopasowania. EFSA uznała, że w zamierzonych warunkach stosowania nie można wykluczyć ryzyka uczulenia i wywołania reakcji alergicznych przez narażenie z dietą, chociaż jest to mało prawdopodobne, w szczególności w przypadku osób uczulonych na alergeny pyłku cedru.
Na podstawie dostarczonych danych według EFSA chymozyna z genetycznie zmodyfikowanego szczepu Kluyveromyces lactis CHY nie budzi obaw dotyczących bezpieczeństwa w zamierzonych warunkach stosowania. w zamierzonych warunkach stosowania nie można wykluczyć ryzyka uczulenia i wywołania reakcji alergicznych w wyniku narażenia z pożywieniem, chociaż mało prawdopodobne, ale nie można wykluczyć, szczególnie w przypadku osób uczulonych na alergeny pyłku cedru.
Zamierzone zastosowania i zalecane poziomy stosowania enzymu spożywczego chymozyna z genetycznie zmodyfikowanego szczepu Kluyveromyces lactis CHY:
Proces produkcyjny |
Surowiec |
Zalecana dawka enzymu spożywczego (mg całkowitej stałej substancji organicznej/kg surowca) |
Przetwórstwo mleka do produkcji sera |
Mleko |
2,1–3,5 |
Przetwórstwo mleka do produkcji sfermentowanego produktu mlecznego |
0,07–0,21 |
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
-
05.08.2022
EFSA: Projekt wytycznych dotyczących oceny ryzyka środków ochrony roślin i pszczół
EFSA odpowiada na prośbę Komisji Europejskiej o dokonanie przeglądu wytycznych, opublikowanych po raz pierwszy w 2013 r., z uwzględnieniem nowej wiedzy naukowej.
-
01.08.2022
Ocena bezpieczeństwa enzymu spożywczego ze szczepu Aspergillus Niger PEC
Opinia naukowa EFSA o enzymie przeznaczonym jest do stosowania w produkcji napojów alkoholowych z owoców innych niż winogrona, przetwórstwie owoców i warzyw do produkcji soków oraz produkcji wina i octu winnego.
-
05.07.2022
Ocena bezpieczeństwa buforowanego octu jako dodatku do żywności
Opinia naukowa EFSA na temat bezpieczeństwa stosowania octu buforowanego jako nowego dodatku do żywności. Ocet buforowany to płynny lub suszony produkt przygotowany przez dodanie do octu wodorotlenków sodu/potasu (E 524 do E 525) i węglanów sodu/potasu (E 500 do E 501).